olaszország firenze
Gazdaság

Olaszországban népszavazással csökkentik a parlament létszámát az exit pollok szerint

MTI
Az olaszok többsége igent mondott a parlament létszámának csökkentéséről kiírt népszavazáson, a hét tartományban rendezett helyhatósági választásokon Veneto és Liguria a jobbközép, Campania a balközép kezén maradt, Marchéban és Valle d'Aostában a jobboldal, Toszkánában a baloldal vezet, Pugliában pedig az utolsó szavazatig tart a verseny - derült ki a hétfőn közzétett exit pollok eredményeiből.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az Öt Csillag mozgalom (M5S) kezdeményezte referendumon a résztvevők legalább 65 százaléka támogatta a törvényhozás létszámának 945-ről 600-ra csökkentését a RAI közszolgálati televízió exit pollja szerint. Az M5S azzal indokolta a reformot, hogy az csökkentené a költségeket, és javítaná a parlament működésének hatékonyságát.

Az exit pollok szerint az olasz jobboldali blokknak legalább három tartományban sikerül majd nyernie a hét közül, mindazonáltal úgy tűnik, hogy nem sikerül véget vetnie a mintegy fél évszázados balközép vezetésnek Toszkánában. Utóbbi nagy megkönnyebbülést jelentene a baloldali Demokrata Pártnak (PD), amely - bár Marchéban valóban vesztésre áll - leginkább attól tartott, hogy vereséget szenvedhet a hagyományos bázisának számító Toszkánában.

A jobboldal - benne a Liga - megtartani látszik Venetót és Liguriát, miközben a PD szinte biztosan győzött Campaniában. Pugliában fej-fej mellett van a jobboldal és a PD hivatalban lévő jelöltje. Toszkánában a PD jelöltje 43,5-47,5 százalékkal vezet a Liga 40-42 százalékos támogatással bíró jelöltjével szemben.

Az aprócska Valle d'Aosta saját pártrendszerrel bír. A RAI exit pollja szerint itt a Liga támogatását élvező jelölt vezet. A belügyminisztérium nem végleges adatai szerint a részvételi arány 53,3 százalékos volt, majdnem ugyanannyi, mint öt évvel ezelőtt.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus