orbán viktor parlament 2020
Gazdaság

Orbán Viktort a magyarországi koronavírus-tesztelésekről faggatták

MTI
Portfolio
A parlament hétfői ülésén központi téma volt a hazai járványügyi helyzet, azon belül is a koronavírus-tesztek száma, ára és esetleges ingyenessége. Az azonnali kérdések órájában több kérdést is kapott ezzel kapcsolatban a miniszterelnök.
November 10-én jön a Portfolio hibrid egészségügyi konferenciája. Részletek itt:

Mikor lesz ingyenes a koronavírus-tesztelés? - tette fel a kérdést a miniszterelnöknek Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), aki felszólalása végén már követelte ezt az intézkedést. Arra is választ várt: mi az olcsóbb, tömeges teszteléssel meggátolni a vírus terjedését, vagy leállítani a gazdaságot?    A politikus javaslata Orbán Viktor szerint a gócok kialakulását akadályozná, de emlékeztetett: már nem gócok vannak, hanem tömeges megbetegedések. Hangsúlyozta:

akinek tesztre van szüksége, a háziorvosától kérje, az ingyenes lesz.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy sokkal több tesztelésre lenne szükség, mert meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma, és nincsenek jól azonosítható gócpontok. Ha a gazdaságot működtetni akarják, itt lenne az ideje a tesztelésnek, hogy kontroll alatt tarthassák a járványt - tette hozzá.

Orbán Viktor úgy válaszolt, a kormány az operatív törzs javaslatára követi a WHO-protokollt a tesztelés tekintetében is, és ha a hatóság elrendeli a tesztelést, akkor az ingyenes.

A tesztelés profitarányát szükséges volt leszorítani, ezért döntöttek a hatósági árról

- emlékeztetett a kormányfő.

Varju László (DK) szintén azt követelte, hogy tegyék ingyenessé a koronavírus-tesztet. Úgy látja, az egészség ma üzlet, a tesztelés is az, miközben egész Európában lassan ingyenes a tesztelés, és a kormányok arra biztatják az embereket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

A kormányfő azt mondta: ha azt akarják, hogy ne legyen üzlet a tesztelésből, be kell vezetni a hatósági árat, és ezt meg is tették.

Orbán Viktor a napirend előtti felszólalására érkezett ellenzéki hozzászólásokra is reagált. A kormányfő azt sem értette, hogy miért kellene szégyellniük magukat, miután a 30 ezer forint környékén járó tesztek hatósági árát 19 500 forintban állapították meg.

Aki ma a hatósági árak ellen érvel, az teszt-spekulánsok mellett érvel

- jelentette ki. 

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt válaszol a pártok felszólalóinak az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én. Forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat