mnb_getty
Gazdaság

Óriásit rontott a magyar gazdaság növekedési kilátásain az MNB

Portfolio
Hatalmasat változtatott ma megjelent növekedési előrejelzésén a jegybank. A realitásokkal való szembenézés hatására 6,8 és 5,1% közötti gazdasági visszaesést jelez idénre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az MNB csütörtökön adja közre a szeptemberi inflációs jelentését. A negyedévente megjelenő kiadványból  hagyományosan kedden, a kamatdöntés után "megelőlegezi" a GDP-re és az inflációra vonatkozó prognózisát. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést különösen nagy várakozás előzte meg. Egyrészt azért, mert a legutóbbi két alkalommal a valóságtól teljesen elrugaszkodó prognózist tett közzé a jegybank, még júniusban is látott esélyt a 2%-os gazdasági növekedésre. Másrészt pedig azért, mert a jegybank néhány hete már kiszivárogtatta, hogy a gazdasági képe teljesen megváltozott, és (csatlakozva a teljes elemzői közösséghez) már mély recessziót lát valószínűnek.

A friss prognózis ennek fényében már nem jelent meglepetést: az idén a jegybank 6,8 és 5,1% közötti GDP-visszaesést vár. Ezzel a korábbi előrejelzéséhez képest 7 százalékpontos rontást hajtott végre, ilyenre természetesen még eddig sosem volt példa.

Az óriási rontás mögött természetesen nem a június óta beérkező adatok bombameglepetése húzódik. A jegybank szemlátomást elengedte azt a korábbi vágyát, hogy az (irreálisan optimista) előrejelzésével pozitív irányba befolyásolja a gazdasági szereplők várakozásait. A mostani előrejelzése már konszenzushoz közeli, talán annál még kicsit pesszimistább is.

gdp mnb

Jövő évre 4,4-6,8%-os GDP-növekedést vár a jegybank, ami ugyan magasabb, mint a júniusi előrejelzés (3,8-5,1%), ám figyelembe véve, hogy ez egy jelentősen rontott idei bázishoz van viszonyítva, ez sem mondható optimistának. Összességében az új előrejelzés szerint 2021-re még így is sokkal lejjebb lesz a GDP szintje, mint ahogy azt júniusban várta a jegybank, vagyis tartósan romlott a gazdaságról alkotott képe.

Emelte viszont idei és jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését az MNB. Az idén kellemetlen meglepetésként megugrott az infláció a koronavírus válságban, így az éves átlagos drágulást már 3,5-3,6%-ra várják a jegybankos közgazdászok. A 0,2-0,3 százalékponttal még a jövő évi prognózisát is feljebb húzta, és így tulajdonképpen 3%-os a célhoz csak lassú visszatérést vetít előre. Sőt, a negyedéves lefutást figyelve az MNB tulajdonképpen 2022 végéig cél feletti (de toleranciasávon belüli) inflációt jósol, ami az alappálya szerint csak az időszak legvégén csúszik rá a célra.

Címlapkép: Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Koronavírus