orbanvarga
Gazdaság

Orbán Viktor bejelentette: így hosszabbítják meg a törlesztési moratóriumot

Portfolio
A gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25%-os árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára további hat hónappal, 2021 közepéig meghosszabbítja a kormány a hiteltörlesztési moratórium lehetőségét, és fél évre felmondási tilalmat rendel a hitelszerződésekre - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon. Az érintett lakossági ügyfelek automatikusan, a vállalkozások  a banknak benyújtott kérelem alapján kaphatják meg a törlesztési moratórium meghosszabbításának a lehetőségét.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Operatív törzs: a második hullám felmenő szakaszában vagyunk

Mától ismét rendszeresen tart sajtótájékoztatót az operatív törzs. Gál Kristóf, alezredes kezdte a tájékoztatót, aki elmondta, hogy a járványhelyzet indokolja az ismételt rendszeres tájékoztatást. Ezt követően Lakatos Tibor a rendőrség feladatairól beszélt, Müller Cecília pedig a hazai járványhelyzetet ismertette.

Tovább a cikkhez

Így kell meghosszabbítani egy törlesztési moratóriumot? (Gyorsértékelés)

Úgy tűnik, megfogadta a kormány az MNB és a bankszektor javaslatát: a törlesztési moratóriumot célzott és szelektív módon hosszabbítja meg január 1-jétől. A megfelelő statisztikák híján azonban nehéz megmondani, hogy mennyire célzott és milyen mértékben szűkített a hat hónapos időtávra bejelentett megoldás, a bankok számára pedig jelentős többleterőforrás-igénnyel járhat a hosszabbításra jogosultak körének pontos meghatározása.

Tovább a cikkhez

Itt a bejelentés a moratóriumról

Facebook-videóban ismertette a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök a hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozóan. Szavai alapján ez egyúttal kormánydöntés is lesz, a kormány ugyanis megfogadja a törzs javaslatát. Ezek alapján szelektív és célzott hosszabbítás jön:

  • a hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget, decemberig összesen mintegy 2000 milliárd forintnyi hiteltörlesztéstől mentesítve őket,
  • a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkozottak számára további hat hónappal (vagyis valószínűleg 2021. június 30-áig) meghosszabbítják a moratórium lehetőségét,
  • nekik nem kell felkeresniük a bankot, csak ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni szeretnének,
  • a moratórium meghosszabbításának a lehetősége a vállalkozások számára is nyitva áll, de nekik be kell jelenteniük hosszabbítási igényüket,
  • ha a bevételük több mint 25%-kal csökkent, akkor meg kell kapniuk ezt a lehetőséget a bankoktól,
  • a háztartások és a vállalkozások egyaránt 6 hónapig hitelszerződés-felmondási tilalmat fognak élvezni a járvány előtt felvett hitelek esetében.

Itt a videó

 

Ülésezik a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Címlapképünkön: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) és Varga Mihály pénzügyminiszter (középen b) a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén Budapesten 2020. szeptember 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Adócsökkentéseket és állami támogatásokat lengetett be Varga Mihály a koronavírus ellen

Újabb adócsökkentésről és az építőipari beruházások támogatásáról is dönthet a kormány az újabb gazdaságvédelmi intézkedések részeként – árulta el a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter. Építőipari áfacsökkentés, állami támogatások visszavezetése és ágazatok célzott adócsökkentése is szóba jöhet a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása mellett. Optimista forgatókönyv mellett jövőre szerinte 4-5%-kal is nőhet a magyar GDP, de ehhez 2021 közepéig meg kell érkeznie egy hatékony vakcinának.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani

A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.

Tovább a cikkhez

Három hónap szünet után bejelentést tesz az operatív törzs

Június 17-e után először ismét sajtótájékoztatót tart az operatív törzs szombaton 11.30-as kezdettel, nagy valószínűséggel a törlesztési moratórium esetleges meghosszabbításáról szóló döntést is ismertetik. Az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Tovább a cikkhez

Törlesztési moratórium: magyarok százezreinek sorsáról dönt a kormány

A vállalati és lakossági hitelek 40-50%-a vesz részt jelenleg Európa talán legnagyvonalúbb törlesztési moratóriumában, amelynek 2020. december 31-e utáni sorsáról várhatóan holnap reggel dönt a magyar kormány. Nehéz a döntés, hiszen a moratórium általános meghosszabbítása az erkölcsi kockázat (moral hazard) fokozódását, teljes leállítása viszont a hitelek akár 5-10%-ának a bedőlését okozhatja. Az MNB és a bankszektor fontosabb szereplői szelektív, célzott megoldást szorgalmaznak.

Tovább a cikkhez

Döntött a kormány, hétfőtől lépnek életbe az újabb védelmi intézkedések

Szeptember 21-től lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések, hétfőtől kötelező lesz a megfelelő maszkviselés már nem csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is. Héttől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát, és szintén hétfőtől lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági ára, áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Tovább a cikkhez
parlament sötét
unhappy_2
aig
amerikai elnökválasztás trump biden usa
mvm
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
parlament sötét