mullerceliai
Gazdaság

Újraindultak az operatív törzs tájékoztatói: Müller Cecília a fiataloknak üzent

Portfolio
Mától ismét rendszeresen tart sajtótájékoztatót az operatív törzs. Gál Kristóf, alezredes kezdte a tájékoztatót, aki elmondta, hogy a járványhelyzet indokolja az ismételt rendszeres tájékoztatást. Ezt követően Lakatos Tibor a rendőrség feladatairól beszélt, Müller Cecília pedig a hazai járványhelyzetet ismertette.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy figyelemmel kísérik a friss járványügyi adatokat, a környező országok intézkedéseit. A rendőrség tovább folytatta a tavaszi időszakban elkezdett feladatokat, ami a határellenőrzés ismételt bevezetésével kiegészült augusztustól. Ellenőrzik a hatósági házi karantént, az elmúlt időszakban 56 ezernél több esetben elektronikus eszközzel hagyományosan pedig több mint 1 millió alkalommal került sor ellenőrzésre. „Készen állunk arra, hogy a járvány további terjedését korlátok között tartsuk” - mondta.

Müller Cecília elmondta, hogy nyugvópontra helyeződött a nyár elején a járvány, de tudtuk, hogy nem ért véget és most ismét tanúi vagyunk a járvány kitörésének. A nyár végével elkezdődött emelkedni a fertőzöttek száma és ötödik napja az ezret közelíti az új esetszám. Ez a pandémia természete.

Tudtuk azt, hogy lesz egy másik hullám és a tavaszi sikeres védekezést követően ez a járvány eltérő a tavaszi hullámtól, ezért a járvány kezelése is eltérő.

Tavasszal megállt körülöttünk az élet. Volt egy nagy várakozás, azóta jobban megismertük a vírus természetét, a járvány terjedését, kutatók folyamatosan vizsgálják. Ezért a második hullámban egy másik stratégiát alkalmazunk - mondta el Müller Cecília tisztifőorvos.

Teljesen más arcot mutat most a járvány.

Míg tavasszal elsősorban az idősek, most jellemzően a fiatalok érintettek. A mai helyzet alapján a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett. Náluk a betegség enyhén, akár tünetmentesen, akár néhány nap alatt lezajlik, de a vírust tovább tudják adni a magas kockázati csoportokba tartozóknak. Ezért továbbra is a legveszélyeztetebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők. A védekezésnek most elsősorban az a célja, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de mindezt biztonságosan tegyük. Ezt a két feladatot egy eljárás mentén, egy járványkezelési stratégia mentén kell megoldani, az új szabályok ezért születnek.

Tavasszal a járvány megbénította szinte az egész országot, ennek elkerülésére hozunk most olyan szabályokat, ami ennek elkerülését lehetővé teszi.

Müller Cecília elsősorban a fiatal korosztályhoz szól most, kéri őket, hogy tartsák be a szabályokat, hogy ne adják át a fertőzést az idősebbeknek, akik számára akár halálos kimenetelű is lehet a betegség.

Müller Cecília a hétfőtől bevezetésre kerülő új szabályokról beszélt. Elmondta a maszkviseléssel kapcsolatban, hogy eddig megengedett volt, hogy akár sállal, kendővel takarjuk el arcunkat, jövő héttel szabályos maszkot kell hordani. A vendéglátóipari egységek nyitvatartását korlátozzák, mert a tapasztalatok szerint nagyon különböző egészségügyi állapotú emberek tudtak ezeken a helyeken összeverődni. Hasznos lehet most az influenza elleni védőoltás, az egészségügyi ellátórendszernek is segítenek azok, akik beadatják maguknak az oltást - mondta Müller Cecília hozzátéve, hogy ingyenesen elérhető lesz mindenki számára az oltás a háziorvosoknál.

Az egészségügyi ellátórendszer kapacitáshiányára vonatkozó kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a kapacitásokat. Van egy terv, miszerint a koronavírusos betegek ellátását koncentrálják, ez a betegek érdeke is, mert így kapnak megfelelő ellátást.

A terv szerint folyamatosan lépnek be az egészségügyi szolgáltatók, amint elérik a 80 százalékot, az egészségügyi intézmények jelzik az operatív törzsnek, és belép a következő intézmény az ellátásba.

De a második vonal még nem vált szükségessé - tette hozzá a tisztifőorvos. 

A második hullám felmenő szakaszában vagyunk, nő a laboratóriumi vizsgálatok száma és készülünk arra, hogy további kapacitásokat vonjunk be a mintavételekbe - közölte Müller Cecília.

A hatósági házi karantén időtartamának csökkentésére vonatkozó kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy számos ország a 10 napos megfigyelést vezette be. Az átlagos lappangási idő 5-6 nap körül van, 10 nap alatt nagy valószínűséggel tettem érhető a fertőzés. Ausztriában is 10 napos karantén lépett életbe. 

A világban 20-30 százalék az egészségügyi dolgozók aránya a fertőzöttek között, nálunk a második hullámban mindössze 5 százalék. 

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus