vilaggazdaság
Gazdaság

Pislákol a reménysugár a koronavírus-válságban

MTI
Javult a globális intézményi befektetői közösségen belül a középtávú világgazdasági kilátások megítélése, de a legfrissebb felmérés szerint sokan tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság után elhúzódó stagnálás következik.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics szerdán ismertetett, szeptemberre szóló havi globális vizsgálatában 162 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel. A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók 41 százaléka az egy hónappal korábbinál kissé, 5 százalékuk sokkal derűlátóbban ítéli meg a következő két év világgazdasági kilátásait. A felmérés résztvevőinek legnagyobb egyedi csoportja - 37 százalék - U alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a világgazdaság a visszaesés után enyhe ívű fordulattal indul ismét növekedésnek.

Húsz százalék ugyanakkor L alakú, vagyis a visszaesés után elhúzódó stagnálást, illetve gyenge növekedést jelző görbétől tart. Az ilyen növekedési pályát valószínűsítők aránya az Oxford Economics előző felmérésében még csak 13 százalék volt.

Viszonylag kevesen, 9 százaléknyian bíznak V alakú pályában, vagyis abban, hogy a meredek visszaesést éles fordulattal ugyancsak meredek ívű világgazdasági fellendülés követi. Az ebbe a csoportba tartozók aránya mindazonáltal csaknem a kétszeresére emelkedett, mivel az előző vizsgálat résztvevőinek 5 százaléka tartotta lehetségesnek a V alakú növekedési pályát a következő két évre.

Az Oxford Economics új felmérésébe bevont vállalatok és piaci szereplők közül a korábbi 35 százalék helyett most már csak 26 százalék tart W alakú, vagyis kettős recessziós mélypontú növekedési görbétől.

A vizsgálat résztvevői a következő két év lehetséges kockázatai közül viszonylag magas, az összes válasz átlagában 20 százalékos esélyt látnak ugyanakkor arra, hogy a globális recesszió mélysége miatt világgazdasági szintű pénzügyi válság alakul ki. Az Oxford Economics londoni elemzői hangsúlyozzák: saját számítási modelljük csak 5 százalékos valószínűséget mutat ugyanerre. Új prognózisában a ház 2021 egészére 5,4 százalékos világgazdasági növekedéssel számol az idei évre általa várt 4,4 százalékos globális visszaesés után.

Az Oxford Economics közölte, hogy számításai szerint

a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2021 harmadik negyedévére ismét eléri a 2019 negyedik negyedévében mért legutóbbi csúcsértéket.

A cég kiemelte, hogy W alakú növekedési pályát, vagyis kettős mélypontú globális recessziót nem tart valószínűnek.

Viszonylag derűlátó előrejelzést adott szerdán Londonban ismertetett világgazdasági szintű gyáripari szektorelemzésében a Moody's Investors Service is.  A nemzetközi hitelminősítő közölte: az eddigi negatívról stabilra javította a globális feldolgozószektorra adott kilátását, arra a várakozására alapozva, hogy 2021-ben erőteljes, bár részleges fellendülés kezdődik a világgazdaságban. A Moody's előrejelzése szerint a globális gyáripar vállalatainak kamatok, adófizetés és leírások előtt számolt, kiigazított alapszintű pénzügyi eredménye (EBITDA) 2021-ben átlagosan 8 százalékkal emelkedik a 2020-ra várható kétszámjegyű zuhanás után.  A Moody's közölte szerdai elemzésében, hogy a világgazdaság teljesítményének zömét adó húsz legnagyobb gazdasági erőcentrumban (G20) az idén átlagosan 4,6 százalékos GDP-visszaesést, 2021-ben azonban 5,3 százalékos növekedést vár. 

Címlapkép: Getty Images

commerzbank shutter
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
elefántcsontpart