milano olaszország maszk koronavírus
Gazdaság

Elhárult a politikai kockázat Olaszországban, jöhetnek a szükséges reformok

Portfolio
Az olasz népszavazással egybekötött helyhatósági választás nem okozott nagy megrázkódtatást a kormánykoalíció számára, ezzel a rövid távú politikai kockázatok csökkentek az országban. A választási törvény reformja az egyike lehet azok közül a szükséges reformok közül, amelyeket az EU a helyreállítási alap támogatásaiért cserébe elvár az országtól – írja elemzésében az ING Bank.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A népszavazás a választási törvény megváltoztatására vonatkozott, amely szerint a parlamenti képviselők számát a jelenlegi 945-ről 600-ra csökkentik. A módosítást a képviselők a parlament mindkét házában elfogadták. A lakosság 70%-os többséggel támogatta a reformot az eredmények szerint. A referendum 53,8%-os részvételi arány mellett zajlott, ami magasnak tekinthető – ehhez minden bizonnyal kellett az, hogy a regionális választásokkal egybekötve tartsák meg azt.

A pártok között viszonylagos egyetértés volt a reformot illetően, így nem is volt erőteljes a kampány a választást megelőzően, és inkább a referendum csendes támogatása volt a jellemző. Aktívan egyedül Luigi Di Maio külügyminiszter és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) korábbi vezetője kampányolt a reform mellett.

Az ING elemzésében emlékeztet, hogy az alkotmányos referendum eredménye az M5S számára sikeresnek tekinthető, mert a parlamenti létszám csökkentése már a korábbi években is a párt egyik legfőbb ígéretének számított. A választás jókor jött az M5S számára, a párt ugyanis identitásválsággal küzd – össze kell hangolnia a párt rendszerellenes szárnyának követeléseit a mérsékelt politikát igénylő kormányzati kötelezettségekkel. Az eredmény ideiglenesen elsimíthatja ezeket a törésvonalakat, és a párt feloszlásának veszélye ideiglenesen elhárulhat – áll az elemzésben.

A referendum másik melléhatása az lehet, hogy felgyorsul egy új választási törvény elfogadása, a képviselők számának csökkenése ugyanis más választási törvényt követelne a reprezentativitás megőrzése érdekében. Az ING arra számít, hogy a vita a választási törvény reformjáról a következő hetekben megkezdődik, és a végén akár egy arányos választási rendszer is kisülhet az egyeztetésből.

Hét tartományban tartottak választást (Veneto, Liguria, Toscana, Marche, Puglia, Campania és Valle d’Aosta), ezek közül mindössze kettőben kötött választási szövetséget a jelenlegi kormánykoalíció, az M5S és a PD (Demokrata Párt). A többi régióban egymás ellen indultak. Ez azt mutatja, hogy a kormánykoalíciónak egyelőre nem sikerült széles együttműködést kialakítania, a szövetség fő mozgatórugója a jobboldali blokk elleni összefogás. A választás fő kérdése az ING szerint az volt, hogy a PD meg tudja-e tartani vezető szerepét Campaniában, Pugliában és Toscanában – mindhárom helyen sikert arattak. Veneto elvesztése ugyanakkor biztosra volt vehető, és a többi helyen is vereséget szenvedtek.

Olaszországban erős a régiók hatásköre, széles autonómiával rendelkeznek, de az ország nem föderatív berendezkedésű. A jobboldalon a hagyományos konzervatív pártot a populista, euroszkeptikus erők váltották fel: a legerősebb jobboldali párt a korábban az északi országrész leválasztásáért harcoló Lega (korábban Északi Liga), és egyben az ország legnagyobb támogatottságú pártja. A jobboldalon egyre nagyobb támogatottságnak örvend a szélsőjobboldali Fratelli d’Italia, és az esetleges jobboldali koalíció része még a Silvio Berlusconihoz köthető Forza Italia. A baloldalon a hagyományos centrista-szociáldemokrata erő a Demokrata Párt (PD, korábban Rinzit delegáló párt), az előző parlamenti választáson győztes, korábban rendszerkritikus M5S pedig immár szintén mainstream pártnak tekinthető. Jelenleg az M5S kormányoz koalícióban a PD-vel. A baloldali blokkhoz sorolható még a Renzi vezette liberális Italia Viva.

A jelenlegi választás jelentős politikai kockázatokat rejtett magában, és a koalícióban húzódó törésvonalak mélyülését eredményezhette volna. Az ING értelmezése szerint ez nem történt meg. Az M5S például regionálisan gyenge eredményt ért el, de a népszavazás eredménye az ő sikerükként interpretálható. A PD pedig megtartotta a három nagy tartományt, amelyben a jobboldal győzelemre készült.

Az EU a helyreállítási alapból járó finanszírozást reformokhoz kötötte, az ING szerint a választási törvény reformja felvehető a szükséges reformok listájára. A kormánykoalíció számára a következőkben ezeknek a reformoknak a végrehajtása jelenti majd a legfőbb kihívást.

Címlapkép: Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Koronavírus