koronavirus maszk
Gazdaság

Koronavírus: megjött a keddi magyar jelentés, elhunyt 8 beteg

Portfolio
633 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett. 534 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen. A friss adatokból is jól látszik, hogy a magyar járványügy nagyon gyorsan elért a tesztelési kapacitásai határára. Az aktív esetek aránya 10%(!) feletti, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy a magyar egészségügyi hatóságok a fertőzöttek egyre kisebb arányát találják meg.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A friss napi esetszám nem számít magasnak, a megelőző öt napon ennél több, 710 és 1070 közötti regisztrált megbetegedést jelentett a járványügy. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a járvány enyhülne: egyrészt ilyen éles fordulatot nem tud tenni egy lassan mozduló járványgörbe, másrészt a tesztelési kapacitás kimerülése, valamint az erre reagáló, folyamatosan változó gyakorlat késéseket, aluljelentéseket okoz a magyar járványügyi rendszerben.

A nyolc elhunytat krónikus betegként jelöli meg a hivatalos kormányzati portál. Ugyanakkor ezúttal nem csak idősek estek áldozatul: egy 37 éves leukémiás nő, egy 51 és egy 54 éves cukorbeteg férfi is meghalt.

Az elmúlt hetek folyamatosan emelkedő esetszámai az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetésre szorulók körét is folyamatosan bővíti. Ma különösen a súlyos estek (kórházban ápoltak) száma ugrott nagyot, a tegnapi 59 után ma 71 beteggel bővült ez a csoport. Ilyen nagy emelkedést utoljára áprilisban láthattunk.

A regisztrált esetek alapján a járvány terjedésének regionális képe nem változott nagyott. Érdekesség, hogy az új eseteknek ezúttal csak a negyede (24%) származik a fővárosból, de az nem világos, hogy ez a visszaesés valóban kevesebb fertőzésre, vagy a fővárosban különösen szűkössé váló tesztelési kapacitások következménye. Budapest súlya az új esetekben folyamatosan csökken, az utóbbi egy hét esetszámában 34%-os a részarány, nemrég ez még 40% felett járt.

 Az aktív fertőzöttek száma 14 246 fő (ez a szám amúgy teljesen megbízhatatlan). Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 57%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti.

koronavirus4

Az alacsony esetszámban nagy szerepet játszik a gyenge tesztelési intenzitás: 24 óra alatt mindössze 6 ezerrel nőtt a minavételek száma. Ez részben "kedd-hatás", ilyenkor esnek be a hétvégi adatok, de azt, hogy ez mennyire alacsonynak számít, mutatja, hogy a pozitív tesztek aránya 10,5% (!). A WHO értelmezése szerint három százalék felett ez a mutató azt jelzi, hogy a járványügy nagyon sok fertőzöttet nem talál meg, ami összhangban van azzal az általános képpel, hogy a magyar egészségügy recseg ropog, és egyre gyengébben teljesít a fertőzések felderítésében.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bezárt üzlet - koronavírus