Hackertámadás érte az EKB egyik honlapját
Gazdaság

Lebukott a Citi dolgozója: kiderült, hogy Amerika egyik legnagyobb összeesküvés-elméletes oldalát üzemelteti

Portfolio
Fizetett szabadságra küldte a Citigroup egyik IT-csoportvezetőjét, Jason Gelinast és belső vizsgálatot indítottak, miután kiderült, hogy alkalmazottjuk üzemeltette a legnagyobb QAnon összeesküvés-elmélethez kötődő weboldalt az interneten. A QAnon-hívők többnyire úgy látják, hogy sátánista pedofilok uralják az Egyesült Államokat, akik ellen Donald Trump titkos háborút vív.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A New Jersey-i Gelinast szeptember 10-én azonosította a Logically.ai, mint a QMap.pup üzemeltetője. Miután valódi kilétét fölfedték, az oldalról minden adatot törölt, most mindössze más oldalakra vezető linkeket lehet nála találni.

Gelinas pénzt is keresett a konteós oldallal: a Patreon nevű közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon havi 3000 dollárnyi bevételre tett szert (ez kb. 917 ezer forintnak felel meg). Azt állította támogatóinak, hogy a pénz az oldal üzemeltetésére kell.

A Citigroupnál Gelinas szenior IT-csoportvezető pozíciót töltött be, a bank most azért indított belső vizsgálatot, mivel szabályzatuk előírja, hogy ha egy alkalmazott cégen kívüli vállalkozást szeretne működtetni, ehhez a pénzintézet vezetésének írásos engedélye kell.

Nem túl valószínű, hogy az oldal üzemeltetésére engedélyt kapott volna Gelinas a Cititől. Az általa propagált QAnon összeesküvés-elmélet lényege, hogy Donald Trump elnök titokban ádáz harcot vív az Egyesült Államokat irányító sátánista gyerekmolesztálókkal és majd eljön az „ítéletnap”, mely során tömegével tartóztat majd le újságírókat és politikusokat, akik részt vettek az ördögi bűnszervezet működtetésében.

Az összeesküvés-elmélet egy állítólag magas nemzetbiztonsági hozzáféréssel rendelkező kormányközeli tisztségviselőtől származik, aki olyan anonim weboldalon teszi rendszeresen közzé a „bennfentes információit,” mint a 4chan, az EndChan vagy az 8kun. Mivel ezeken az oldalakon rengeteg olyan tartalom található, ami alkalmas a nyugalom megzavarására, a legtöbb QAnon-hívő aggregátoroldalakon követi az összeesküvéssel kapcsolatos fejleményeket, ahol összeszedik mindig a lényegesebb újdonságokat az üggyel kapcsolatosan.

Egy ilyen oldal volt a QMap.pub is, melyet Gelinas üzemeltetett, havonta mintegy 10 millió ember látogatta az oldalát.  Nem meglepő, hogy erről a tevékenységről nem akart beszámolni a főnökeinek.

(Bloomberg nyomán)

Címlapkép: Shutterstock

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
korona_vilag