magyar falu
Gazdaság

Mennyi magyar tűnt el a koronavírus időszakában? Most kiderül

Portfolio
Viszonylagos nyugalom várható ezen a héten Magyarországon, ami az érkező gazdasági mutatókat illeti, az ÁKK és az MNB szokásos tenderei mellett a népmozgalom első féléves alakulása és a második negyedéves fizetési mérleg lesz érdekes. A legfontosabb esemény az MNB kamatdöntő ülése lesz, ahol azonban számítunk semmi váratlanra. A jegybank csütörtöki inflációs jelentésére is érdemes lesz odafigyelni. A világgazdaságban sokkal mozgalmasabban alakul a hét: érkeznek a szeptemberi BMI-k, Jerome Powell pedig többször is kamerák elé áll a héten. Utóbbinak jelentős hatása lehet a globális piacokra, ezáltal a magyar tőzsdére és a forint árfolyamára is, bár nem valószínű, hogy Powell sok újat mond majd a múltheti Fed-értékeléshez és előrejelzéshez képest.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nem ígérkezik mozgalmasnak a hét eleje, hétfőn Magyarországon az MNB közli a második negyedéves fizetési mérleg alakulását, délután pedig a megszokott devizaswap tenderét tartja meg. Délután az Egyesült Államokban Jerome Powell beszéde mozgathatja meg a piacokat - a Fed elnökéről egyébként még többször is hallunk majd a héten.

Kedden Andrew Bailey, a Bank of England elnöke tart beszédet. Magyarországon sem a kedd lesz a hét legmozgalmasabb napja, az ÁKK diszkontkincstárjegy-aukcióján és az MNB kötvényvásárlási aukcióján kívül aznap még kamatdöntő ülést is tart a jegybank, ahol viszont nem számítunk nagy meglepetésre, alighanem változatlan szinten tartja a kamatot az MNB. Az eszközvásárlást azért érdemes figyelni, mert az MNB az elmúlt hónapokban többször is módosította a programot, most épp jelentős felvásárlásokba kezdett, de volt, hogy ideiglenesen nem is fogadott el ajánlatot.

Szerdán viszont már igazi adatdömpinget látunk majd, elsősorban külföldön. A hajnali órákban érkezik a szeptemberi japán BMI, sokkal érdekesebbek azonban az európai és amerikai beszerzésimenedzser-indexek - előbbiek a reggeli órákban, utóbbi délután 4 óra előtt érkezik. Az index változásait érdemes fenntartásokkal kezelni, mindenesetre egy-egy nagy kilengésből vagy trendszerű elmozdulásból következtethetünk a gazdasági teljesítmény alakulására. Aznap kezdődik még Jerome Powell kongresszusi meghallgatása is, az itt elhangzó beszéde leiratát előre közzéteszik. Magyarországon már nem lesz ennyire mozgalmas a szerdánk, az MNB repotenderére lesz érdemes odafigyelni.

Csütörtökön az MNB megtartja a szokásos egyhetes betéti tenderét, előtte pedig lesz kötvényaukció, amelyre a kormányzati kiadásokat jelentősen növelő koronavírus-válság idején fokozottan érdemes figyelni. Délelőtt érkezik az MNB inflációs jelentése is, amelyből megtudjuk, milyen előrejelzései lesznek az MNB-nek. Németországból érkezik a szeptemberi Ifo-index, amely szintén fontos indikátora a gazdasági kilábalásnak, és hagyományos módon csütörtökön érkeznek a heti új segélykérelmek adatai is az Egyesült Államokban. Délután folytatódik Powell kongresszusi meghallgatása, és ezzel egyidőben beszél Steve Mnuchin pénzügyminiszter is.

Pénteken a nemzetközi makrogazdaságból nem várunk fontos fejleményeket, Magyarországon viszont az egész hetes adatcsend után a KSH teszi közzé az első féléves demográfiai adatokat.

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus