teszt labor koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: elképesztően sok magyar vár a tesztre, berendelik a gyanús eseteket

Portfolio
A mentőszolgálat kapacitásaink korlátjaihoz érkezett, már 3 napon belül sem érkeznek ki a koronavírus-gyanús esetekhez. Ezért az embereket elkezdték behívni tesztállomásokra Budapesten.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A mentőszolgálat már 3 napra sem tudja vállalni a koronavírus-gyanús esetek tesztelését, ezért elkezdték berendelni az embereket az egyes koronavírus központokba - értesült a Portfolio. Arra kérik a tesztelésre váró, enyhe tüneteket produkáló pácienseket, hogy ne tömegközlekedéssel menjenek és maszkban érkezzenek a tesztelésre.

Egy fővárosi olvasónk jelezte, hogy a mentőszolgálat ma azért hívta fel, hogy menjen el a tesztállomásra egy megadott időpontban. A háziorvosa korábban azt mondta, menni fognak hozzá a mentők 1-3 napon belül. A tesztelésre váró olvasónk enyhe tüneteket produkál. Egy másik budapesti esetről is információt kaptunk, akitől le is vették a mintát a megadott helyen.

Mindez jelzi, hogy a járvány olyan kiterjedt lett bizonyos helyeken, hogy a bevezetett tesztelési rendszer (a mentőszolgálat kiérkezik a lakhelyre) immár nem bírja a terhelést, ezért komoly változtatásra van szükség.

Mint megírtuk: Magyarország a jelenlegi tesztelési rendszerben kapacitásainak korlátjához érkezett, ezért már a mentők nem érkeznek ki 24 órán belül. A múlt héten 24-48 órára ígérték a mentők a kiérkezést, a napokban viszont 3 napra emelkedett a várólista.

A napi esetszámok így az elmúlt napokban már nem a járvány terjedését tükrözik vissza, hanem a tesztkapacitások korlátját mutatják (ahány tesztet el tudnak végezni a mentők és ki tudnak értékelni a laborok). Vagyis vélhetően azért nem ment 1000 fölé a napi új igazolt esetek száma, mert nem tudtunk annyit tesztelni: ha annyit tesztelnénk, amennyit kellene (amennyi gyanús eset van), akkor érdemben magasabb napi esetszámokat láthatnánk.

A tesztelési stratégia változtatása jelzi, hogy a járványügy igyekezne több tesztet végezni a következő időszakban (a gyanús esetek tesztekre való behívásával), hogy hamarabb diagnózishoz jussanak.

Kérdéseinket elküldtük az Operatív Törzsnek is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat