koronavirus lelegeztetogep jarvany korhaz budapest 200917
Gazdaság

Betelt két budapesti kórház lélegeztetőgép kapacitása

Portfolio
Bár szerdai videóüzenetében azt hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő, hogy az egészségügyben rendelkezésre állnak a szükséges eszközök és az ezeket működtető személyzet is, sőt bővíteni is tudják a kapacitásokat, a Népszava csütörtöki cikke másra utal. A lap információi szerint az egészségügyi vezetés igyekszik csökkenteni a mentőszolgálatra nehezedő nagy nyomást a tesztelési protokoll változtatásával, és az Országos Korányi és Pulmonológia Intézetben, illetve a Szent László Kórházban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. Utóbbi intézményben ráadásul már a szakemberek is fogytán vannak. A hírekre reagált az Emmi is, cáfolva az értesüléseket.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A lap emlékeztet arra a szerda esti magyar miniszterelnöki videóüzenetre, hogy mindenki nyugodjon meg, van elég egészségügyi kapacitás és mindenkit meg fognak gyógyítani, ehhez képest 24 órával előtte az egészségügyi vezetés arra utasította az Országos Mentőszolgálatot, hogy csak a tünetes páciensek tesztelését végezzék háznál. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek kontaktjaihoz megrendelt mintavételeket már lehetőleg a mintavételi államosokon kell elvégezni, hogy védjék a mentősök kapacitásait. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kedden az InfoRádióban beszélt arról, hogy az egyre növekvő mintavételi igények miatt két-három napra is kitolódhat az az idő, amíg a mentők ki tudnak menni egy koronavírus-gyanús beteget tesztelni.

A lap információi szerint a mentők arra is utasítást kaptak a tárca vezetőjétől, hogy a kórházi ellátást igénylő igazolt és COVID19-gyanús betegeket csak az ellátásukra kijelölt intézményekbe vihetik. Így a fővárosiakat és Pest megyeieket a Dél-Pesti Centrum (egykori László) Kórházba illetve az Országos Korányi és Pulmonológia Intézetbe szállítják. A gond „csak” az, hogy egy szeptember 14-i keltezésű levél szerint a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. A Korányiban már a szakemberek is fogytán: 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra és más intézményekből várják az áthelyezést, ami azért nehézkes, mert nem szívesen jelentkezik senki más intézményébe covidos betegeket gondozni, másrészt a tavaszi első hullámban sokaknak kimerült az a 44 napja, amennyire valakit egy éven belül ki lehet rendelni.

Fontos tudni, hogy ha a Dél-Pesti Centrum Kórház és a Korányi kapacitásai betelnének, akkor további nyolc intézménybe lehet szállítani a fővárosi és Pest megyei betegeket. Így a Szent János, a Bajcsy, a Péterfy, a Pest megyei Flór Ferenc kórház, a törökbálinti tüdőgyógyintézet, valamint a Semmelweis Egyetem is szóba jön. Erre utalhatott tehát Orbán Viktor akkor, amikor azt érzékeltette, hogy vannak kapacitások és tudnak még felszabadítani ágyakat is a betegek fogadására. A vidéki betegeknek a megyei kórházakat, illetve az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, az igazolt esetek ellátására.

A hírekre reagált az Emmi is, cáfolva azokat:

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

tesla
bikuci
ugrás, start
koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
tesla