koronavírus digitális európa földgólyó világ
Gazdaság

Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

Portfolio
A rövidtávú válságkezelés mellett érdemes egyre inkább a hosszútávú hatásokon gondolkodni, azt mérlegelni, mi várhat a világra a következő években a járvány esetleges lecsengésével. Alan Iny, a Boston Consulting Group (BCG) igazgatója négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, melyekre már most érdemes lehet felkészülni a gazdasági szereplőknek, bármelyik is valósuljon meg.
Alan Iny részletesen beszél a világ előtt álló kihívásokról és a lehetséges forgatókönyvekről október 8-án a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

Rövid videóban mutatja be négy lehetséges forgatókönyvét a következő évekre Alan Iny, a BCG kreativitásért és szcenáriókért felelős igazgatója. Nehéz egyértelműen optimista vagy pesszimista szcenáriókról beszélni, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. A szakember szerint az alábbi lehetséges kimenetelek jöhetnek:

 1. Képzeljünk el egy optimista világot, amiben a koronavírust sikerül vakcinával megfékezni, az élet visszatér a normális kerékvágásba a városokban, a nyaralóhelyeken és a sportrendezvényeken. Ez azonban hozhat további nehézségeket, a protekcionizmus és a nacionalizmus még inkább rontja az amúgy is gyenge növekedési kilátásokat, a globalizáció visszafordulása hátrányosan érinti a feltörekvő piacokat. Ezt nevezzük a közelgő tévedés (near miss) forgatókönyvnek.
 2. A második forgatókönyv szerint a vakcina kifejlesztése nem halad olyan gyorsan, mint reméljük, a kormányok lépései nem elég hatékonyak a gazdaság támogatása érdekében. Ebben az esetben a világ sokkal töredezettebb, a kereskedelem és a gazdasági aktivitás visszaesik, a kormányokkal szembeni elégedetlenség növekszik. Ez az elnyújtott zavar (protracted turmoil) forgatókönyve.
 3. A harmadik opció az, hogy az egészségügyi válsághelyzet alig csillapodik, de a világ országait ez egyesíti. Ez a digitalizáció, az együttműködés és a társadalmi felelősségvállalás erősödését hozza magával. A kormányok jelentős befektetéseket hajtanak végre az egészségügyben és a digitális platformokban, a vállalkozások erősödnek. Ez az ellenállás és együttműködés (stamina and cooperation) forgatókönyve.
 4. A negyedik lehetőség az, hogy a magánszektor és az államok közösen dolgoznak egy hatékony vakcina kifejlesztésén, a gazdaság visszapattan az idei zuhanás után. Ez is alapot teremt az együttműködés erősödésére, ami kiterjed a klímavédelemre és a faji előítéletek felszámolására. Ez a felülről lefelé történő fejlődés (top-down prosperity) stratégiája. Ez a gazdagabbakat és a digitálisan képzetteket részesíti előnyben a kevésbé képzett munkaerővel szemben, vagyis tovább növeli a társadalmi különbségeket.

Ma mindegyik forgatókönyv elemei felfedezhetők, a protekcionizmus, az elégedetlenség, a digitalizáció erősödése és a jövedelmi különbségek növekedése

 - emeli ki Iny.

Iny Alan
Boston Consulting Group, Partner and Director, Creativity & Scenarios
Alan Iny has spent his entire working life on creativity in the business world. As the global lead for creativity and scenarios at Boston Consulting Group, he regularly runs a wide range of trainings
Tovább
Alan Iny has spent his entire working life on creativity in the business world. As the global lead for creativity and scenarios at Boston Consulting Group, he regularly runs a wide range of trainings Tovább

Ezek a forgatókönyvek a cégek számára is lehetővé teszik, hogy potenciális stratégiákat állítsanak fel az egyes eshetőségekre készülve. A protected turmoil forgatókönyv megvalósulása esetén például az élelmiszeripari cégeknek több helyi beszállítóra kell támaszkodni a bezárkózó világban. A stamina and cooperation forgatókönyv esetében a digitális vállalkozások profitálhatnak abból, ha az emberek tovább maradnak otthon.

Mindegyik forgatókönyv esetén minden iparágban lesznek nyertesek és vesztesek, ha valaki idejében lekezd felkészülni, az javítja az esélyeit, hogy a nyertesek között legyen majd.

A jövő bizonytalansága nem lehet mentség az alól, hogy megpróbáljuk felkészülni rá

 - emeli ki a videó végén a BCG igazgatója.

Ön szerint melyik a legvalószínűbb forgatókönyv?
  orbán viktor parlament
  Koronavírus
  Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
  A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
  Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
  nagorno karabakh
  Tematikus PR cikk
  Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
  2020. november 10.
  Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
  2020. november 10.
  Öngondoskodás 2020
  2020. november 10.
  Portfolio Private Health Forum 2020
  2020. november 11.
  Energy Investment Forum 2020
  Portfolio hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
  hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

  Eladó új építésű lakások

  Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

  Infostart.hu

  Compliance szakértő

  Compliance szakértő
  Online kurzus
  Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
  Online előadás
  Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
  Koronavírus