maszklaptop
Gazdaság

Nagyon rossz kilátásokkal megy neki Magyarország a járvány második hullámának

Portfolio
A második hullám idején jelentősen csökkent a különféle járványügyi óvintézkedések betartási hajlandósága Magyarországon tavaszkoz képest egy friss kutatás szerint. Ez nem meglepő, az viszont rossz kilátásokkal kecsegtet, hogy még augusztushoz képest is romlott ez az arány szeptemberben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A koronavírus második hullámában eltérő védekezést alkalmaz az ország, mint az első hullám idején. Míg tavasszal a lakossági interakciók radikális és azonnali csökkentésével kíséreltük meg elfojtani a járványt, addig jelenleg általános szabályok helyett szelektív intézkedéseket hozunk. Erre elsősorban a mélyebb gazdasági visszaesés elkerülése végett van szükség, ugyanakkor fontos kérdés, hogy ez mennyire lesz alkalmas a járvány visszaszorítására.

A védekezés sikere nem is elsősorban az intézkedések, hanem azok betartásán múlik. A nyárhoz képest koraősszel nem látunk sokkal szigorúbb intézkedéseket, viszont a logika azt diktálná, hogy azok betartási hajlandósága nőtt a nyári hónapokhoz képest a növekvő esetszámok miatt. A következő hetekben az lesz a kérdés, hogy a szabályok, ajánlások betartási hajlandósága nő-e nyárhoz képest, amikor berobbant a járvány, és ezzel sikerül-e visszafogni a terjedést.

Az Ipsos kutatása szerint ez eddig nem így van, és a különböző szabályok, ajánlások betartási hajlandósága még nyár végéhez képest is visszaesőben van.

A kutatás szerint például szeptemberben tovább csökkent a szájmaszk-használati hajlandóság, mint augusztusban. Az első őszi hónapban a lakosság 83%-a mondta azt, hogy visel arcmaszkot. De tovább csökkent a kézmosás és a kézfogás mellőzésének hajlandósága is, és minden egyes, a járvány szempontjából releváns óvintézkedés betartásánál csökkenést mért a közvélemény-kutató.

Tavaszhoz képest még rosszabb ez az arány. A maszkviselésen, a gyakori kézmosáson és a kézfogások kerülésén túl minden egyéb területen a járvány előtti állapotba mutató visszarendeződés látszik, az újra növekvő esetszámok ellenére is - írja az Ipsos a kutatás ismertetőjében.

A kutatás eredményei szerint a nők gyakrabban mosnak kezet (87%), mint a férfiak (81%) és nagyobb arányban kerülik a másokkal való kontaktust is (34% és 26%). A férfiak viszont nagyobb arányban kerülik a tömegközlekedést, mint a nők (47% és 41%). A 30 év alatti felnőttek az átlagnál bátrabban mennek közösségbe, de az alapvető óvatossági intézkedéseket, így a maszkviselést (87%) vagy a gyakori kézmosást ők is betartják (81%). Mint azt tudjuk, a járvány második hulláma alapvetően a fiatalok körében robbant be.

Az ország közigazgatási régiói közül Nyugat-Dunántúl lakossága kerüli legnagyobb mértékben a kézfogást (85%) és kiemelkedő arányban a tömegközlekedést is (59%) - írja a közvélemény-kutató. A dél- és nyugat-dunántúli szülők az átlagnál szigorúbban tartják távol gyermekeiket a közösségi tevékenységektől (20% és 19%), ezzel összefüggésben számukra okozna leginkább gondot az iskolák újbóli bezárása is. Budapest lakossága általánosságban is mobilabb, bátrabban megy közösségbe, de élen jár a védekezésben, kiemelten a védőmaszkok viselésében (95%).

A felmérést még a maszkhasználati szabályok szigorítása előtt végezték el. A hatósági szigorítás és az ezret közelítő esetszámok tehát vélhetően még nem jelentek meg a kutatási eredményekben, így csak remélni tudjuk, hogy ezeket az alacsony költségű óvintézkedéseket a következő hetekben a lakosság nagyobb arányban tartja majd be.

Címlapkép: Getty Images

elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
elefántcsontpart