koronavírus járvány sejt betegség
Gazdaság

Koronavírus: új szabályok és tudományos áttörés Magyarországon

Portfolio
Átlépte a 31 milliót a koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek száma a világon, Magyarországon pedig hatályba léptek a járvány elleni védekezés új, szigorúbb szabályai. Cikkünkben egész nap nyomon követhetők a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Magasabb szintre emelik a koronavírus-készültséget a britek

Az eddigi közepesről magas szintre emelte hétfőn a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú skálán a kormány az eddigi harmadikról a negyedik szintre emelje a készültséget.

A tisztifőorvosok indoklása szerint jóllehet egy ideig alacsony volt a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az esetszám azonban most már gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik az Egyesült Királyság mind a négy nemzetének jelentős kiterjedésű térségeiben.

A hétfőn életbe léptetett negyedik készültségi szint hivatalos meghatározása is úgy szól, hogy a terjedési sebesség magas vagy exponenciális.

(MTI)

Koronavírus: elkaszálták a maszk- és oltásellenesek népszavazását

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a koronavírus elleni védekezéssel, valamint a pártalapítványokkal kapcsolatos népszavazási kérdéseket hétfői ülésén. A szóban forgó kérdéseket a Civil Mozgalom Egyesület nyújtotta be.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztetést adtak ki a koronavírusról: kiderült, miért elképesztően ragályos

Az amerikai járványügyi intézet (CDC) figyelmeztetést adott ki arról, hogy a COVID-19 – a korábbi járványügyi állásponttal ellentétben – a levegőben jelen lévő lebegő részecskékhez tapadva is képes utazni, és akár 1,5 méteres távolságon túl is képes ezáltal fertőzni – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újabb elbocsátások a budapesti repülőtéren, brutális visszaeséssel számolnak

Újabb létszámleépítést hajt végre a Budapest Airport, mivel a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedv a számításaik szerint további, hónapokon át tartó, jelentős utasszámcsökkenést fog eredményezni a budapesti repülőtér forgalmában.

Tovább a cikkhez

Csúcson a járvány Hollandiában is

Meghaladta a kétezret, és ezzel új rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Hollandiában - közölték a helyi hatóságok hétfőn. A holland közegészségügyi intézet adatai szerint az elmúlt 24 órában 2215 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye Hollandiában, ez 350-nel haladja meg a vasárnapi fertőzésszámot.Hétfői sajtóbeszámolók szerint az elmúlt hét napban immáron ötödik alkalommal döntött csúcsot az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Ezt megelőzően április 10-én rögzítették a legtöbb új esetet, 1327-et. (MTI)

Öthavi mélypontra ütötték a forintot – Meddig eshet még a koronavírus-járvány mellett?

Azzal, hogy ma délelőtt átvitte a 361,7-es szintet az euró a forinttal szemben és így a magyar fizetőeszköz új öthavi mélypontra bukott, új helyzet van a bankközi forintpiacon. Megnéztük hát gyorsan, hogy mit üzen a technikai elemzés.

Tovább a cikkhez

Bajor miniszterelnök: a gyomrom görcsbe rándul, ha a budapesti Szuperkupa-döntőre gondolok

Markus Söder bajor miniszterelnök arra kérte a Bayern München labdarúgócsapatának szurkolóit, ne utazzanak el Budapestre a csütörtökön sorra kerülő, Sevilla elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésre a koronavírus-járvány miatt.

Tovább a cikkhez

Deutsche Bank: már 2021 közepére visszaállhat a globális GDP a koronavírus előtti szintre

A világgazdaság bruttó hazai terméke (GDP) a korábbi prognózisokban jelzettnél hamarabb, akár már 2021 közepére elérheti a koronavírus-válság előttit a Deutsche Bank szerint.

Tovább a cikkhez

München: sörfesztivál helyett maszkszigor

A fertőzöttek számának emelkedése miatt szigorítják a koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokat Münchenben - jelentette be a bajor tartományi főváros vezetése hétfőn. Az egyik új szabály, hogy a belváros több részén, így például a világhírű Marienplatz és a Viktualienmarkt területén, valamint valamennyi sétálóutcában az orrot és a szájat takaró maszkot kell viselni, és nemcsak menet közben, hanem álló vagy ülő helyzetben is.  Bevezetik azt is, hogy legfeljebb öt ember, vagy két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt magánterületen és vendéglátóhelyen egyaránt. A privát rendezvényeken - például születésnapi ünnepségen, esküvőn, keresztelőn vagy temetésen - zárt térben maximum 25, a szabad ég alatt pedig 50 ember tartózkodhat együtt. A sport- és kulturális rendezvényekre egyelőre nem vonatkozik ez a korlátozás. A csütörtöktől érvényes szigorításokat azért vezetik be, mert az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma az utóbbi hét nap alatt meghaladta a százezer lakosonkénti ötvenet. Ez az a határérték, amely felett a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint pótlólagos járványlassító intézkedéseket kell bevezetni. (MTI)

Romániában második hete gyorsuló ütemben terjed a járvány

Romániában átmenetileg csökkent hétfőn a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de immár második hete egyre gyorsuló ütemben terjed a járvány. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában - a hétköznap szokásosnál jóval kevesebb, mindössze 8000 vasárnapi teszt kiértékelését követően - újabb 808 embernél mutatták ki a koronavírust. Mivel a napi esetszám kisebb, mint az utóbbi napon gyógyultnak nyilvánítottak száma (878), illetve a járvány további 23 áldozatot is követelt, hétfőn csaknem százzal (18 482-re) csökkent a nyilvántartott aktív esetek száma. A csökkenés azonban a járványügyi szakemberek szerint csak átmeneti, és a hétvégén kiértékelt tesztek alacsony számának tulajdonítható.

A heti összesítések azt mutatják, hogy Romániában az utóbbi héten több mint nyolcszázzal - csaknem tíz százalékkal - több új esetet diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban. Míg egy hete a napi 1177 új eset számított áltagosnak, hétfőn 1261-re nőtt az utóbbi két hét napi megbetegedéseinek átlaga. Romániában eddig több mint 113 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 4458-an életüket vesztették. A kórházban kezelt fertőzöttek száma háromnapi fokozatos növekedés után hétfőn elérte a 7240-et, a súlyos eseteké pedig egy hete stagnál. Hétfőn 464 fertőzöttet ápoltak intenzív terápián. (MTI)

Orbán Viktor: legrosszabb esetben 16 ezren lehetnek kórházban a koronavírus miatt

A szakemberek által meghatározott legrosszabb várható koronavírus-fertőzöttségi mutatók kétszeresét is ki kell bírnia a magyar egyészségügyi kapacitásnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén.

Tovább a cikkhez

Nem áll le a PCR tesztekkel az ország legnagyobb magándiagnosztikai laboratóriuma

A munkafolyamatok optimalizálásával oldja meg a Synlab Hungary Kft, hogy folytathassa a tesztelést a szeptember 21-től életbe lépő hatósági árakon. A csepeli laboratóriumba hetek óta a korábbi mintamennyiség többszöröse érkezik be feldolgozásra, a kapacitáshiány miatt a covid PCR vizsgálatok végzését ezentúl hosszabb határidővel vállalják. A tervezett volumenbővítést elhalasztják – közölték.

Tovább a cikkhez

Iratkarantén jön az ügyészségen

A koronavírus-járvány miatt az ügyészségre érkező papíralapú, illetve egyéb, nem elektronikus küldeményeket az esetleges fertőzésveszélyre tekintettel két napra úgynevezett iratkaranténba kell helyezni - olvasható az ugyeszseg.hu honlapra hétfőn feltett közleményben. Azt írták, hogy szeptember 9-től visszavonásig csak a kétnapos "iratkarantén" után lehet foglalkozni a további ügykezeléssel. Ezért azt kérik, hogy - lehetőség szerint - mindenki elektronikus úton forduljon az ügyészséghez. Az elektronikus ügyintézés lehetőségeiről és szabályairól az említett honlap E-ügyintézés menüpontjában lehet tájékozódni. (MTI)

Kiszámolták a britek, mi lenne, ha szabadjára engednék a járványt

A brit kormány tanácsadói szerint nem szabad hagyni, hogy az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai járvány elszabaduljon, mert ellenintézkedések nélkül rövid időn belül elvileg több tízezer új fertőzés is történhet naponta.

Tovább a cikkhez

Vége a hiú ábrándnak - Nincs V-alakú visszapattanás a magyar építési piacon

Rendhagyó módon a kialakult helyzet miatt az Euroconstruct időközi előrejelzést adott ki, mely a júnusi építési piaci előrejelzés revíziója. Az eredményeket Gáspár János, az Euroconstruct magyar kutatóintézetének (Buildecon) vezetője gyűjtötte össze, ezekből többek között kiderül, hogy Magyarország a lista utolsóelőtti helyén szerepel az építési teljesítmény euróban kifejezett értékét tekintve. Illetve, az előrejelzés rávilágít, hogy amennyiben az építkezések korlátozás nélkül tudnak tovább folytatódni, akkor a 2019-es erős bázisévhez képest 8 százalékos visszaesésre számíthat a hazai piac.

Tovább a cikkhez

Home office a tengerpartról? Tömegek indulhatnak útnak Magyarországról is

A koronavírus járvány az élet minden területére, így a munkavégzésre is jelentős hatással volt. A cégek többsége, ahol kivitelezhető volt, átállt a távoli munkavégzésre, rengeteg vállalat, például a Google, a Twitter, a Fujitsu vagy a Facebook pedig a nyár folyamán bejelentette, hogy megtartja a járvány alatt bevezetett munkarendet hosszú távon is. Ennek egyenes következménye, hogy világszerte egyre többen szakadnak el az irodától. Több ország meglátta a távoli munkavégzésben rejlő lehetőséget és állt elő speciális, úgynevezett digitális nomád vízummal, hogy minél kedvezőbb körülményeket biztosítva vonzza azokat a munkavállalókat, akik távolról dolgozhatnak, hogy utána a jövedelmüket náluk költsék el. Utánajártunk, mi a teendő, ha valaki meglovagolva a lehetőséget útnak indulna, hogy egy évig például Barbadosról dolgozzon, hogy mi alapján célszerű kiválasztani az ideiglenes munkaállomásnak otthont adó országot, és hogy vajon mi a helyzet az adófizetéssel digitális nomádként.

Tovább a cikkhez

Lemondott a cseh egészségügyi miniszter a járvány miatt

Távozik tisztségéből Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter. Utódja Roman Prymula korábbi miniszterhelyettes, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős kormánybiztos lesz.  

Tovább a cikkhez

Öt nap után először csökkent száz alá a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Horvátországban és Szlovéniában öt nap után először esett száz alá az új típusú koronavírussal fertőzöttek napi száma, és ezzel folytatódott a hétvégi csökkenő tendencia - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből. Horvátországban az elmúlt 24 órában 70-nel nőtt, és elérte a 14 992-őt az azonosított fertőzöttek száma. Öt idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 254-re nőtt, 12 737-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 2297 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Szombaton még 197 új esetről számoltak be, a hét közepén pedig a kétszázat is meghaladta a napi új esetek száma.  Az aktív betegek száma 2002, és 9159 ember van hatósági karanténban. Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 50-nel 4470-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, de kevesebb tesztelést is végeztek a hétvégén. Szombaton még 111 új esetről számoltak be. Múlt kedd óta nem csökkent száz alá a napi új esetek száma, csütörtökön a járvány kezdete óta legtöbb, 137 esetet regisztrálták az országban. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 142 maradt. A diagnosztizált betegek közül 70-en vannak kórházban, közülük tizennégyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1280. A kormány legújabb, múlt hét csütörtöki rendelete szerint Szlovéniában hétfőtől a vendéglátóhelyek reggel hat és este fél tizenegy között tarthatnak csak nyitva. (MTI)

Áttörést értek el magyar kutatók: a koronavírus rendkívüli tulajdonságait tárták fel

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a világon az elsők között sikerült megvizsgálni az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott kutatás eredményei szerint az öngyógyító vírus az egyik legrugalmasabb biológiai organizmus lehet - közölte az egyetem.

Tovább a cikkhez

Tovább tombol a járvány Ukrajnában

Számottevően nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, noha az elmúlt hét utolsó napján a korábbiakhoz képest kevesebb új fertőzöttet és halálesetet regisztráltak, az aktív betegek száma viszont már meghaladta a 96 500-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hétfőn közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített. A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2675 új esettel 178 353-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 26 újabb halálos áldozattal 3583-ra emelkedett, miközben eddig 78 184-en gyógyultak meg, közülük előző nap 672-en. Jelenleg 96 586 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1977-tel nőtt egy nap alatt. Múlt szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig egy múlt kedden. Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 9189-re, az elhunytaké eggyel 292-re emelkedett, és eddig 4110-en győzték le a kórt. (MTI)

Gyermekorvos: fontos az influenza elleni oltás és a D-vitamin

Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését. Az orvos hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a gyerekek jellemzően tünetek nélkül esnek át a koronavírus-fertőzésen, de egy-egy jel általában szokott lenni, például bágyadtság, étvágytalanság vagy hasmenés. Gyanú esetén a háziorvost telefonon kell értesíteni, és érdemes egy-két naponta egyeztetni az orvossal a gyermek állapotáról - javasolta. Bense Tamás beszélt arról is, hogy a D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az immunerősítésben, ezért egész évben javasolt a szedése. (MTI)

Működésben az akciócsoportok

Ismét felállítják azokat a szakmai csoportokat, amelyek a tavaszi védekezés során már sikeresen működtek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Facebookon közzétett videójában. A kormányfő a munkacsoport ülésére érkezve közölte: ez lesz az a testület, amely az operatív törzs javaslatait pontossá teszi, megformázza a kormány számára, hogy kormánydöntések születhessenek.

MNB: 160-240 ezer családnak lehet mentőöv a törlesztési moratórium meghosszabbítása

A legkiszolgáltatottabb emberek esetében hosszabbodik meg fél évvel a hiteltörlesztési moratórium, mert a kezdeti szakaszban is inkább a sérülékenyebb csoportok éltek a lehetőséggel - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Külön lázambulanciákat hoznak létre Németországban

Új stratégiát dolgoznak ki Németországban a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésre - jelentette be a szövetségi egészségügyi miniszter hétfői interjúkban. Jens Spahn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az őszi és a téli hónapokra szóló stratégia egyik fő eleme az úgynevezett lázambulanciák felállítása, amelyeken csak a légúti panaszokkal, vagyis az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) jelenlétére és az attól nehezen elkülöníthető egyéb klasszikus meghűléses megbetegedésre utaló tünetekkel jelentkező pacienseket vizsgálják majd. Az ilyen betegek elkülönítése csökkenti a SARS-Cov-2 terjedésének veszélyét a háziorvosi rendelőkben - mondta a miniszter a Deutschlandfunknak. A lázambulanciák rendszerét helyi és regionális szinten építik ki, a tervek szerint az önálló rendelőt üzemeltető szakorvosok tartományi szövetségeivel (Kassenärtzliche Vereinigungen) együttműködésben. A koncepció már elkészült, és ideális esetben ősszel országszerte megnyílnak a lázambulanciák. (MTI)

Csúnya lefordulás a tőzsdéken, itt is jön a második hullám

Rossz volt a hangulat pénteken a tengerentúli tőzsdéken, a három vezető index 1 százalék körüli mínuszban zárt, miután az újabb körös élénkítőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanság és a koronavírus terjedése aggasztotta a befektetőket. Ázsiában lejjebb kerültek a tőzsdék hétfőn, az európai piacokon is átlagosan közel 2 százalékos mínuszokat látunk, a BUX is esik, a magyar tőzsdét az OTP húzza lefelé, amelyet alaposan megütöttek, több mint 6 százalékos mínuszban is járt.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: 186 iskolában vezettek be ismét digitális oktatást

A koronavírus-járvány második hullámának második sajtótájékoztatóját tartotta ma az operatív törzs. Elhangzott: 186 iskolában került már sor digitális oktatás bevezetésére, ebből 177-ben nem a teljes intézményben. Az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból került ki eddig a második hullámban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

Tovább a cikkhez

Idő előtt csapolnák meg saját nyugdíjukat a britek, a pénztárak már készülnek a rohamra

A nyugdíjmegtakarítások idő előtti, nagyobb összegű lehívására számít néhány nagyobb brit nyugdíjalap, mivel októberben véget ér a kormány bértámogatási programja – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Szakértők: aggasztó a járványhelyzet Montenegróban

Szakértők szerint aggasztó a járványhelyzet Montenegróban, ahol 3208 aktív esetet tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy százezer lakosra 509 fertőzött jut. A Nyugat-Balkánon vasárnapról hétfőre 745-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 14-gyel a halálos áldozatok száma. Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 68-cal 32 908-ra, Koszovóban 61-gyel 15 063-ra, Észak-Macedóniában 178-cal 16 735-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 212-vel 25 426-ra emelkedett. Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 741-re, Koszovóban kettővel 616-ra, Észak-Macedóniában néggyel 693-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig öttel 762-re emelkedett a halálos áldozatok száma. (MTI)

Van olyan nagybank Magyarországon, ahol még mindig nem kötelező a maszk a fiókokban

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, műanyag plexi és az online ügyintézés fejlesztése - így készült fel a bankok többsége a koronavírus-járvány második hullámára. A bankok aktuális szabályozásokhoz igazodva hozzák meg a szükséges óvintézkedéseket - derült ki a Bank360.hu körképéből.

Tovább a cikkhez

Sokan voltak idén, akik az egész nyarat a Balatonon töltötték

Erre a nyilvános mobil-cellainformációkból következtet Hegedűs Tamás, a Helix Kft. ügyvezetője. Vannak még érdekes adatai - számolt be az InfoStart.

Tovább a cikkhez

Órákon belül megszólal az operatív törzs

A koronavírus-járvány második hullámának második sajtótájékoztatóját tartja várhatóan ma 11.15-ös kezdettel az operatív törzs. Az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Tovább a cikkhez

Roland Garros: koronavírus miatt öt játékos visszalépett a selejtezőből

Öt teniszező visszalépett a francia nyílt bajnokság selejtezőjéből, miután két játékos és egy edző pozitív koronavírustesztet produkált. A Roland Garros házigazdái az elmúlt négy napban 900 tesztet végeztek el. A tervek szerint naponta ötezer nézőt engednek be a Grand Slam-torna helyszínére. A selejtezők hétfőn (ma), a főtáblás küzdelmek egy hét múlva rajtolnak. (MTI)

Spanyolországban és Csehországban is nagyon rossz a helyzet

A legnagyobb európai országok és néhány közép- és kelet-európai állam nap esetszámait mutatja alábbi két ábránk a hétnapos mozgóátlagok alapján. Nyugat-Európában jelenleg messze Spanyolországban és Franciaországban terjed a legnagyobb ütemben a koronavírus, régiónkban pedig Csehország diktálja az iramot, de sajnos Magyarország is felzárkózóban van hozzá.

Koronavírus: új szabályokra virradt Magyarország

A John Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint a világon 31,029 millió fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 961 ezren már elhunytak, 21,255 millióan viszont meggyógyultak. Mától Magyarországon érvénybe lépett egy sor új, szigorúbb szabály a koronavírus-járvány ellen, ezek röviden:

  • Kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, üzletekben, mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélszolgálatokon.
  • A tömegközlekedési eszközökről leszállítható, aki nem visel maszkot, akár 50 ezer forintos bírsággal sújtva.
  • A maszkviselés betartása az üzemeltetők felelőssége is.
  • Legfeljebb 19 500 forint (hatósági ár) kérhető el egy PCR-tesztért.
  • A szórakozóhelyek és zenés-táncos rendezvények számára életbe lép a 23 órai korlátozás.
  • Fennmarad az 500 fő feletti rendezvények tilalma.
  • 14-ről 10 napra csökken a külföldről hazatérők karanténjának ideje.

Címlapkép: Getty Images

Orbán Viktor: Magyarország nem húzódhat vissza csiga módjára a házába

Magyarország nem húzódhat vissza csiga módjára a házába, haladnia, áradnia, növekednie és emelkednie kell, mint egy Liszt-rapszó­diának vagy gyöngynek a borban – fejtette ki Orbán Viktor cikkében, mely a Magyar Nemzet hétfői számában jelent meg. Szerinte ez hatalmas feladat lesz, így 2021-ben az ország legkevésbé irigyelt embere Varga Mihály pénzügyminiszter lehet.

Tovább a cikkhez

Mennyi magyar tűnt el a koronavírus időszakában? Most kiderül

Viszonylagos nyugalom várható ezen a héten Magyarországon, ami az érkező gazdasági mutatókat illeti, az ÁKK és az MNB szokásos tenderei mellett a népmozgalom első féléves alakulása és a második negyedéves fizetési mérleg lesz érdekes. A világgazdaságban sokkal mozgalmasabban alakul a hét: érkeznek a szeptemberi BMI-k, Jerome Powell pedig többször is kamerák elé áll a héten. Utóbbinak jelentős hatása lehet a globális piacokra, ezáltal a magyar tőzsdére és a forint árfolyamára is, bár nem valószínű, hogy Powell sok újat mond majd a múltheti Fed-értékeléshez és előrejelzéshez képest.

Tovább a cikkhez

Ki tud bújni holnap a csapdahelyzetből az MNB?

Hosszú hetek óta láthatóan csapdahelyzetbe került az MNB, hiszen a célsáv tetejéig emelkedő infláció és a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés problémái között kellene lavíroznia. A keddi kamatdöntés legnagyobb kérdése az lesz, melyik mellett teszi le a garast a Monetáris Tanács, hiszen egyszerre nehezen tud szigorítani és lazítani is. A választás elsősorban a kommunikációban jelenhet meg, a kamatkondíciók várhatóan az eddigi szinten maradnak majd. Emellett érkezik a jegybank új GDP- és inflációs előrejelzése, melyet szintén kiemelten várnak az elemzők és a befektetők.

Tovább a cikkhez

Az EKB szép csendben elhalkítja csodafegyverét, amellyel megmentette a csődtől Európát

Az Európai Központi bank hónapról hónapra egyre kevesebb államkötvényt vásárol az eurózóna országokban, augusztusban már kevesebb, mint 60 milliárd euró volt a felvásárolt összeg. Ez jelentős csökkenés a májusi 155 milliárdos csúcshoz képest, és a program indulása óta ez a második legkisebb vásárlás. A csökkenést több tényező is magyarázza, így nem számít meglepőnek. Arra viszont nem számíthatunk, hogy az EKB az 1350 milliárd eurós keret fennmaradó részét (906 milliárd) nem fogja kihasználni.

Tovább a cikkhez
koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat