doktor korona kórház
Gazdaság

Koronavírus: miért betegek több mint egy hónapig a magyarok? Itt az NNK válasza!

Portfolio
Szerdán írtuk meg, hogy Magyarországon 5 hétig szerepel egy koronavírusos eset az aktív fertőzötti statisztikában, miközben a fertőzöttség vélhetően nem tart ilyen sokáig. A Nemzeti Népegészségügyi Központ péntek reggel a Portfolio kérdésére többek között közölte: "Mindaddig aktívként szerepel egy fertőzött, amíg az országos adatbázisban nem szerepel gyógyultként, illetve elhunytként. (...) Az új koronavírus okozta megbetegedés súlyossága nagyon eltérő lehet. A teljesen tünetmentes vagy az enyhe tüneteket mutató személyek rövidebb, míg a kórházi ápolást igénylő, illetve súlyos lefolyású megbetegedésekben szenvedők hosszabb idő alatt gyógyulnak meg."
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Néhány napja írtuk meg, hogy Magyarországon már több mint 9600 aktív igazolt koronavírusos fertőzött van a kormányzati statisztikák szerint (ma már 11 ezer felett van a számuk). Ilyen magas fertőzötti számot úgy tudunk elérni, ha az elmúlt 5 hét pozitív eseteit összeadjuk. Vagyis most is biztosan van sok olyan eset a statisztikában, akiket még augusztusban diagnosztizáltak. Nyilvánvaló, hogy egy pozitív koronavírusos eset nem fertőz 4-5 hétig.

Példaképp megnéztük Horvátországot, ahol 10 napnyi betegszám adja ki az összes aktív esetszámot. A járvány lefutása nagyban befolyásolja, hogy hány napnyi fertőzötti szám adja ki az összes aktív esetet, a különbség azonban láthatóan tetemes. Ausztriában, ahol a járvány hasonló felfutó szakaszban van, mint nálunk, ott kicsit több mint két hétnyi összes új esetszám adja ki az aktív eseteket, ez szintén jelentősen elmarad a magyar helyzettől.

Megkerestük az Operatív Törzset is, hogy miért emelkedik szinte ugyanolyan ütemben az aktív fertőzöttek száma, mint a napi új esteké, és miért tölt 5 hetet a nyilvántartásban egy eset. Pénteken reggel a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldött választ a kérdésünkre.

Az NNK válaszát változtatás nélkül közöljük (kiemelések tőlünk):

"Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus közösségi terjedése figyelhető meg. A koronavirus.gov.hu oldalon közölt aktív fertőzöttek száma és a napi esetszám nincs ellentmondásban egymással. A szeptember elsejétől igazolt fertőzöttek között 8.158 az aktív fertőzött jelentős részüknél a fertőződéstől számítva még nem telt el 10-14 nap.

Mindaddig aktívként szerepel egy fertőzött, amíg az országos adatbázisban nem szerepel gyógyultként, illetve elhunytként.

Az új koronavírus okozta megbetegedés súlyossága nagyon eltérő lehet. A teljesen tünetmentes vagy az enyhe tüneteket mutató személyek rövidebb, míg a kórházi ápolást igénylő, illetve súlyos lefolyású megbetegedésekben szenvedők hosszabb idő alatt gyógyulnak meg. Emiatt a betegség időtartama széles intervallumban változhat, ezért félrevezető minden olyan állítás, amely pontosan meghatározza a betegség lefolyásának időtartamát."

Mindezek tükrében fenntartjuk korábbi állításunkat, miszerint:

  • az elmúlt 5 hét fertőzötti számának kumulálása adja ki az aktív esetek számát,
  • Magyarországon a második hullámban egyelőre döntően a fiatalok körében terjed a vírus, akiknél sokkal enyhébb tünetek jelentkeznek, mint az időseknél, így jóval hamarabb túlesnek a betegségen.
  • A második hullámban a fertőződöttek jóval kisebb aránya kerül kórházba, mint az elsőben. Ezért jelenleg még inkább rövidebb időt kellene, hogy felöleljen az aktív fertőzötti időszak, mint ahogy az első hullámban.
  • Egy vírushordozónak nem kellene átlagosan két hétnél többet eltöltenie az aktív esetszám statisztikában, hiszen az esetek többségét nem a vírus megjelenésének első napján detektálják (ami önmagában csökkenti a fertőzötti szakasz időtartamát).

Ha elfogadjuk az NNK szeptember 1-től való kumulálását (igaz, azóta több mint 14 nap eltelt), akkor is ezres nagyságrendű esetszám hiányzik még (az aktív esetek számának eléréséhez), miközben a súlyos esetek (kórházban ápoltak) száma nem éri el a 400 főt. Vagyis így sem jön ki a matek, hiszen nincs elég sok súlyos eset az érveléshez.

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus