gyári munkás dolgozó factory worker
Gazdaság

Dübörög a magyar munkaerőpiac, de a koronavírus újabb hulláma mindent elronthat

Portfolio
Augusztusban jelentősen nőtt a foglalkoztatottság, ami a szezonális hatások mellett a gazdasági helyzet javulásával függ össze. A kilátások azonban bizonytalanok a járvány második hulláma miatt, ami könnyen újra leépítésekhez vezethet.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

"Augusztusban – idén először – ismét több mint 4,5 millióan dolgoztak" – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Heti Monitor nevű kiadványában. A munkaerő-felmérés szerint az előző hónaphoz képest 54 ezer fővel többen dolgoztak, és már csak 18 ezer fővel (0,4%-kal) volt alacsonyabb a tavaly augusztusinál a foglalkoztatás. (A KSH meglepetésre tette közzé most az adatokat, a számok megjelenését szeptember 29-re lehetett várni.)

Augusztusban jelentős mértékben növekedett tehát a foglalkoztatás, amely a szezonális hatások mellett annak is köszönhető, hogy a tavaszi lezárások után élénkült a magyar gazdaság. A vállalatok felpörgették a termelést és visszavették a korábban elbocsátott dolgozók egy részét.

Összességében az látszik, hogy a koronavírus-járvány első hullámában 4 millió 370 ezerre csökkent foglalkoztatotti létszám 4 millió 514 ezerre emelkedett, azt azonban még nem tudjuk, hogy miként alakult a külföldön dolgozók száma és a közfoglalkoztatottak száma a hónapban. Ezeket az adatokat szeptember 29-én ismerhetjük majd meg. Nagy kérdés, hogy nyáron felpörgött-e a közfoglalkoztatás vagy a lezárások után ismét nagyobb számban mentek-e dolgozni külföldre a magyarok, hiszen akár ez is emelhette a foglalkoztatotti létszámot. Mindazonáltal valószínűnek tűnik, hogy az elsődleges munkaerőpiac hozzájárult a bővüléshez.

Nem csak a közmunkások és a külföldön dolgozók létszáma a kérdés (a munkaerő-felmérés részletei), hanem az is, hogy mit mutat majd a másik foglalkoztatási statisztika (adminisztratív adatgyűjtés), amely korábban nagyobb foglalkoztatási veszteséget mutatott, mint a munkaerő-felmérés. Ezt viszont csak szeptember 30-án fogjuk megtudni. A várakozás az, hogy ez a mutató is nagyot fog javulni, de a pontos mértéke érdekes lesz.

A következő időszakban a foglalkoztatás további javulása már kérdéses. A koronavírus-járvány második hulláma – és ezzel összefüggésben az újabb korlátozó intézkedések – ismét nehéz helyzetbe hozhatják a vállalatokat. Különösen úgy, hogy a bértámogatási program augusztus végén megszűnt, miközben a gazdasági kilátások nyárhoz képest romlottak.

Most már tudjuk, hogy a járvány második hulláma nagyobb lesz Magyarországon, mint az első volt (több fertőzött), azonban lehetséges, hogy a tavaszinál mérsékeltebb korlátozásokkal leszünk túl a járványon. Ebben az esetben a leépítési hullám talán nem lenne akkora, mint tavasszal volt, azonban ha a vállalati szféra a gyenge kereslet és az enyhének mondható, de mégis érzékelhető korlátozások miatt bajba kerül, akkor biztosan tízezres nagyságrendben nő a munkanélküliek száma. Amennyiben támogatások nélkül maradnak a cégek, akkor ennél is jóval nagyobb leépítési hullámra lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus