zsiday
Gazdaság

Zsiday a koronavírusról: most van még egy utolsó esély megállítani a robbanást

Portfolio
Egyre valószínűbb, hogy a koronavírus terjedése szezonális, ez pedig azt jelenti, hogy egyre több, és egyre szigorúbb intézkedést kell hoznunk, és mégis egyre nehezebb lesz megállítani a terjedést, ennek pedig súlyos gazdasági-gazdaságpolitikai következményei lesznek, írja legfrissebb blogbejegyzésében Zsiday Viktor, aki szerint talán még most, a viszonylag meleg, kedvező szeptember-októberben lenne egy utolsó esély megállítani a robbanást.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egyre valószínűbbnek gondolom, hogy a koronavírus terjedése szezonális jelleget mutat, és ha ez igaz, akkor annak súlyos gazdasági-gazdaságpolitikai következményei lesznek,

kezdi legfrissebb blogbejegyzését Zsiday Viktor.

Mind az influenza, mind az ismert, elsősorban megfázást okozó koronavírusok erősen szezonálisak, amire többféle tudományos magyarázat van, de egyelőre egyik sem teljesen kielégítő (napsütés; D vitamin; hideg, száraz levegő; zárt terek, stb). Azt is tudjuk, hogy a monszun-országokban a monszun idején van a tetőzés, pl. Delhiben az ilyen jellegű szezonális betegségek június-szeptemberben járnak a csúcsra, miközben a szintén indiaiak lakta kontinentális jellegű, magyar éghajlathoz hasonló Észak-Indiában ugyanúgy november-március például az influenzaszezon, mint Budapesten, írja Zsiday. 

Logikus feltételezés, hogy a COVID-19 is hasonló jellegű. Ezt ráadásul több dolog is alátámasztani látszik:

  • miközben a déli féltekén, még a fejlett egészségüggyel rendelkező Ausztráliában is csak nagy nehezen vagy egyáltalán nem tudták megakadályozni a terjedést a sok helyen március óta (!!) fennálló szinte teljes lezárás ellenére sem,
  • aközben az északi féltekén (kivéve a monszunországok, ahol szintén tombol a járvány!) májustól szinte alig-védekezés mellett is nem sokkal volt 1 felett a reprodukciós ráta (a reprodukciós ráta azt mutatja meg, hogy egy ember hánynak adja át a betegséget), szemben a márciusban tapasztalt 2,5-3,5-el, vagy ha volt is második hullám, azt nagyon könnyen tudták kezelni.

Nehéz más magyarázatot találni erre, mint hogy a terjedés szezonális, tehát mondjuk (csak a példa kedvéért) télen 3 az alap (beavatkozás nélküli) reprodukciós ráta, nyáron meg 1,5, írja a befektetési szakember, aki abból indul ki, hogy így van, mert szinte az egész elmúlt fél évet jól magyarázza, és a hasonló vírusok is szezonálisak.

HA a feltételezés igaz, akkor abból számos dolog következik a gazdaságra és gazdaságpolitikára vonatkozóan is:

Amennyiben a nevezzük így, "alap" reprodukciós ráta egyre nő ahogy megyünk bele a télbe, akkor ez azt jelenti, hogy

egyre több, és egyre szigorúbb intézkedést kell hoznunk, és mégis egyre nehezebb lesz megállítani a terjedést

(pl. ha 1,5 a ráta, akkor bő 30% kontaktuscsökkentéssel a terjedést szinte megállítottuk, de ha 3, akkor még 60% kontaktuscsökkentés esetén is terjed).

Fontos megjegyezni, hogy nem kell, hogy egy kormányzat lezárja az országát, mert

ha kellően nagy a járványtól való félelem (sok a halott), akkor az emberek maguktól is otthon maradnak

(lásd Svédország tavasszal), és hasonlóak a gazdasági hatások, mint ha teljesen le lenne zárva az ország.

A nyár tapasztalataiból kiindulva a gazdaság szereplői és a politikusok elbízták magukat, és most is azt gondolják, hogy némi enyhe beavatkozással a járvány kordában tartható, azonban amennyiben a szezonalitás igaznak bizonyul, akkor

gazdasági (és egészségügyi) tekintetben is nagyon súlyos lehet a tél.

Tekintve, hogy komoly átoltottságra nem nagyon van esély 2021 tavasza/nyara előtt, ezért Zsiday nem látja, hogy a fejlett országok gazdaságai hogyan úsznák meg 2020 végét, 2021 elejét egy újabb gazdasági mélyrepülés nélkül.

A fentiekből az is következik, hogy

talán még most, a viszonylag meleg/kedvező szeptember-októberben lenne még egy utolsó esély megállítani a robbanást.

A következő 6-9 hónap legnagyobb kérdése, hogy vajon mennyire szezonális a COVID-19. Ha erősen, akkor újabb recessziós hullám jön, amiből csak 2021 tavaszától lesz majd erős felpattanás. Ez nyilván kihatással lenne a tőkepiacokra is: újabb stimulusok, pénznyomtatás, nagyobb költségvetési deficitek, dollármélyrepülés, stb., írja blogbejegyzésében a szakember.

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat