koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: dőlnek a szomorú rekordok Európában, itthon újraindul az operatív törzs tájékoztatója

Portfolio
Világszerte már 30 millió ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma közel 945 ezer, a gyógyultaké pedig 20,4 millió a Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint. Koronavírus-hírek egy helyen. A nap során sorra érkeztek a megugró új koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos számok, szomorú rekordok dőltek Csehországban, Szlovákiába és például Spanyolország több térségében korlátozásokat rendeltek el azután, hogy ilyet a nanpokban Franciaországban és Angliában is bejelentettek. Friss híreink pénteken percről-percre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Iránban felgyorsult a fertőzöttek számának növekedése

Több mint 3000 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttet jelentett be pénteken az iráni egészségügyi minisztérium. Szíma Lari egészségügyi szóvivő az állami televíziónak elmondta: 700-nál több új esetet jelentettek naponta ezen a héten a múlt héthez képest.

Iradzs Harirdzsi egészségügyi miniszterhelyettes az ISNA félhivatalos iráni hírügynökségnek azt mondta, hogy a helyzet valószínűleg csak rosszabbodik.

Az egész ország riadókészültségben van, sehol sincs biztonság a vírus elől (...), ha ez így megy tovább, hamarosan 45 ezer koronavírus-fertőzéses haláleset lesz

- fogalmazott. Harirdzsi úgy vélekedett: az egyetlen lehetőség a vírus megállítására a koronavírus-fertőzés ellen hozott intézkedések szigorú betartása, különös tekintettel a maszkviselésre és a belföldi utazás 50 százalékkal való csökkentésére.

Az iráni helyzettel kapcsolatban egészségügyi szakértők vesztegzárat javasoltak, amit azonban Haszan Róháni iráni elnök visszautasított, és a járvánnyal szembeni "kapitulációnak" nevezett. Az elnök szerint a normalizáció és a higiéniai szabályok ezzel egy időben való betartása az egyetlen hosszú távú reális lehetőség.

Az iráni egészségügyi szóvivő szerint eddig 416 198 ember fertőződött meg koronavírussal Iránban, és csaknem 24 ezer ember halt meg a fertőzéssel összefüggésben. (MTI)

Koronavírus: szép csendben 14-ről 10 napra csökkenti a kormány a kötelező karantén idejét

Jövő hétfőtől, szeptember 21-től nemcsak a zenés-táncos szórakozóhelyek nyitvatartási, illetve a maszkviselés szabályai változnak jelentősen, hanem az is, hogy aki külföldről lép be az országba, annak az eddig előírt kötelező karantén ideje 14-ről 10 napra csökken - derül ki egy friss kormányrendeletből.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: újabb szigorítás tervéről beszél a brit kormányfő, de nem akar megint országos lezáráso

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint elkerülhetetlennek tűnik a nagy-britanniai koronavírus-járvány második hullámának kialakulása, de az ország újbóli teljes lezárása nélkül kell szembeszállni vele.

Tovább a cikkhez

Korlátozzák a szabad mozgást a madridi autonóm tartomány több zónájában

Korlátozzák a szabad mozgást a madridi autonóm közösség hét településén, valamint a főváros hat kerületében a jövő héttől a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök sajtótájékoztatón pénteken.

Hangsúlyozta: minden eszközzel el kell kerülni a térség teljes lezárását jelentő újabb szükségállapot bevezetését, mert az gazdasági katasztrófát jelentene. Ennek megelőzése érdekében azokat a területeket zárják le, ahol az elmúlt hetekben a legtöbb esetet regisztrálták a régióban, az érintett zónákban szűrték ki a fertőzöttek egynegyedét.

A 6,6 millió lakosú tartományban a korlátozások több mint 850 ezer embert érintenek, akik hétfőtől csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Hasonlóan a belépőknek is megfelelő indokkal kell rendelkezniük. Ilyen például a munkavégzés, az egészségügyi ellátás, az idősek vagy rászorulók gondozása, az oktatás, a hivatalos ügyintézés.

Az első körben két hétre elrendelt intézkedések érintik egyebek mellett a kereskedelmet és a vendéglátást is, ahol felére csökkentik az üzletekben, éttermekben egyszerre fogadható vásárlók, vendégek számát, a nyitvatartást pedig legfeljebb este 22 óráig engedélyezik.

A madridi elnök bejelentése szerint a tartomány teljes területén tízről hat főre csökkentik a társas érintkezés maximálisan engedélyezett létszámát legyen szó nyilvános vagy magánrendezvényről. Isabel Díaz Ayuso hétfőn egyeztet Pedro Sánchez miniszterelnökkel is a járványhelyzet kezeléséről.

Hetek óta a madridi régióból jelentik az országban azonosított fertőzöttek legkevesebb egyharmadát. Pénteken több mint 1500 új madridi esetről számolt be az egészségügyi minisztérium, országosan pedig 4697 fertőzöttet igazoltak PCR-teszttel az elmúlt 24 órában. A nyilvántartott esetszám meghaladja a 640 ezret.

A szaktárca összesítése szerint a fertőzésbe 432-en haltak bele az elmúlt egy hétben, a halálos áldozatok száma összesen 30 495. (MTI)

Pozitív lett a guatemalai elnök koronavírustesztje

Alejandro Giammattei guatemalai elnök pénteken közölte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje.

Egy helyi rádió műsorában elmondta, hogy a fertőzés ellenére jól érzi magát. A 64 éves államfő szklerózis multiplexben szenved és bottal jár. Bejelentése napján egyébként az ország újranyitotta a járvány terjedésének megfékezése miatt hat hónapja lezárt határait, és ismételten fogad nemzetközi légijáratokat.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint az országba érkező külföldieknek három napnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk. A hazatérő guatemalaiakra és a tízévesnél fiatalabb gyerekekre nem vonatkozik ez a korlátozás. Az országba érkezőknek, illetve az országot elhagyóknak kötelező szájmaszkot viselniük.

Guatemala március 16-án zárta le Mexikóval, Belizével, Hondurasszal és Salvadorral közös határát. A 16 milliós latin-amerikai országban több mint 83 600 az igazolt fertőzöttek száma, akik közül 3036-an elhunytak a kórban. (MTI)

Jókora veszteséggel zárhatja az idei évet a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csaknem 800 millió dolláros veszteséggel zárja a 2020-as évet.

Tovább a cikkhez

Egységes koronavírus-tesztelési megközelítést ajánl a tagállamoknak az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ma ajánláscsomagot tett közzé azzal a céllal, hogy Európában egységes megközelítés honosodjon meg a koronavírus-tesztelést illetően.

Tovább a cikkhez

Szlovákiában ismét rekordot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma

Ismét rekordot döntött a koronavírus miatti Covid-19-járvány újonnan regisztrált fertőzötteinek száma csütörtökön Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteken közzétett adatai szerint.

Az országban csütörtökön 235 új fertőzöttet jegyeztek, ez új napi rekord, és csaknem duplája a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak. Szlovákiában egyébként közel két hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami a csütörtöki állapot szerint 161 volt. Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter is a helyzet folyamatos romlásáról beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy húsz százalékos heti növekedéssel számol.

Közben péntek reggeltől hatályba lépett a kormány központi válságstábjának az az intézkedése, amely szerint Csehország a kockázatos országok listájára került Szlovákia számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a határ két oldalán 30 kilométeres körzetben élő ingázóknak, illetve néhány más eset kivételével a Csehországból érkezőknek 72 óránál nem régibb negatív teszttel kell rendelkezniük, ellenkező esetben házi karanténba kell vonulniuk.

Szlovákiában eddig összesen 6256 személynél mutatták ki a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteki adatai szerint. A hivatalos statisztikák szerint eddig 3990-en gyógyultak ki a fertőzésből, és így jelenleg 2827 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szlovákiában eddig a kórnak hivatalosan 39 halálos áldozata van. Az országban eddig már több mint 403 ezer vírustesztet végeztek el. (MTI)

Több mint 4000 újabb fertőzöttet jelentettek Irakban

Az iraki egészségügyi minisztérium pénteken 4305 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttről adott hírt, ezzel számuk 311 690-re nőtt a közel-keleti országban.

A tárca 76 újabb halálesetről számolt be a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, Irakban így már 8408 ember vesztette életét a kórban. Mindeközben 4205 ember gyógyult ki a fertőzésből, az összesített számuk 245 305. A minisztérium közlése szerint 2 021 586 tesztet végzett el az országban a járvány februári kezdete óta.

Hasszán al-Haláti, a parlament egészségügyi bizottságának tagja az INA iraki állami hírügynökségnek elmondta, hogy a testület találkozott Hasszán al-Tamími egészségügyi miniszterrel, akivel megvitatták a tárcának a járvány megfékezésére bevezetett intézkedéseit és terveit a következő időszakra vonatkozóan. Az INA szerint Haláti elmondta, hogy a minisztérium rögtönzött kórházakat készül létrehozni körülbelül 9000 ággyal a fővárosban, Bagdadban és egyéb iraki tartományokban, lehetővé téve a kórházaknak, hogy ismét a szokásos orvosi szolgáltatást nyújthassák. A tárca utasította a tartományokat és a tartományi egészségügyi központokat, hogy építsenek központi epidemiológiai kórházat minden egyes tartományban.

A járvány fokozódása ellenére a Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök vezette egészségügyi és nemzetbiztonsági bizottság úgy határozott, hogy enyhít a koronavírus terjedése ellen bevezetett intézkedéseken, és engedélyezi, hogy az emberek ismét közlekedhessenek a tartományok között, újra megnyitja a határokat, éttermeket és az ötcsillagos turisztikai létesítményeket, valamint feloldja a sportrendezvényekre vonatkozó tilalmat. (MTI)

Hatezerhez közelít az új fertőzöttek száma Oroszországban

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 5905-tel 1 091 186-ra emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám július 20. óta.

Az előző két hét során az újonnan diagnosztizált esetek száma 5100 és 5500 között ingadozott, újabb növekedés ezen a héten indult el. Az országban szeptember 4-től haladta meg ismét az ötezret a napi növekmény. A terjedés üteme nem haladta meg a 0,5 százalékot, reprodukciós együtthatója azonban elérte az 1,04-et. Az új esetek 24,5 százaléka tünetmentes.

 Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 676 516), India (5 214 677) és Brazília (4 455 368) után. Az aktív esetek száma 432-vel 170 784-re nőtt. A halálos áldozatok száma 134-gyel 19 195-re, a felépülteké pedig 5339-cel 901 207-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 42 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 346 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 233 428 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A több mint 12,5 milliós Moszkvában az elmúlt nap alatt rekordszámú, 69 500 SARS-CoV-2-szűrést végeztek. Az orosz fővárosban eddig 7,5 milló tesztet végeztek el. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma pénteken 805 volt, ami a legmagasabb érték június 26. óta.

Szergej Szobjanyin polgármester ugyanakkor "stabilnak" minősítette a helyzetet. Elmondta, hogy az orosz főváros kórházaiban mintegy négyezer Covid-19-beteget ápolnak. (MTI)

Három hónap szünet után bejelentést tesz az operatív törzs

Június 17-e után először ismét sajtótájékoztatót tart az operatív törzs szombaton 11.30-as kezdettel, nagy valószínűséggel a törlesztési moratórium esetleges meghosszabbításáról szóló döntést is ismertetik.

Tovább a cikkhez

Megdöbbentő: a szlovákok kiszámolták, mekkora eséllyel fertőződünk meg egy tömegrendezvényen

A szlovák járványügyi helyzetet értékelte ma Marek Krajčí egészségügyi miniszter, aki többek között arról beszélt, hogy aki Pozsonyban részt vesz egy 500 fős rendezvényen, az 37%-os valószínűséggel megfertőződik.

Tovább a cikkhez

A Sevilla 2500 jegyet visszamondott a budapesti Szuperkupa döntőre

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre.

A Canal Sur rádió- és televíziótársaság beszámolója szerint csupán ötszáz spanyol szurkoló lesz a Puskás Aréna lelátóin, a maradék 2500 jegy a magas utazási költségek, a koronavírus-helyzet, illetve a szigorú magyarországi egészségügyi ellenőrzések miatt nem talált gazdára.    

A cikk szerint a németek sokkal kényelmesebb helyzetben vannak, mivel városuk mindössze 650 kilométerre található Budapesttől, és vonattal is könnyen megközelíthető, nem is csoda, hogy a Bayern München drukkerei körében mind a 3000 belépő elkelt már. Szintén fontos tényező, hogy a bajor klub kifizeti a Magyarországra utazó szurkolóinak koronavírustesztjét.    

Az európai Szuperkupa-mérkőzés csütörtökön 21 órakor kezdődik a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga-címvédő Sevilla FC csapatai között. A koronavírus-járvány kitörése óta ez lesz az első találkozó az európai szövetség (UEFA) versenyrendszerébe, amelyre beengednek nézőket. A Puskás Aréna nézőtéri kapacitásának harminc százalékában lehetnek szurkolók, ez 20 ezer nézőt jelent. Mindkét csapat részére három-három ezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyek megvásárlására a lehetőséget pedig kisorsolta a beérkezett több tízezer igénylésből. (MTI)

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban

A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést, a napi fertőzések száma így első ízben már a háromezret is meghaladta. A napi növekmény csütörtökön túllépte az ezret. Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent.    

A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult a betegségéből. Bár a betegség lefolyása az esetek döntő többségében enyhe, gyorsan emelkedik a kórházi kezelésre szorulók és a súlyos állapotban lévők száma is. Csütörtökön 413 beteg volt kórházban, közülük 91 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek a betegek lélegeztetőgépen vannak. A fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 489 ember halt meg, közülük négyen csütörtökön.    

Andrej Babis kormányfő pénteken bejelentette, hogy felújítják az országos válságstáb tevékenységét. Ez a követelés már néhány hete felmerült, de Babis ellenezte. A sajtó szerint alapvetően azért, mert a válságbizottságot a törvény alapján nem a kormányfő, hanem a belügyminiszter irányítja. Ezt a posztot jelenleg Jan Hamácek, a kormánykoalíciós szociáldemokrata párt elnöke irányítja. Tavasszal ez fellendítette Hamácek és pártjának a népszerűségét.    

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet nem jó, egyre romlik és nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség.     

A szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban. A térképen megjelent a piros szín, amely a legsúlyosabb helyzetet jelzi. Ezt Prága kapta, ahol a legrosszabb a helyzet, és százezer lakosra már több mint 200 fertőzött jut. Stefan Hrib főpolgármester bejelentette, hogy a jövő hét folyamán a prágai középiskolák, főiskolák és egyetemek áttérnek a távoktatásra.    

Országos szinten új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák felső tagozatú (6.-9. osztály) tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni. Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét ugyanis az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki.    

A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, már több mint egy tucat van. A kisebb kockázatot jelző zöld színt több mint 40 járás kapott, ezek az ország több mint felét lefedik. A problémamentességet jelző, fehér színű járásokból már csak néhány maradt, elsősorban Észak-Morvaországban. Csehországban 70 járás van.    

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint szeptemberben eddig 19 539 ember kapta el a fertőzést. "Az optimista modell szerint szeptember végéig ez a szám 44 ezerre, a kevésbé optimista várakozások szerint 70 ezerre emelkedik" - jelentette ki Dusek. Szerinte a védőmaszkok következetes viselése és a higiéniai előírások betartása a felére is csökkentheti a járvány terjedési ütemét.    

Csehországban szeptember 10-től kötelező a védőmaszkok használata a tömegközlekedési eszközökben, zárt termekben, épületekben, a vendéglők és a szórakozóhelyek pedig éjféltől reggel hatig zárva tartanak. (MTI)

Romániában meghaladta a 110 ezret a fertőzöttek száma

Romániában újabb 1527 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentésében szereplő napi növekmény több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de csaknem 200-zal elmarad a két napja regisztrált újabb rekordtól. A járvány tehát továbbra is gyorsuló ütemben terjed Romániában, miután másfél hónapig 1200 körül ingadozott a napi esetszám.    

Pénteken újabb 48 koronavírusos beteg elhunytáról számoltak be a hatóságok: ez is több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4360 áldozatot követelt a járvány.    

Minden magyarázat nélkül drasztikusan módosította - a négy nappal korábban közölt adathoz képest több mint duplájára emelte - pénteki jelentésében a GCS a járvány kezdete óta gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek számát. Miután négy napig az adatgyűjtési és összegzési módszer "technikai frissítésére" hivatkozva nem közölte a gyógyultak számát, pénteken 88 235 fertőzött gyógyulásáról számolt be a GCS, ami csaknem 45 ezerrel haladja meg a legutolsó közlésben szereplő 43 244-es számot.    

Eddig két negatív teszt után nyilvánították gyógyultnak a fertőzötteket. Miután nem valószínű, hogy négy nap alatt többen gyógyultak volna meg, mint a járvány kezdete óta eltelt több mint fél évben, a "frissítés" során feltehetően más szempontokat is figyelembe vett a GCS a gyógyultak számának meghatározásánál, de erről nem közölt részleteket.    

A frissítés nyomán arra lehet következtetni, hogy Romániában nem több mint 60 ezer, hanem kevesebb mint 18 ezer aktív fertőzöttről tudnak. Közülük már 7081-en szorulnak kórházi kezelésre, 447 súlyos esetet pedig az intenzív terápián ápolnak.    

A hétfői tanévkezdés óta iskolák tucatjait kellett bezárni a koronavírus-fertőzés miatt. A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen elméleti líceumban is felfüggesztették az oktatást, miután három különböző osztályból három diákról és egy pedagógusról is kiderült, hogy fertőzött. A középiskola több mint ezer diákjának és 70 pedagógusának lakhelyi karanténban kell maradnia a következő két hétben.    

A Krónika című lap arról számolt be internetes oldalán, hogy pozitív lett a Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle fesztiváligazgatójának koronavírus-tesztje, ezrét a szervezők lefújták az összes kolozsvári vetítést, de a többi 14 városban a terv szerint folytatódik a fesztivál. (MTI)

Az EU 150 millió eurót biztosít az alapvető fontosságú egészségügyi termékek szállítására

Az Európai Unió 150 millió euró (mintegy 52,5 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak és az Egyesült Királyságnak az alapvető fontosságú orvosi termékek, felszerelések, az egészségügyi személyzet és a betegek európai szállításához - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos elmondta, a támogatásnak köszönhetően az életfontosságú termékek és eszközök a lehető leggyorsabban oda kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Emellett fokozza az életmentésre, valamint a kórházak és az egészségügyi dolgozók jobb felszerelésére irányuló tagállami erőfeszítéseket.    

A finanszírozás a 2020 áprilisában rendelkezésre bocsátott 220 millió euró részét képezi. Az időszak alatt az unió többek között életmentő egyéni védőeszközök, gyógyszerek és orvostechnikai felszerelések, például védőszemüvegek, eldobható köpenyek, védőmaszkok és védőruházat légi és vasúti szállítását finanszírozza, hogy hozzájáruljon az uniós tagállamoknak a koronavírus-világjárvány kezelésére irányuló erőfeszítéseihez - közölte. (MTI)

Változatlanul gyorsan terjed a fertőzés Ukrajnában

Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre is több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 3228 új esettel 169 472-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 újabb halálos áldozattal 3468-ra emelkedett, miközben eddig 75 486-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1573-an. Jelenleg viszont már 90 518 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1587-tel nőtt egy nap alatt. A héten szerdán, azaz egy nappal korábban regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig kedden.     

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 349-et - továbbá négy halálos áldozatot - ismét a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 322-őt és három elhunytat pedig ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megyéből.     

Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 291 új esettel 18 740-re nőtt az igazolt betegek száma, az elhunytaké újabb nyolccal 304-re. A második legfertőzöttebb régióban, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében - amely vezet a halálesetek tekintetében - újabb tízzel 507-re nőtt az elhunytak száma. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma 9031, újabb haláleset nem történt, így az elhunytak száma változatlanul 289, míg eddig 4012-en győzték le a kórt.    

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy újabb 162 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már 13 558-an fertőződtek meg. A gyermekek közül előző nap 233-nál mutatták ki a vírust, közülük már több mint 11 ezren betegedtek meg. Az elmúlt egy napban 446 Covid-beteget kellett kórházba szállítani.    

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéinterjúban pénteken azt prognosztizálta, hogy a koronavírusos betegek száma az elkövetkező hónapokban még gyorsabb ütemben fog növekedni Ukrajnában, mert már elérte az országot a járvány második hulláma.     

Előző nap 57 084 tesztet végeztek el az országban, ebből 31 092 PCR-tesztet és 25 992 antitestszűrést. A járvány kezdete óta már csaknem elérte a kétmilliót az elvégzett PCR-tesztek száma. (MTI)

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban stagnál az új fertőzöttek száma

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 137-el 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddig - keddi - rekord 123 fertőzött volt. Szerdán még 104 új esetről számoltak be. Négy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 140-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 67-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 1116. A fertőzöttek számának növekedése miatt Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére: szombattól kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint a hét elejétől az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk. A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása.    

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 234-gyel nőtt, és elérte a 14 513-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 250 esetről számoltak be. Hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 245-re nőtt, 12 169-en pedig már meggyógyultak. A betegek közül 280-an vannak kórházban, közülük 21-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2100, és 8938-an vannak hatósági karanténban. (MTI)

Döntött a kormány, hétfőtől lépnek életbe az újabb védelmi intézkedések

Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezünk, ezért szeptember 21 - től lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek tartalmazzák. áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: újabb ország szigorított a magyar beutazókkal szemben

Egyre több európai ország dönt úgy, hogy szigorítja a beutazási feltételeket a magyar utazókkal szemben, most Görögország is lépett.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: kétségbeesett kérést küldtek a magyar orvosok

Agresszióval, méltatlan kritikákkal, számonkérésekkel találkoznak a koronavírus-járvány második hullámában a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet orvosai, emiatt fordultak a nyilvánossághoz.

Tovább a cikkhez

Zsiday a koronavírusról: most van még egy utolsó esély megállítani a robbanást

Egyre valószínűbb, hogy a koronavírus terjedése szezonális, ez pedig azt jelenti, hogy egyre több, és egyre szigorúbb intézkedést kell hoznunk, és mégis egyre nehezebb lesz megállítani a terjedést, ennek pedig súlyos gazdasági-gazdaságpolitikai következményei lesznek, írja legfrissebb blogbejegyzésében Zsiday Viktor, aki szerint talán még most, a viszonylag meleg, kedvező szeptember-októberben lenne egy utolsó esély megállítani a robbanást.

Tovább a cikkhez

Három-négy hétre elegendő egészségügyi készlete van a szociális intézményeknek

A szociális intézmények felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára,  felhalmozott egészségügyi készleteik legalább három-négy hétre elegendőek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: Új csúcson a napi esetszám, közel ezer fertőzöttet találtak

941 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 16 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt hat idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 669 főre emelkedett - derül ki a kormányzati portál napi tájékoztatásából.

Tovább a cikkhez

Magyar Nemzet - Elenyésző a fertőzött intézmények száma a magyar közoktatásban

Három héttel a tanévkezdés után még nem robbant be a koronavírus-járvány az oktatási intézményekbe. A Magyar Nemzet kérdésére a szakminisztérium közölte: több mint 13 ezer telephely közül csak 14 helyen - 13 óvodában és egy iskolában - van rendkívüli szünet, digitális munkarendre pedig mintegy 150 intézmény állt át, de zömében csak egy-egy osztály, nem az egész iskola.

A lap pénteki számában az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint a rendelkezések ideiglenesek, mint kiderült, egyre több intézményben már vissza is térhetnek a tanulók a hagyományos munkarendbe, kedden például több mint egy tucat ilyen döntés született.    

A kormány az elmúlt napokban többször is egyértelművé tette: a márciusihoz hasonló országos iskolabezárás, illetve digitális átállás az ősz folyamán biztosan nem lesz, mivel az ország nem állhat le másodszor is. Azt tervezik, hogy ha fel is üti a fejét a koronavírus, csak az érintett osztályt, csoportot vagy intézményt izolálják, miközben máshol megmarad a tanítás. Ez a módszer úgy tűnik, beválik, a fertőzés egyelőre nem terjedt futótűzként az oktatási intézményekben. Rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal (OH), digitális munkarendet pedig az operatív törzs rendelhet el.    

A diákok biztonságát számos óvintézkedés szavatolja, amelyet egy hetvenpontos - az OH honlapján is elérhető - járványügyi intézkedési terv foglal össze. A központi ajánlás alapján minden iskola és óvoda saját helyi protokollt alakított ki, amelynek fontos része, hogy szülők és külsős személyek nem léphetnek az intézmények területére, csak külön engedéllyel, a takarítószemélyzet éjjel-nappal fertőtlenít, a közösségi terekben mindenki maszkot visel, figyelnek a távolságtartásra és próbálják elkerülni az osztályok, tanulócsoportok egymással való keveredését. Jó idő esetén a tanórákat az udvaron is megtarthatják, viszont fel kell függeszteni az úszásoktatást, a délutáni sportköröket, az énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani az ünnepségeket, rendezvényeket, külföldi kirándulásokat.    

A szakképzésben, az igazgatók beszámolói alapján, jól működik a tantermi és otthoni tanulást ötvöző hibridoktatási módszer is. Ilyenkor a csoportokat megosztják, a diákok sok otthon végezhető projektfeladatot kapnak és heti váltásban járnak be, hogy minél kevesebben legyenek jelen egyszerre az iskolában.    

Október elsejétől minden oktatási intézményben kötelező lesz a lázmérés is az épületekbe való belépéskor a pedagógusoknak és a diákoknak.    

Tanévkezdéskor a kormány biztosította a szükséges mennyiségű fertőtlenítőszert, Müller Cecília országos tiszti főorvos kérésére pedig a járási és kerületi hivatalok szúrópróba-szerűen ellenőrzik a takarítást, illetve a tisztító- és fertőtlenítőszerek, papírtörlők meglétét - közölte a lap. (MTI)

Online oktatás a Szent Benedek iskolában

A járványügyi helyzet miatt szeptember 17-től megszűnik a hagyományos tanítás a Szent Benedek Középiskolában, a diákok online oktatásban vesznek részt, írja a balatonfüred.hu.

A kollégiumba járó diákoknak legkésőbb szeptember 17-én, 18 óráig, ki kell költözniük a kollégiumból. Az iskola vezetése folyamatosan kapcsolatban áll az Operatív Törzzsel, az elrendelt intézkedéseket velük egyetértésben hozták meg.

Komáromi Móric, az intézmény igazgatója tájékoztatójában kiemelte: az iskolában két diák és egy pedagógus koronavírus teszteredménye lett pozitív. A kontakt-kutatás azonnal megkezdődött, amelynek eredményéről az ÁNTSZ értesíti majd az érintetteket.

Az iskolában nem alakult ki gócpont, az online oktatásra való áttérés a megelőzést szolgálja. A lehető legbiztonságosabb formában szeretnénk folytatni tovább a tanítást

áll az igazgató tájékoztatójában.

Az intézkedések egyelőre határozatlan időre, visszavonásukig vannak érvényben.

Koronavírus: Már 30 millió felett a fertőzöttek száma

Egy nappal korábban 29 763 811 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 939 456, a gyógyultaké pedig 20 225 145 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.    

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.    

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 6 674 411 fertőzött volt, 197 633-an haltak meg és 2 540 934-en gyógyultak meg eddig. Indiában 5 118 253 fertőzöttet, 83 198 halálos áldozatot és 4 025 079 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 4 455 386 fertőzöttről, 134 935 halálos áldozatról és 3 873 934 gyógyultról tudni. Oroszországban 1 081 152-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 18 996-ra, a gyógyultaké pedig 893 145-re emelkedett.    

Spanyolországban 625 651 fertőzöttet, 30 405 halottat regisztráltak. Franciaországban 454 266 fertőzöttről, 31 103 halálos áldozatról és 91 765 gyógyultról tudni. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 384 087, és 41 794 ember halt meg a betegségben a Johns Hopkins adatai szerint. Törökországban 298 039-en megfertőződtek, 7315-en meghaltak, 263 745-en felgyógyultak. Olaszországban a fertőzöttek száma 293 025, a halálos áldozatoké 35 658, 215 954-en pedig felgyógyultak a Covid-19-ből. Németországban 269 048 a fertőzöttek száma, 9376 a halottaké, 238 437-en meggyógyultak.    

Peruban 744 ezer, Kolumbiában 736 ezer fölött van a fertőzöttek száma. Mexikóban 684 113 az igazolt vírusbetegek száma, 72 179 a halottaké. Dél-Afrikában 655 572 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 15 772-en meghaltak, 585 303-an pedig felgyógyultak. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 90 294 fertőzöttet tartottak nyilván, valamint 4736 halálos áldozatot. A betegségből 85 181-en épültek fel.    

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el. (MTI)

Címlapkép: Gabriel Kuchta/Getty Images

Mostantól 15 ezer forintos bírságot kaphat, aki nem visel maszkot Budapesten

Mától szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Tovább a cikkhez
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus