airbussss
Gazdaság

Az Airbusnál már tervezik a világ első klímasemleges, zéró emissziós repülőit

Portfolio
A francia repülőgépgyártó Airbus a napokban tette közzé három hidrogén meghajtású gépének részletes tervét, előreláthatólag 2035-ben kerülnek majd bevezetésre a klímasemleges repülők. A három modell bár méretben és stílusban különbözik, de mind nulla károsanyag-kibocsátással fognak üzemelni, a fő hajtóerejük a hidrogén lesz.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az egyik modellt turbóventillátoros motorral fogják felszerelni, ez a gép 120-200 fő szállítására lesz majd képes és több, mint 2000 tengeri mérföldet tud majd leszállás nélkül repülni. Az üzemanyagul szolgáló folyékony hidrogénnel tulajdonképpen egy „módosított gázturbinás motort” fognak alkalmazni, ami sugárhajtómű-üzemanyag helyett hidrogénnel fog működni.

A második modell hasonló technológia mentén fog működni, de kevesebb utas szállítására, és mindössze 1000 tengeri mérföld megtételére lesz képes.

A harmadik dizájn radikálisan különbözik a már megszokott repülőgépek kinézetétől, a 200 fő szállítására képes járműnél ugyanis a szárnyak „beleolvadnak” a repülő testébe, ahogy az a mellékelt ábrán is látszik.

A "beolvadt szárnyú" repülő modellje, forrás: Airbus.com

Nem kizárt, hogy a jövőbeli, környezettudatos repülőgépek az Airbus modelljének mintájára fognak majd kinézni.

A frankfurti tőzsdén jegyzett Airbus részvényárfolyamán látszik, hogy a repülőgépgyártóknak különösen ártalmas a tomboló koronavírus járvány. Idén közel 53 százalékot veszített a papír az értékéből, a február közepén tapasztalt lokális csúcshoz képest több, mint 56 százalékos mélyrepülést produkált a részvény árfolyama egy hónap leforgása alatt, március közepén 49 eurós árszinten alakult a mélypont.

Azóta erősen hullámzó természetű, de enyhén növekvő trendben mozog a vállalat részvénye, 83 eurós árszintnél azonban nem sikerült még magasabbra törni. A jelenlegi 62,69 eurós árfolyammal a márciusi visszaeséshez képest 28 százalékot nőtt a papír árfolyama, de még közel sem dolgozta le a részvény a koronavírus okozta sokkot.

airbusss

(CNBC)

Címlapkép: airbus.com

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Koronavírus