orbán viktor facebook oldala
Gazdaság

Orbán Viktor: nagy döntésre készül a kormány holnap reggel

Portfolio
Holnap reggel születhet döntés a hiteltörlesztési moratórium folytatásáról, illetve arról, hogyan alakulhat át januártól - mondta a pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő szerint a jelenlegi válság után újra munkaerőhiányra kell felkészülnünk, mivel gyorsabban nő majd a gazdaság, mint amennyi munkaerőnk van.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Újra munkaerőhiány lesz

Amíg nincs vakcina, addig védekezés van. A gazdaságban látom a bajokat, de látom a lehetőségeket is, ma már a dolgozók száma nem csökken, hanem nő. 

Bármilyen meglepő, arra kell felkészülnünk, hogy ismét munkaerőhiány lesz Magyarországon, gyorsabban fog növekedni a gazdaság, mint amennyi munkaerőnk van

 - hangsúlyozta Orbán. 

A kormányfő szerint van egy speciális budapesti probléma, a magyarok hiányoznak az üzleti modellből, ezen változtatni kell, mert egyébként nem lesznek munkahelyek, csak a külföldiekre alapozva nem tarthatók fenn. 2021-ben is arra számít Orbán, hogy a belföldi turizmus száguldani fog, de a külföldiekre épülő budapesti turizmus szenved majd. 

Holnap döntenek a moratóriumról

Holnap reggel dönt a gazdasági operatív törzs a hiteltörlesztési moratórium jövőjéről

 - mondja Orbán. Hozzáteszi: több javaslatot megtárgyalt a kormány, de döntés holnap reggel lehet. 

Megoldható a lázmérés az iskolákban

Az iskolákban megoldható a kötelező hőmérséklet-mérés, az ehhez szükséges eszközöket a kormány megrendelte, de sok iskolában saját hatáskörben is léptek - mondja a miniszterelnök. 

Ezer felett lesznek a napi esetszámok

Nem lesz jó hangulatú őszünk

 - mondja Orbán arra a felvetésre, hogy a járvány decemberig-januárig elhúzódhat. 

A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, amire figyelnünk kell, hogy a fiatalok ne fertőzzék meg az időseket. Az ő védelmük érdekében kell vigyáznunk és figyelni egymásra. 

Szükség szerint jöhetnek még szigorítások

Szükség szerint várhatók esetleges további szigorítások. Minden döntést a kormánynak kell meghoznia, a felelősséget is nekünk kell vállalni. A kormány az operatív törzs javaslatait tárgyalja meg, azok alapján hoz döntéseket - mondja Orbán Viktor. 

A jelenlegi helyzetben a járványügyi szakembereknek elsőbbségük van

- emeli ki. 

Mindenki élje az életét

Nem azt mondom, hogy az egészségügy tökéletes állapotban van, a dolgok kényelmesen, elegánsan és jól fizetetten mennek, ezen még sokat kell dolgoznunk, de fel vannak készítve a kórházak - emeli ki a kormányfő. 

Ezért tudjuk megtenni, hogy a védekezésünk más legyen, mint az első hullámban, már nem az a feladat, hogy mindenki maradjon otthon, hanem, hogy tudja élni a saját életét

 - hangsúlyozza. 

A Korányiban járt ma reggel Orbán

Lassan szügyig állunk a második járványban, ezért a régi praktikákat kell elővenni, időnként itt-ott személyesen is megjelenek - mondja a miniszterelnök arra a felvetésre, hogy reggel a Korányi Kórházban kezdte a napot. Kiemeli, hogy tapasztalatai szerint van még hely, vannak még lélegeztetőgépek és orvosok. Ezért nagyon fontos, hogy ha a kijelölt kórház kapacitása elfogy, akkor a következő intézménybe küldik a betegeket. 

A szakemberhiányt pedig a tavasszal kidolgozott vezénylési tervvel tudja kezelni a kormány. Ma az a helyzet, hogy ha hirtelen kellene sok embert ellátni, akkor 10 ezer olyan ágyunk van, ahol el tudnánk látni koronavírus-fertőzöttet - emeli ki Orbán. 

Néhány perc, és megszólal Orbán Viktor a koronavírusról

A múlt pénteki rádióinterjúban jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány nem készül további általános korlátozásokra, ingyenessé teszi az influenza elleni oltást annak, aki kéri. Emellett a gazdasági problémákról beszélt, kiemelte, hogy az idei 7-9%-os GDP-arányos hiány „nem néz ki jól”, viszont a lakossági állampapíroknak köszönhetően biztosított ennek finanszírozása.

A mai interjúban akár további kormányzati tervekről, lépésekről is beszélhet a miniszterelnök, illetve a korábban belengetett gazdaságvédelmi intézkedésekről árulhat el részleteket akár.

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus