koronavirus jarvany fertozes magyarorszag budapest 200917
Gazdaság

Koronavírus: robban a járvány a régióban, aggasztó a magyar trend

Portfolio
Csütörtök reggelre közel 400 ezer fővel, azaz újabb rekord ütemmel már 29,9 millió főre emelkedett a világszerte igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, 940 ezer felett az elhunytaké és 20,3 milliónál az igazoltan meggyógyultaké. Európában több országban is jelentősen felerősödött a járvány, például Franciaországban, Spanyolországban, Csehországban és az Egyesült Királyságban, utóbbiban a hétfőtől élő országos korlátozás után most további szigorításról döntöttek Anglia kapcsán. Itthon több fővárosi kórház is kapacitáskorlátokra kezdett panaszkodni azzal párhuzamosan, hogy csütörtök reggel 710 új fertőzöttről és 9 új halálesetről érkezett hír, amire 4 hónapja nem volt példa. Mindeközben bizonytalanná vált a magyar járvány kiterjedtségének nyomon követése. Friss híreink percről-percre a koronavírus-járványról.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Csúcson a holland napi esetszám

Ismét csúcsot döntött az egy nap alatt koronavírussal megfertőzöttek száma Hollandiában, ahol a keddi rekordnak számító 1387 új fertőzöttet követően szerdán 1546, csütörtök délután pedig 1756 újabb esetről számolt be a helyi közegészségügyi intézet.

Holland sajtóbeszámolók szerint a csütörtöki adat több mint kétszerese az egy héttel ezelőtt feljegyzett esetszámoknak.    

A fertőzöttek legtöbbjét az ország nagyvárosaiban, különösen Amszterdam és Rotterdam környékén regisztrálták, ezekben a régiókban 250 és 300 fertőzöttről számoltak be. Az ország fővárosában, Hágában közel kétszáz, Utrechtben pedig 180 esetet jelentettek. A közlés szerint az elmúlt hét alatt 5981-en fertőződtek meg, ami jelentősen meghaladta a teljes júliusi 4689-et. A fertőzés heti mutatója 61 százalékkal haladta meg a megelőző hét adatait.    

A kórházi kezelésben részesített betegek száma egy hét alatt 7 százalékkal emelkedett. A holland kórházakban jelenleg 261 embert ápolnak koronavírus okozta fertőzés miatt, köztük 49-et intenzív ellátásban részesítenek. Ez öttel kevesebb a szerdainál.    

Sajtóbeszámolók szerint a holland kormány újabb megszorító intézkedések bevezetését tervezi, melyek bejelentése péntek délután várható. A szigorítások főként az egyetemi városokat érinthetik, a fertőzés ugyanis az intézkedéseket kevésbé betartó fiatalok körében terjed.    

A szakemberek szerint a járvány gyorsuló terjedése miatt novembertől napi 55 ezer vírusteszt elvégzésére lesz szükség az országban. Ha a járvány terjedése nem hagy alább, februárban akár napi 85 ezer vizsgáltra kell számítani, amire a holland egészségügynek még fel kell készülnie. Jelenleg napi szinten mintegy 35 ezer vírustesztet végeznek Hollandiában. (MTI)

A spanyolok többsége szigort akar

A jelenleginél szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését látja szükségesnek a spanyolok 58 százaléka a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében - derült ki az állami társadalomkutató központ (CIS) csütörtökön közzétett felméréséből.

A 2900 megkérdezett 44 százaléka azonnal beadatná magának a védőoltást, amint elérhetővé válik a vakcina az országban, 40 százalék azonban elutasítja ezt a lehetőséget akkor is, ha már lesz oltóanyag.

A reprezentatív kutatás válaszadóinak 84 százaléka tartja indokoltnak az egészségügy reformját az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján elsősorban a dolgozói létszám növelésével.

Spanyolországban az elmúlt 24 órában több mint 4500 új fertőzöttet diagnosztizáltak, a legelső, januári eset óta meghaladta a 625 ezret az országban regisztrált fertőzöttszám. Egy nap alatt 262-vel emelkedett a halálos áldozatok száma, jelenleg már 30 405.

Egészségügyi intézményben jelenleg több mint tízezer embert kezelnek Covid-19 megbetegedéssel, közülük 1300-an intenzív terápiára szorulnak.

Szeptember 7-e és 13-a között mintegy 645 ezer PCR-tesztet végeztek el országosan az állami és a magánlaboratóriumokban. (MTI)

250 új eset Horvátországban

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 250-nel nőtt, és elérte a 14 279-et az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 280 esetről számoltak be. Két idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 238-ra nőtt, 11 933-an pedig már meggyógyultak. A betegek közül 300-an vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2108, és 8756-an vannak hatósági karanténban. A legtöbb fertőzöttet továbbra is Split-Dalmát megyében és a fővárosban, Zágrábban regisztrálták: előbbiben 76, utóbbiban 45 embernél mutatták ki a koronavírust.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak csütörtökön úgy nyilatkozott: több megyében látogatási korlátozást és kijárási tilalmat vezettek be a szociális intézményekben, valamint szeptember 30-ig meghosszabbították a beutazási korlátozásokat a nem uniós állampolgárok számára. Ami az uniós állampolgárokat illeti, továbbra is szabadon beutazhatnak Horvátországba, a lehetséges korlátozások bevezetésével Zágráb megvárja az Európai Tanács jövő heti döntését az EU-n belüli szabad mozgás - a járvánnyal összefüggő - korlátozását illető közös kritériumokról - tette hozzá a tárcavezető. (MTI)

Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére

A fertőzöttek számának növekedése miatt Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére: kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk - jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő, a kabinet csütörtöki ülését követően.

Kacin kiemelte: hogy a maszk kötelező viselése már a hétvégétől érvénybe lép. Eddig csak zárt nyilvános helyen kellett maszkot hordani Szlovéniában, szombattól a piacokon, a városközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken is kötelező lesz.

Az iskolákban csak a közös helyiségekben volt kötelező a szájmaszk hordása, most 7. osztálytól felfelé mindenki számára kötelező lesz a védőfelszerelés viselése az osztálytermekben is.

Kötelező lesz továbbá a testhőmérséklet mérése a munkahelyre belépés előtt. A kormány jövő héten a parlament elé küldi azt a törvénymódosítási javaslatot, amely három napig úgy engedélyezi a betegszabadságot, hogy a munkavállalónak nincs róla orvosi igazolása.

A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 104-gyel 4058-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Kedden még rekordszámú, 123 új esetről számoltak be.

Egy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 136-re nőtt. Ezt megelőzően közel két hétig nem hunyt el senki a Covid-19- betegség következtében. A diagnosztizált betegek közül 62-ten vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma először haladta meg a járvány kezdete óta az ezer főt. A legtöbb fertőzöttet, 29-et a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták. (MTI)

Már vizsgálják, hogyan vezethetnek be negatív kamatot a britek

A brit jegybank (Bank of England) csütörtöki kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta az alapkamatot és az eszközvásárlási programjához sem nyúlt hozzá, de szokatlanul bizonytalan jövőt vetített előre a gazdaságnak, és belengették: a monetáris tanács a negatív kamatok hatékony bevezetését mérlegeli.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-tesztelés: odacsapott az asztalra a kormány, de mit lépnek a szolgáltatók?

A Portfolio által megkeresett magánegészségügyi szolgáltatók szerint indokolható lépés a hatósági ár alkalmazása a koronavírus-tesztek esetében, azonban többen felvetették, hogy a részletes szabályok ismeretének fényében döntenek arról, hogy a jövőben vállalnak-e mintavételt, mások pedig előrevetítették, hogy a laborokkal kezdenek egyeztetésekbe a szolgáltatási díjról. Veszteséges szolgáltatást ugyanis nem vállalnak, hiszen magánpiaci szereplőkről beszélünk. Ha viszont szűkül a mintavételek helye, akkor az hatással lesz a szolgáltatás hozzáférhetőségére is, amit a betegek is megérezhetnek, miközben alapvetően ők örülhetnek a jelenlegi piac ár kétharmadára csökkenő hatósági árnak. Az általunk felkeresett laborok egyelőre viszont nem akarták kommentálni a bejelentést.

Tovább a cikkhez

A menedzserek is sokat buktak a koronavírus-járvány miatt

Habár a legtöbb menedzseri fizetés egymillió forint felett alakult a koronavírus-járvány közepette is, számos felsővezető keresete csökkent az időszakban – derült ki a Wyser Salary Guide 2020-as felméréséből. A költségcsökkentések miatt a leépítési hullám a vezető beosztású munkavállalókat sem kerülte el. A járvány azt is megmutatta, milyen fontos, ha egy vállalat élén határozott és rugalmas vezetők állnak.

Tovább a cikkhez

Megdöbbentő hírek a koronavírusról: a fiatalok is veszélyben vannak, súlyos egészségkárosodást szenv

A szívre, vesére, agyra is vannak hosszútávú hatásai a koronavírusnak, szomorú hír, hogy ez életkortól lényegében független: nem csak az idős, krónikus betegek érintettek, hanem mindenki – mondja Falus András immonológus az ATV-nek adott interjúban. Beszélt arról, hogy milyen gyógymódokat vizsgálnak, milyen gyógyszereket tesztelnek, hogyan működik a vírus, és arról is, hogy szerinte is elképzelhető egy harmadik hullám jövőre. A jó hír, hogy szerinte sosem volt ekkora összefogás a világon egyetlen járvány idején sem, és hogy a járványt meg fogja állítani az emberiség.

Tovább a cikkhez

Itt a cáfolat: sem a Korányi, sem a Szent László kórházakban nem telt be a lélegeztető-kapacitás

Minden személyi és tárgyi feltétel adott a betegek folyamatos ellátásához az Emmi szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: félő, hogy már azt sem lehet sejteni, mekkora valójában a járvány Magyarországon

Viszonylag megnyugtató napi új koronavírusos esetszámok érkeznek az elmúlt néhány napban Magyarországról ahhoz képest, hogy az elmúlt hetekben rekordokat láthattunk. Mindent egybevetve azonban inkább aggódhatunk, mintsem megnyugodhatunk, hiszen könnyen lehet, hogy elvesztettük a járvány kiterjedtségének nyomon követési esélyeit.

Tovább a cikkhez

Még nincs baj a lakossági hitelek törlesztésével, de megnőtt a nehézségekre számítók aránya

Nem nőtt még meg a törlesztési nehézséggel küzdők aránya a személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitellel rendelkező lakosság körében, de emelkedik a nehézségre számító ügyfelek aránya a személyi hitelesek körében.

Tovább a cikkhez

Egyre rosszabb a brit járványhelyzet: még szigorúbb korlátozásokat rendeltek el észak-angol nagyváro

Bár hétfő óta országosan él a „hatos szabály”, azaz hatnál több nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében, a jelek szerint ez nem elég a járvány fékezéséhez, ezért csütörtök délután újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a londoni kormány. Ez az északkelet-angliai nagyvárosokra és megyékre lesz érvényes pénteken nulla órától.

Tovább a cikkhez

Kormánypártok: most nem indokolt a rendkívüli jogrend, de mindenki tartsa be a szabályokat

A koronavírus-járvány második hulláma mellett újabb koronavírus-törvény, rendkívüli jogrendre vonatkozó jogszabály megalkotása most nem indokolt, a rendelkezésre álló jogszabályok most megfelelőek - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok szezonnyitó frakcióülését követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Mind ő, mind Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője jelezte: erősen elvárják saját képviselőtársaiktól, hogy a parlamentbe belépve vessék alá magukat a testhőmérséklet ellenőrzésnek, bent a házban pedig mindig hordjanak maszkot. Az emberektől a védekezési szabályok betartását kérik és azt jelzik, hogy folyamatosan várhatók kormánydöntések, szektorális intézkedések a járvány őszi-téli felfutása mellett.

Tovább a cikkhez

Meghaladta a 19 ezret a halálos áldozatok száma Oroszországban

Meghaladta a 19 ezret a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma Oroszországban a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 5762-vel 1 085 281-re emelkedett. Az előző két hét során az újonnan diagnosztizált esetek száma 5100 és 5500 között ingadozott, újabb növekedés ezen a héten indult el. Az országban szeptember 4-től haladta meg ismét az ötezret a napi növekmény. A terjedés üteme továbbra is 0,5 százalékos, az új fertőzöttek 23,5 százaléka tünetmentes.

Anna Nyetrebko világhírű operaénekes csütörtökön az Instagramon közölte, hogy koronavírusos fertőzéssel immár ötödik napja kórházban kezelik. Közlése szerint férje és pályatársa, Juszif Ejvazov szervezetében kimutatták az antitesteket.

A moszkvai Bolsoj Színház Ildar Abdrazakanov operaénekes megbetegedése és karanténba vonulása miatt szeptember 10-én levette műsoráról a Don Carlost, amelynek szereposztásában Nyetrebko és Ejvazov is szerepelt. A Bolsojt, amelyet a járvány miatt március 16-án bezártak, szeptember 6-án nyitották meg ismét a közönség előtt.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 630 892), India (5 118 253) és Brazília (4 419 485) után.

Az aktív esetek száma 136-tal 170 352-ra csökkent. A halálos áldozatok száma 144-gyel 19 061-re, a felépüléseké pedig 5954-gyel 895 868-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 41,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 324 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 230 069 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Koronavírus: segítséget kér a Szent János kórház, nem tudja ellátni a betegeket

A Szent János Kórház is segítségért folyamodik, mert túlterheltséggel küszködik a koronavírusos betegek számának jelentős mértékű növekedése miatt.

Tovább a cikkhez

MNB: sokkal szigorúbban adnak hitelt a bankok, mint a koronavírus előtt

A vállalati hitelpiacon nagyobb visszaesést okozott a koronavírus a második negyedévben, mint a háztartási hiteleknél (-18% vs. -7% az új kihelyezésekben), és míg előbbiek esetében a hitelfeltételek további szigorítását tervezik a bankok, utóbbiaknál már lazítás jön az év második felében, a hitelkereslet egyöntetű élénkülése mellett – közölte mai online sajtótájékoztatóján a jegybank.

Tovább a cikkhez

Megjött a figyelmeztetés: jóval nagyobb most a nyomás a magyar kórházakon, mint a tavaszi koronavíru

A Magyar Kórházszövetség szerint a koronavírus járvány őszi hulláma hamarabb gyűrűzött be a kórházakba, mint arra számítani lehetett, és az első hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy jóval nagyobb nyomás nehezedik most a kórházakra, mint tavasszal. A lakosság most sokkal kevésbé türelmes, és jóval kevésbé tartja be a járványügyi szabályokat. Ficzere Andrea, a szövetség elnökének elmondása szerint sok orvos és ápoló betegedett meg, vagy van karanténban, ez pedig jelenleg is nehezíti a betegellátást.

Tovább a cikkhez

Romániában ismét gyorsul a járvány, 1700-at közelíti a napi esetszám

Romániában másfél havi egyenletes ütemű terjedés után ismét gyorsul a koronavírus-járvány: az előző napi rekord után csütörtökön is megközelítette az 1700-at az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs összegzése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1679 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 37 százalékkal meghaladja az előző két hét átlagát. A legtöbb új fertőzést (244-et) ismét Bukarestből, illetve Iasi (110), Valcea (83) és Kolozs (82) megyéből jelentették.

Az erdélyi megye azt követően került a legfertőzöttebb térségek közé, hogy a Kolozsvár nyugati, illetve keleti szomszédságában található Gyalu (Gilau), illetve Dezmér (Dezmir) faluban is fertőzési góc jelent meg egy-egy idősotthonban, amelyet ugyanaz a tulajdonos működtet. Előbbiben 37 beutaltnál és nyolc alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, miután előző nap a dezméri idősotthonban - két alkalmazott megbetegedését követően - elvégzett 54 teszt közül 48 bizonyult pozitívnak. Egyszámjegyű napi esetszámot csak a Kárpát-kanyar külső ívén található megyékben - Vrancea (7), Buzau (9) és Ialomita (9) - regisztráltak.

Az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál 30 százalékkal kevesebb - 27 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel meghaladta a 4300-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Az újabb fertőzési hullám egyelőre nem növelte jelentősen az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést: a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma mintegy százzal nőtt, de még nem érte el a hétezret, az intenzív terápián ápoltak száma, pedig 460-ra csökkent. Az országban több mint 38 ezer fertőzésgyanús ember otthoni karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét. (MTI)

Megint megdöntötte a rekordot Ukrajnában az új betegek száma

Változatlanul gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, csütörtökre ismét egy újabb rekord dőlt meg, ezúttal az egy nap alatt regisztrált betegek száma, amely meghaladta a 3,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 3584 új esettel 166 244-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké hatvan újabb halálos áldozattal 3400-ra, miközben eddig 73 913-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1589-en. Jelenleg már 88 931 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1935-tel nőtt egy nap alatt. Kedden, azaz csak egy nappal korábban regisztrálták az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot. A mostanit megelőzően a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et múlt csütörtökön jegyezték fel.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 483-at - továbbá öt elhunytat - a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 390-et és egy halálos áldozatot pedig a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből.

Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 379 új esettel 18 449-re nőtt az igazolt betegek száma, az elhunytaké újabb öttel 296-ra. A második legfertőzöttebb régióban, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében - amely vezet a halálesetek tekintetében - újabb 11-gyel 497-re nőtt az elhunytak száma. Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 103-mal 8931-re, a halálos áldozatoké pedig kettővel 289-re emelkedett, míg eddig 3924-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy újabb 147 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már 13 396-an fertőződtek meg. A gyermekek közül előző nap 301-nél mutatták ki a vírust, ami szintén az eddigi legmagasabb szám a járvány kitörése óta, és eddig már csaknem 11 ezer kiskorú betegedett meg. Az elmúlt egy napban 534 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani, ezt a miniszter "nagyon soknak" nevezte.

Közben az Interfax-Ukrajna hírügynökség megbízható forrásra hivatkozva csütörtökön azt jelentette, hogy a koronavírussal megfertőződött és súlyosan beteg harkivi polgármesterrel, Hennagyij Kernesszel egy repülőgép Berlinbe repült. A kelet-ukrajnai megyeszékhely városi tanácsának sajtófőnöke megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a polgármestert egy úgynevezett "Covid-ellenes kapszulában" szállították a repülőgépen egy németországi klinikára, Kernesz az út alatt végig eszméleténél volt. (MTI)

Koronavírus: nagyon hátra toltuk a második magyar védelmi vonalat

Igen, tényleg 23 óra előtt és után ugyanúgy fertőz a koronavírus, de ettől még egyáltalán nem ördögtől való a szórakozóhelyek nyitvatartásának a korlátozása. Sőt, az iskolai hőmérőzés sem, hiába tűnik kényelmetlennek. A védekezési stratégiával más gondok vannak.

Tovább a cikkhez

Csaknem öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

A szerdán közzétett 1901-ről csütörtökön 2194 főre, csaknem öthavi csúcsra ugrott az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett adatai szerint.

A mostaninál több fertőzést legutóbb április 24-én regisztráltak, amikor 2337 lelet volt pozitív. Azóta csak egyszer haladta meg az új esetek száma a kétezres határt, augusztus 22-én, amikor 2034 fertőzést jegyeztek fel.

Az új esetek száma emelkedett a szerdai 1901-hez képest, és jelentősen nőtt az utóbbi heteket jellemző 1500 körüli szinthez viszonyítva, ugyanakkor messze elmarad a járvány első hullámának csúcspontján, április elején regisztrált napi 6000 körüli értékektől.

Az új esetekkel együtt 265 857 fertőzést mutattak ki Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő elhalálozások száma egy nap alatt hárommal emelkedett, 9371-re.

A napi új esetek száma az áprilisi tetőzés után július közepéig süllyedt, nagyjából az 500-as szintig, majd meredek emelkedésnek indult. Az RKI szakértői ezt több tényező együttes hatásának, köztük az egyre intenzívebb - hetente egymilliónál is több vizsgálatot jelentő - tesztelésnek tulajdonítják. Az új esetek száma augusztus végén állt be az 1500 körüli szintre, és a napokban indult ismét emelkedésnek.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak száma viszont nem változott számottevően, ami az RKI szerint azzal magyarázható, hogy főleg fiatalok kapják el a vírust, akiknek körében viszonylag ritka a súlyos megbetegedés és a fertőzéssel összefüggő elhalálozás. Azonban a múlt hét óta az esetszám enyhe emelkedése látható az idősebb korosztályokban, ami az egészségügyi ellátórendszer terhei és a halálos áldozatok száma növekedésének kockázatával jár - figyelmeztetett az RKI. (MTI)

IfW: "Növekedési pályára állt a német gazdaság"

A korábban vártnál enyhébb recessziót vár az idén Németországban az IfW Kiel gazdaságkutató intézet csütörtökön publikált felülvizsgált prognózisa szerint.

Tovább a cikkhez

Már csak ez hiányzott: pusztító pénzügyi válság jöhet a moratórium után a Világbank szerint

Jelentős károkat okozó pénzügyi válság robbanhat ki az ázsiai-óceániai régióban a növekvő számú csődök nyomán megugró nem teljesítő hitelállomány miatt – figyelmeztetett a Világbank.

Tovább a cikkhez

Ezt hozta a koronavírus Magyarországon: véglegesen elérhető marad a telefonos gyógyszerfelírás

Véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Tovább a cikkhez

A legnagyobb válságban is lehet növekedni: ezeknek a cégeknek sikerült

Nem kérdés, hogy a kis-és középvállalatokat is megviselték az elmúlt hónapok: sokan küzdenek finanszírozási nehézségekkel, és minden energiájukkal dolgoznak piacaik és a munkaerő megtartásáért. Vannak azonban olyan kkv-k is, amelyek az elmúlt hónapok viszontagságai között is tudtak növekedni, és úgy tűnik, igazi válságálló céggé formálódtak. A Portfolio harmadik Longformjában ilyen válságálló cégeket mutatunk be, a legkülönbözőbb régiókból és szektorokból. Történeteik csak első látásra szólnak a szerencséről: sokkal inkább előrelátás, alapos piacismeret és kőkemény munka az, ami miatt sikeresen tudtak kijönni a 2020-as év első feléből. A Longform médiatámogatója a Budapest Bank.

Tovább a cikkhez

Mit tegyen a munkáltató, ha koronavírusos egy dolgozó?

Ha egy munkavállaló koronavírusos lett, akkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy - a nagyobb biztonság érdekében – a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megnevezett hivatalos kontaktszemélyeken kívül, más dolgozót vagy dolgozókat is kivonjon a munkavégzésből - mondta el az InfoRádiónak a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója, Spányik Gábor.

Tovább a cikkhez

Mexikóvárosban április-augusztusban a hivatalos közlések duplája volt az elhunytak száma

Mexikóváros az idén április-augusztusban 20 ezer 535-tel több lakosát vesztette el a koronavírus-járvány miatt a mexikói főváros egyik tisztségviselőjének szerdai beszámolója szerint, azaz a halottak száma majdnem a duplája a Covid-19 áldozatokról hivatalosan korábban közzétett, 11 ezer 318-nak.

David Merino, a város Digitális Innovációs Ügynökségének vezetője Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy április 1-jétől augusztus végéig 30 ezer 462 ember hunyt el Mexikóvárosban, és e halálesetek mintegy kétharmada írható a koronavírus-járvány számlájára.

A "többlet halálozások" számát úgy határozták meg - tette hozzá -, hogy a korábbi évek azonos időszakának halálozási adatait összevetették a 2020-as adatokkal.

Közlése szerint az adott időszak haláleseteinek 92 százalékát a kórházakban jegyezték fel, és csak 7 százalékuk történt az elhunytak otthonában.

A közel kilencmilliós lakosú metropoliszban, csakúgy mint Mexikó többi részében, rendkívül alacsony a tesztelések aránya, és az illetékesek is elismerik, hogy a tesztekkel igazolt fertőzések és halálesetek száma valószínűleg messze elmarad a tényleges helyzettől.

Ezek a számok egy tragédiáról tanúskodnak

- írta Merino. A férfi nem tért ki arra, hogy az illetékesek miként kezelik a többletként kimutatott halálozási adatokat, de a mexikói főváros tisztségviselői a halotti bizonyítványok felülvizsgálatába kezdtek, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mennyien hunyhattak el a városban a koronavírus-betegség következtében.

Mexikó egészében szerdán 4444 új koronavírus-fertőzöttet és 300 újabb, a járvány okozta halálesetet regisztráltak. Ezzel 680 ezer 931-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált esetek, és 71 978-ra a halálos áldozatok száma. A kormány ezúttal is hozzátette, hogy a tényleges számok minden bizonnyal magasabbak a hivatalos adatoknál. (MTI)

ITM: már több mint ötvenezren töltötték le a VírusRadar applikációt

A tegnapi 35 ezerről mára több mint ötvenezerre nőtt a VírusRadar nevű applikációt letöltők száma. Az applikáció a koronavírus-fertőzöttek kontaktkutatását segíti - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Ez még kevés, körülbelül 1-3 millió letöltésre lenne szükség

- tette hozzá Solymár Károly Balázs.

Emlékeztetett: az alkalmazás bluetooth-kapcsolatot használva rögzíti azoknak a készülékeknek a titkosított azonosítóját, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak. Fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

Az applikáció célja a kontaktkutatás segítése, ugyanis a fertőzöttek sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak, vagy nem ismerik azokat, az alkalmazás viszont képes őket is azonosítani - mondta a helyettes államtitkár. (MTI)

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Montenegróban

Újra rekordszámú, ezúttal 230 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Montenegróban, ahol a járvány első hullámában sem vettek nyilvántartásba egyszerre ennyi új fertőzöttet. Legutóbb múlt szerdán döntött rekordot a napi új fertőzöttek száma, akkor 216 fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt.

Montenegrót váratlanul érte a koronavírus-járvány második hulláma, június elején ugyanis, 28 nappal az akkor utolsónak vélt fertőzött gyógyulása után koronamentes övezetté nyilvánította magát az Adria-parti ország, 42 nappal később azonban a SARS-CoV-2 vírus ismét megjelent, és azóta sem csökken a fertőzöttek száma.

A Nyugat-Balkánon szerdáról csütörtökre 853-mal nőtt az igazolt fertőzöttek és 25-tel a halálos áldozatok száma. Csütörtökre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 102-vel 32 613-ra, Koszovóban 76-tal 14 839-re, Észak-Macedóniában 163-mal 16 088-ra, Bosznia-Hercegovinában 282-vel 24 208-ra, Montenegróban pedig 230-cal 7291-re nőtt. Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 736-ra, Koszovóban hárommal 604-re, Észak-Macedóniában héttel 668-ra, Montenegróban hárommal 126-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig tizeneggyel 736-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. (MTI)

Valószínűleg nem a vakcina számlájára írható a betegség, amiért leállították a tesztelést

Lehetséges, hogy nem az oltóanyag számlárája írható az a betegség, amely miatt leállították az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus-vakcinájának tesztelési programját - olvasható a dokumentumban, amelyet szerdán töltött fel honlapjára az Oxfordi Egyetem. A tesztelés újraindítását már múlt héten bejelentették.

A Covid-19 betegség elleni oltóanyag-jelölt globális tesztjeire való felvételt szeptember 6-án leállították, miután a nagy-britanniai teszt egyik résztvevőjénél súlyos mellékhatások jelentkeztek. Úgy vélték, a betegnél vírusos gerincvelő-gyulladás tünetei léptek fel.

Az idegrendszeri tünetek - többek között az érzékelés megváltozása, a végtagok gyengesége - miatt lefolytatták az AZD1222 vagy ChAdOx1 nCoV-19 elnevezésű vakcinajelölt biztonsági ellenőrzését, ez idő alatt a tesztek szüneteltek - olvasható a dokumentumban.

"Nem valószínű, hogy a tünetek összefüggnek a vakcinával, vagy nincs elégséges bizonyíték arra, hogy ki lehessen jelenteni, a tünetek kapcsolatosak, vagy sem az oltóanyaggal - állapították meg a független vizsgálat után.

A tesztprogramot újraindították Nagy-Britanniában, Brazíliában és a Dél-afrikai Köztársaságban, az Egyesült Államokban azonban még nem. (MTI)

Már meghaladta a kétezret a napi fertőzöttek száma Csehországban

Nagyon megugrott szerdán az igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, és első ízben már a kétezret is meghaladta. Az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli kimutatása szerint szerdán 2139 fertőzöttet regisztráltak a laboratóriumi vizsgálatok, ami 464-gyel több a keddi adatnál.

A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 41 032 személy fertőződött meg, akiknek majdnem háromötöde már meggyógyult. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 17 619, ami szintén rekordmagas szám.

A korábbiaknál gyorsabban emelkedik a kórházi kezelésre szorulók száma is. A tárca statisztikája szerint jelenleg 388 személy szorul kórházi kezelésre, 55-tel több, mint kedden. A súlyos állapotban, lélegeztetőgépen lévő páciensek száma szerdán 81-re emelkedett.

A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 482 ember halt meg. Az e heti halálozások száma 17, szeptember elseje óta pedig 58-an haltak meg. Ezek a számok is egyre nőnek.

A napi laboratóriumi tesztek száma megközelíti a 20 ezret. A tárca kimutatása szerint az emberek 60 százalékát orvosok küldik a tesztelésre, míg 40 százalékuk önköltséges, egyénileg tesztelést kérő személy. Az orvosok által küldött személyek tesztelését az egészségbiztosítók fizetik. A tesztek maximális ára 1680 korona (21 800 forint, itthon a tegnapi jelzés szerint 19500 forint lehet). Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a napi tesztek számát 25 ezerre növelik. Jelezte továbbá, hogy várhatóan szigorítani fogják az óvintézkedéseket is.

Roman Prymula, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős cseh kormánybiztos kedden újságíróknak azt mondta, hogy a következő két-három hétben nem várható az igazolt fertőzöttek napi számának csökkenése, valószínűbb a növekedés. A legrosszabb helyzet Prágában van, ahol százezer lakosra már több mint 160 fertőzött jut. (MTI)

Indiában csaknem százezerrel nőtt a napi új esetek száma

Indiában rekordot döntött a napi új koronavírus-fertőzöttek száma: 97 894 esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában - közölte a helyi egészségügyi minisztérium csütörtökön.

A világ második legnépesebb országában összesen 5,12 millió esetről tudni. A globális fertőzöttségi statisztikák szerint India a második helyet foglalja el az Egyesült Államok mögött (6,6 millió).

Az ázsiai országban már két hete körülbelül ezer Covid-19-hez köthető halálesetet regisztrálnak naponta, ami viszonylag alacsony a fertőzöttek számához képest. Az egészségügyi minisztérium csütörtökön elmondta, hogy 1132-en haltak meg Covid-19-ben az elmúlt 24 órában. Velük együtt 83 198-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, és ezzel India továbbra is harmadik a listán az Egyesült Államok és Brazília mögött.

Az országban augusztus eleje óta a legmagasabb a napi fertőzéses esetek száma a világon, szeptember 10-e óta pedig - kedd kivételével - az új esetek száma minden nap rendre meghaladta a 90 ezret. Szakértők szerint ha megmarad a jelenlegi terjedési ütem, India még az ősz folyamán lekörözi a fertőzöttségi statisztikákat vezető Egyesült Államokat.

Az 1,3 milliárd lakosú országban naponta egymillió tesztet végeznek el, ami szakértők szerint kevés. Leginkább azért is, mert a valós fertőzöttek száma valószínűleg sokkal nagyobb. Egyes szakértői becslések szerint már legalább 6,5 millió ember fertőződött meg az országban. Az újdelhi bíróság szerdán utasította a kormányt, hogy használjon több RT-PCR-tesztet, amely a vírus genomját kimutatja és pontosabb az eddig használt antigén-teszteknél.

Az indiai ellenzéki vezetők bírálták Narendra Modi miniszterelnököt, mert szerintük túl hirtelen hirdetett két hónapos vesztegzárat az országban márciusban, és az állami szerveknek nem volt idejük felkészülni a világjárványra. Harsh Vardhan egészségügyi miniszter védelmébe vette a kormány döntését, amely szerinte további hárommillió fertőzöttől és 78 ezer halálesettől kímélte meg Indiát.

Szerdán újabb kormánytag fertőződött meg: Amit Shah belügyminiszter után Nitin Gadkari közlekedési miniszter koronavírus-tesztje is pozitív lett. (MTI)

Betelt két budapesti kórház lélegeztetőgép kapacitása

Bár szerdai videóüzenetében azt hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő, hogy az egészségügyben rendelkezésre állnak a szükséges eszközök és az ezeket működtető személyzet is, sőt bővíteni is tudják a kapacitásokat, a Népszava csütörtöki cikke másra utal. A lap információi szerint az egészségügyi vezetés igyekszik csökkenteni a mentőszolgálatra nehezedő nagy nyomást a tesztelési protokoll változtatásával, és az Országos Korányi és Pulmonológia Intézetben, illetve a Szent László Kórházban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. Utóbbi intézményben ráadásul már a szakemberek is fogytán vannak.

Tovább a cikkhez

Milliárdokba kerül majd a több ezer lélegeztetőgép tárolása

Részben uniós forrásból jöhet létre a magyar lélegeztetőgép-készlet raktárbázisa – derül ki a kormány szerdai határozatából, ami a Magyar Közlönyben jelent meg. Ugyanakkor még így is 1,5 milliárd forintjába kerülhet az államnak a bázis kiépítése.

Tovább a cikkhez

Itt a járvány következő hulláma, mutatunk egy izgalmas befektetést, ami most jól teljesíthet

A Walmart a koronavírus-járvány egyik nyertesének is mondható, a vállalat nem csak hogy rezisztensen viselte az elmúlt hónapokat, de bevételei az első és a második negyedévben is átlag felett nőttek, az e-kereskedelmi bevételek felrobbantak, ezt pedig a befektetők is értékelik, a cég részvényárfolyama idén már 15 százalékot emelkedett, az elemzők optimisták a cég részvényeire. Megnéztük, mi a sztori a világ legnagyobb bevételű vállalatában.

Tovább a cikkhez

Az autógyártók rémálma, amire legyintett a politika, most mégis tízezer milliárdos kiesést okozhat

Csupán pár hete maradt az Egyesült Királyságnak arra, hogy tető alá hozza azt a régóta áhított szabadkereskedelmi egyezményt, amelynek köszönhetően elkerülhetnék a megállapodás nélküli kizuhanást az Európai Unióból. A gond csak az, hogy politikai játszmák egész sorozata miatt került elképesztő közelségbe a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása, így hiába törekednek a britek egyezségre, nagyon nehéz lesz egy mindkét fél számára megnyugtató megállapodás elérése. Ez pedig borzasztóan rossz hír az autóipar számára, amelynek szereplői kétségbeesetten igyekeznek még az utolsó pillanatokban is felhívni a politikusok figyelmét arra, mekkora károkat okozhat a megállapodás nélküli Brexit Európa egyik legfontosabb ágazatának, amely már így is rengeteget szenvedett az elmúlt hónapokban.

Tovább a cikkhez

Fontos bejelentést tett Kásler Miklós a tanároknak

Minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy az intézménybeli történés miatt kényszerül karanténba - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán a Facebook-oldalán megjelent interjúban.

Tovább a cikkhez

Rekordgyorsasággal terjed a koronavírus, a kormány ülést tartott

Egyetlen nap alatt 380 ezerrel nőtt a koronavírussal diagnosztizált esetek száma a világon, ez új rekord. Ezzel már közel 29,5 millióra emelkedett a fertőzöttek száma, a vírus okozta betegségben elhunytak száma pedig szerda reggelre meghaladta 933 500-at. A gyógyultak száma a 20 milliót közelíti a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Közben idehaza figyelmeztető folyamatokat láthatunk a járvány alakulásában, és a kormány is ülésezik szerdán. A koronavírus-járványról szóló híreink percről percről.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Németország kockázatos területnek minősítette Budapestet

Németország kockázatosnak minősítette a Budapestre utazást a növekvő koronavírus-esetszámok miatt.

Tovább a cikkhez
traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
korona_vilag