kórház exit egészségügy
Gazdaság

Megjött a figyelmeztetés: jóval nagyobb most a nyomás a magyar kórházakon, mint a tavaszi koronavírus-hullám esetén

Portfolio
A Magyar Kórházszövetség szerint a koronavírus járvány őszi hulláma hamarabb gyűrűzött be a kórházakba, mint arra számítani lehetett, és az első hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy jóval nagyobb nyomás nehezedik most a kórházakra, mint tavasszal. A lakosság most sokkal kevésbé türelmes, és jóval kevésbé tartja be a járványügyi szabályokat. Ficzere Andrea, a szövetség elnökének elmondása szerint sok orvos és ápoló betegedett meg, vagy van karanténban, ez pedig jelenleg is nehezíti a betegellátást.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Jelenleg is zajlik a Magyar Kórházszövetség éves kongresszusa. Ficzere Andrea, a szövetség elnöke az online megrendezett országos szakmai kongresszusának fontosabb megállapításait összegezve kiemelte, hogy "a járvány második hullámában különösen fontos, hogy a lakosság és az egészségügyi dolgozók is fokozottan ügyeljenek a maszk használatára, a biztonságos távolság betartására, a fertőtlenítésre, és az elkerülhető kontaktusok számának csökkentésére, mert ezekkel szinte teljesen megelőzhető a fertőzés terjedése".

Ezek hiányában viszont könnyen elkapható a koronavírus fertőzés, ami - a kórházi tapasztalatok szerint – akár súlyos tüneteket idézhet elő

- hívta fel a figyelmet az MKSZ közleménye szerint.

Figyelemre méltó az állami kórházi vezetők érdekképviseletének közleménye abból a szempontból, hogy a járvány második hullámának kellős közepén (melynek a csúcspontját messze nem látjuk) figyelmeztet arra: nagy a nyomás az ellátórendszeren. Az egyes állami kórházakból érkező értesülések fényében (az Országos Korányi és Pulmonológia Intézetben, illetve a Szent László Kórházban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”, utóbbi intézményben ráadásul már a szakemberek is fogytán vannak, valamint a Szent János Kórház is segítségért folyamodott a sok beteg miatt) felmerül a kérdés, hogy meddig lehet feszíteni az ellátórendszer kapacitásait.

A Magyar Kórházszövetség XXXII. szakmai kongresszusán – amelybe a járványhelyzet miatt online tudtak bekapcsolódni a résztvevők - a koronavírusprobléma teljes spektrumáról tapasztalatot cseréltek a résztvevők, szó esett a megelőzésről, kezelésről, a kórház higiéniáról, a betegút szervezésről, az ápolók és orvosok munkájának segítéséről és támogatásáról, a járványügyi protokollokról, eljárásrendekről, valamint áttekintést nyújtottak a vírus kezelésével összefüggő legfrissebb tudományos ismeretekről is.

A kórházi tapasztalatok összegzéséből az is kiderült, hogy őszre nagyot változott a lakosság hozzáállása, érezhető, hogy elfogyott a türelem és a megértés.

Ezzel párhuzamosan az is jól érzékelhető, hogy nem csak fizikailag, de pszichésen is elfáradtak az orvosok és az ápolók, sokan megbetegedtek, vagy karanténban vannak, ami tovább nehezíti a betegellátást.

„A kórházak mindent megtesznek a koronavírus fertőzés miatt, illetve egyéb betegségek okán kórházakba kerülő páciensekért is. Mivel jelenleg sokkal nehezebb helyzetben van az egészségügyi rendszer, mint bármikor, kérjük a lakosság türelmét és a járványügyi előírások fokozott betartását, valamint azt, hogy csak hiteles és megbízható forrásokból, internetes oldalakról informálódjanak a járványhelyzettel kapcsolatosan.” – hívta fel a figyelmet az MKSZ elnöke.

A járványügyi helyzetet az ágazat vezetése átlagfinanszírozással segítette a tavaszi időszakban, amely lehetővé tette a bérek kifizetését, valamint azoknak a beszerzéseknek a megvalósítását, amelyek megteremtették a biztonságos betegellátás feltételeit.

„Szeptember elsejétől ismét teljesítményfinanszírozásra állt át a rendszer, emellett plusz forrás is érkezett az elmaradt beavatkozások elvégzésére. Tekintettel arra, hogy a második hullámban külön figyelmet fordítunk arra, hogy - amíg a helyzet engedi - a fertőzött betegek mellett minden olyan beteget ellássunk, aki kórházi kezelésre szorul, az MKSZ olyan átlagfinanszírozást tartana szükségesnek, amely három teljes értékű hónap finanszírozását tekinti alapnak és figyelembe veszi a járványügyi költségeket is” – fejtette ki Ficzere Andrea.

Címlapkép forrása: Getty Images

unhappy_2
törökország erdogan
koronavirus jarvany halaos aldozat
parlament sötét
aig
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat