amerikai katona számítógéppel
Gazdaság

Bevetésre küldték az amerikai űrhaderőt

Portfolio
Az amerikai űrhaderő megkapta az első Egyesült Államokon kívüli küldetését, de talán sokaknak kiábrándító lehet, hogy nem a végtelen űrbe küldik ki Amerika kozmikus védelmezőit, hanem Katarba, az Al-Udeid légibázisra.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az amerikai űrerőket (United States Space Force – USSF) az Egyesült Államok haderejének hetedik szárnyaként Donald Trump hozta létre. Mint minden máshoz, amit Trump csinál, ehhez a projekthez is rengeteg kritika kapcsolódik. A USSF és Trump ellenlábasai többek közt azt fájlalják, hogy az űrerők logója hasonlít a Star Trekben látható űrflotta-parancsnokság logójára és abba is belekötöttek, hogy miért használja a fegyveres szervezet ugyanazt a földi környezetre tervezett, multicam-rejtőmintát, mint az Egyesült Államok legtöbb fegyveres szervezete.

Bár sokan azt várják el az űrerőktől, hogy szkafanderes katonák lézerfegyverekkel és ezüstszínű csatacirkálókkal a Föld körül keringve védelmezzék a bolygót valamilyen kozmikus fenyegetéstől, az igazság az, hogy az űr védelme a jelenlegi technológiai feltételek mellett inkább csak a földről lehetséges. Az űrerők célja, hogy például Kína, Oroszország vagy Irán műholdjait figyeljék és szükség esetén likvidálják, illetve a meglévő amerikai űrinfrastruktúrát, műholdhálózatot megvédjék, ez pedig a jelenlegi technológiai fejlettség mellett csak földi telepítésű eszközökkel végezhető. Az űr felfegyverzését egyébként számos nemzetközi egyezmény tiltja is.

Bár az Al-Udeid légibázison szolgálatot teljesítő 20 USSF-katona küldetése nem nyilvános, jó eséllyel azzal bízták meg őket, hogy Egyesült Államok műholdjainak védelmét szavatolják, és Irán műholdjait figyeljék. Irán épp idén áprilisiban lőtte fel első katonai célú műholdját a világűrbe.

(Források: CBS, BBC, Al-Jazeera)

A címlapkép természetesen illusztráció. Az űrerők szerencsére nem használ UCP-rejtőmintát. Fotó: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy