shop bolt üzlet
Gazdaság

Európában sehol nem pusztít ennyire az áremelkedés, mint nálunk – Ez alól senki nem tud kibújni

Júliusban és augusztusban is Európa legmagasabb inflációját mérték Magyarországon az Eurostat adatai szerint, ez pedig a jegybankot is komoly dilemma elé állítja. Megnéztük a részadatokat, minek szállt el ennyire az ára itthon. A legnagyobb probléma, hogy a mostani áremelkedés alól szinte senki nem tudja kivonni magát, hiszen az élelmiszerekben lógunk ki nagyon a többi európai ország közül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a forintgyengülés hatása egyelőre nem számottevő, a tartós fogyasztási cikkekben nem kirívó a magyar drágulás.
A magyar gazdaság és a monetáris politika kilátásairól is szó lesz október 8-án a Budapest Economic Forum konferencián.

Zsinórban két hónapja Európa-bajnok a magyar infláció

Az Eurostat múlt heti adatai szerint egész Európában Magyarországon volt a legmagasabb az infláció augusztusban, ezzel július után fenntartottuk első helyünket a listán.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint az Unióban augusztusban 0,4%-kal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, az eurózónában pedig egyenesen 0,2 százalékkal csökkentek. Ebből is látszik, hogy erőteljes kettősség jellemzi az inflációt jelenleg a kontinensen:

  • az árakra felfelé hat, hogy egye területeken a koronavírus válság kínálati korlátokat termetett, illetve ahol a sokk enyhül, ott a kereslet növekedése is drágító tényező
  • másrészt sok országban évek óta igen alacsony az infláció (az eurózónában például tartósan a cél alatti), és még erős jegybanki lazítással sem lehet kimozdítani

Magyarországon júliusban ugrott meg váratlanul az infláció, akkor az előző havi 2,9%-ról 3,8%-ra emelkedett az éves áremelkedési ütem. Akkor az elemzők 3,2-3,3 százalékos értékre számítottak előzetesen, vagyis jócskán felülmúlta a várakozásokat a drágulás. Az emelkedés hátterére már a KSH adataiból lehetett következtetni:

  • Júliusban az előző hónaphoz képest az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök – a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett – 3,3%-kal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.
  • A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, ami a termékcsoport árának 1,4%-os növekedését eredményezte.
  • A szolgáltatások 1,4%-kal drágultak, ezen belül – a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására – az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 31,1, az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6%-kal magasabb lett.
  • A járműüzemanyagok az olajárak és a jövedéki adó emelkedésének hatására 8,1%-kal többe kerültek.

Az élelmiszerek ára sehol nem szállt el ennyire

A két hónapja rekordmagas áremelkedés mellett megnéztük az Eurostat egyes alindexeit a különböző termékkörökre, hogy kiderüljön, mitől emelkedett Európa élére a magyar infláció. Rögtön az első termékcsoportnál kiemelkedő a magyar adat: az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára augusztusban 7,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezzel messze kilógtunk a sorból Európában, a második legnagyobb a román 5,6%-os drágulás. Egyébként a kontinensen belüli tendenciákban látszik egy kelet-nyugati határvonal, a négy legmagasabb inflációs ráta kelet-európai országokban volt.

Érdemes még azt megnézni, mikor indult komolyabb emelkedésnek a magyar élelmiszerinfláció. Tavaly decemberben az 5,7%-os érték még Lengyelországban és Csehországban is magasabb volt a drágulás üteme. Az elmúlt éveket tekintve ugyanakkor van egy tartósabb kelet-európai tendencia is, mely szerint

a régiónkban gyorsabban drágulnak az élelmiszerek.

A szezonális élelmiszerek ára több mint 20%-kal emelkedett Magyarországon, ezzel is jelentősen meghaladjuk a többi európai ország adatát, a második cseheknél 11,4% volt ez az érték. Hasonló figyelhető meg a nyers élelmiszereknél, melyek ára 13,4 százalékkal emelkedett nálunk, miközben sehol máshol nem haladta meg a drágulás mértéke a 7%-ot. A feldolgozott élelmiszerek esetében kisebb volt a magyar áremelkedés mértéke, de a 6%-os adat így is a legmagasabb Európában.

A még részletesebb adatok az Eurostatnál azt mutatják, hogy a legnagyobb mértékben a gyümölcsök drágultak az élelmiszereken belül, abban a termékkörben majdnem 40%-os volt az áremelkedés egy év alatt. Ott a második Csehország is csak 22,7%-os értéket mutatott.

A többi termékcsoportban nem ennyire kiemelkedő a magyar áremelkedés, de minden téren az európai lista első felében vagyunk. Az alkoholos italok és dohányáruk például még a jövedéki adó emelésével együtt is csak az ötödik legnagyobb éves drágulást mutatták.

Korábban voltak olyan vélemények, melyek szerint már a gyenge forint is meglátszik a magyar árakon. Az év eleje óta majdnem 10%-kal gyengült a magyar deviza az euróval szemben, azonban az Eurostat adatai alapján ez egyelőre alig látszik a leginkább érintett termékcsoportok inflációján. A deviza gyengülése ugyanis hagyományosan az importtermékekbe kellene, hogy begyűrűzzön, azonban például a ruházkodási cikkek drágulási rangsorában például a középmezőnyben állunk.

A bútorok és háztartási eszközök esetében azért a dobogóra felfért a magyar áremelkedés a litvánok és a csehek mögé, ez szintén klasszikus importterméknek mondható.Ebből a két kategóriából (ruházkodási cikkek, háztartási eszközök) azért látszik, hogy elindultak felfelé az árak, ami lehet akár a forintgyengülés következménye is, de még nem egyértelmű a hatás. 

Persze a mostani helyzetben könnyen lehet, hogy az importtermékeknél sem tudják rögtön érvényesíteni a magasabb árakat a kereskedők, a válság miatt visszaesett kereslet miatt ugyanis lehet, hogy még ki kell várniuk kicsit.

Érdekesség, hogy a magyar áremelkedés Európa élmezőnyében van a kultúra, valamint az éttermek és a szállodák terén, vagyis a járvány által leginkább érintett iparágakban is megindult az áremelkedés. A vendéglátásban ez 6,3%-os drágulást jelentett egy év alatt, amivel a lengyelek mögött a másodikak vagyunk Európában.

Már az MNB-t is dilemma elé állította az infláció

Mostanra a kiugró magyar infláció nem csak a hétköznapi életben okoz nehézségeket, de a jegybankot is komoly választás elé állítja. A célsáv tetejéig emelkedő drágulási ütem ugyanis szigorúbb hangnemet indokolna az MNB részéről, viszont a gazdaság visszaesése miatt egyelőre nem hajlandó egyértelműen szigorítani a Monetáris Tanács. 

Ebből a csapdahelyzetből kellene valahogy kikecmeregnie ma délután az MNB-nek, ha hiteles is akar maradni úgy, hogy közben támogatja a gazdaság talpra állását. 

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus