kotelezo hazi karanten ideje koronavirus jarvany kormanyrendelet
Gazdaság

Koronavírus: szép csendben 14-ről 10 napra csökkenti a kormány a kötelező karantén idejét

Portfolio
Jövő hétfőtől, szeptember 21-től nemcsak a zenés-táncos szórakozóhelyek nyitvatartási, illetve a maszkviselés szabályai változnak jelentősen, hanem az is, hogy aki külföldről lép be az országba, annak az eddig előírt kötelező karantén ideje 14-ről 10 napra csökken - derül ki egy friss kormányrendeletből.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A pénteken délután megjelent kormányrendeletek tartalmáról külön közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos is, de ezekből valahogy kimaradt egy elég fontos információ,mégpedig az, hogy azoknak,

akik a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból érkeznek Magyarországra – függetlenül attól, hogy magyar, vagy külföldi állampolgár – 14-ről 10 napra csökken az önkéntes, vagy járványügy által elrendelt kötelező házi karantén idejük, ha nincs fertőzésgyanú ezen időszak alatt.

Ez konkrétan a 432/2020. (IX. 18.) kormányrendeletben van benne, amely módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet, mégpedig az alábbi módon:

"A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 3.  § a)–c) pontjában, valamint 7. § (3) bekezdés b) pontjában a „14” szövegrész helyébe a „10” szöveg lép."

A karanténból ugyanazon szabályok mentén lehet hamarabb „szabadulni”, mint eddig, azaz két negatív PCR-teszttel, de ha ezt önköltséges módon kell kifizetnie valakinek, akkor egy szintén ma megjelent másik kormányrendelet szerint már hatósági áras lesz a teszt, amelynek díja darabonként legfeljebb 19500 forint lehet.

A 14-ről 10 napra módosítás azzal függhet össze, hogy erről minden uniós tagállam megállapodott egy szeptember eleji tanácskozáson – jegyzi meg a turizmus.com.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus