Virag Barnabas MNB kamat forint 200922
Gazdaság

Virág Barnabás: az infláció a fő az MNB számára

Portfolio
Az MNB Monetáris Tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon a mai ülésen, azonban jelentősen csökkentette idei GDP-előrejelzését. Eddig szerény gazdasági növekedést vártak, most viszont azt írják, hogy a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék között zsugorodik idán, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. Újdonság, hogy a nagy igénybevételre való tekintettel a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét szeptember 23-ával 750 milliárd forintra emelik. Virág Barnabás alelnök háttérbeszélgetésén azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb számukra az infláció lesz a következő időszakban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nem lép a Fed útjára az MNB

Az MNB 2013-14-ben már módosított inflációs célkövetésén, amikor a 3%-os célhoz a plusz-mínusz egy százalékos sávot hozzáadtuk. Azt gondolom, hogy ez sikeres volt, egyelőre nem tervezünk tovább változtatni, vagyis a Fed múlt heti lépése (gazdasági ciklus igazított inflációs cél, amely hosszabb idősíkin is megengedi a 2%-os cél feletti inflációt - a szerk.) nem lesz hatással - mondja Virág Barnabás. 

Keresletteremtés és versenyképesség

A fiskális politka szerepe a válság miatt kieső kereslet megteremtésében van, emellett hosszútávú, versenyképességet növelő lépésekre van szükség, mivel "nem csak a következő negyedéveket kell megnyernünk, hanem a következő évekre-évtizedekre is gondolnunk kell" - mondja az MNB alenöke. 

Mit jelent a "megfelelő eszköz"?

Minden olyan eszköz a birtokunkban van, melyekkel az inflációs kilátások megváltozása esetén reagálni képes a jegybank - mondja Virág Barnabás. Adott esetben meg kell vizsgálni, mi áll a kilátások változása mögött, amennyiben ez egy fundamentális ok, akkor egy erős fundamentális válaszra van szükség, ha pedig átmenetiek az okok, akkor az első hullámban alkalmazott eszközök megfelelő példákkal szolgálhatnak - fogalmazott. Virág a "fundamentális eszközről" beszélve végül megnevezte az alapkamatot. Az MNB tehát Virág szavaiból kiolvashatóan az infláció tartós emelkedésére szükség esetén kamatemeléssel fog válaszolni.

Hetente határoznak az egyhetes betét kamatáról

Az egyhetes betét tenderein továbbra is a teljes összeget befogadjuk, de a kamatot hetente határozza meg a jegybank. A cél továbbra is az, hogy a teljes bankrendszeri többletlikviditás sterilizálásra kerüljön - mondja az alelnök. 

Jól állunk finanszírozással

A költségvetési hiány a GDP 7-7,5%-a lehet idén, 2021-22-ben ez fokozatosan csökkenhet ismét - vetíti előre a jegybank alelnöke. A megemelkedett finanszírozási igény 3888 milliárd forint nettó kibocsátást igényel, ebből közel 3000 milliárd forint érinti a forintpiacot. Ennek a nagy része már teljesült, 2860 milliárd forintnál tartunk jelenleg - emeli ki Virág.

A hátralévő nettó és bruttó kibocsátás nagy részét lefedi az MNB kötvényvásárlása, ezzel tudja biztosítani a jegybank az alacsony hosszú hozamokat - jelezte. 

A gazdasági növekedésről

mnb2

Mitől zuhant be a magyar gazdaság?

Négy oka volt a vártnál nagyobb második negyedéves visszaesésnek:

  1. Az autóipar jelentősége a feldolgozóiparon belül. 
  2. A globális turizmus visszaesése. 
  3. A beruházások csökkenése. 
  4. A járvány időzítése, a leállás hatásai a második negyedévre összpontosultak.

Az első három területen az utóbbi években jól teljesített Magyarország az MNB alelnöke szerint. Hozzáteszi: a harmadik negyedévben 5-7%-os gazdasági visszaeséssel számolnak éves összevetésben. 

Szeptemberben még magas lehet az infláció

Az éves infláció szeptemberben még a nyár végén megfigyelt szint körül maradhat, majd az év végéig fokozatosan süllyedhet. Valamikor 2022 körül a gazdaság helyreállásával várható az infláció 3%-os cél körüli stabilizálódása - emeli ki az alelnök. 

Kisebb a béremelkedés, mint látszik

A statisztikailag kimutatható bérnövekedés továbbra is jelentős a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a magyar gazdaságban. A válság miatt a cégek egy része a bérnövekedést kompenzálni tudja, a bérköltség emelkedése nagyjából feleakkora lehet, mint a statisztika mutatja - emeli ki Virág Barnabás. 

Ellentmondásos hatások

mnb1

A munkaerőpiac is kulcsfontosságú

Rövidtávon a következő negyedévekben az említett inflációs súrlódások jellemezhetik a gazdaságot, hosszabb távon viszont a dezinflációs hatások erősebbek lehetnek - véli a jegybank alelnöke. Arra kell felkészülni, hogy ezek az utóbbi hatások késve jelennek meg, a kulcs a munkaerőpiaci alkalmazkodás lehet. 

Más volt az idei nyár, mint megszoktuk

A megelőző években az átárazás tekintetében a nyári hónapok viszonylag unalmasak voltak, általában nem változtak az árak. Ezzel szemben az idei július és augusztus merőben más képet mutat, ami szorosan kapcsolódik a járványhelyzethez és a harmadik negyedéves újrainduláshoz. Néhány piacon extra kereslet jelent meg, ami lehetőséget adott az árak emelésére, a korábban elhalasztott áremelések végrehajtására. 

Az MNB becslései szerint ezek a hatások 0,9 százalékponttal dobtrák meg az inflációt - mondja Virág.

Pipa alakú kilábalás jöhet

A gyors V-alakú kilábalás helyett egy "pipa alakú" kilábalás látszik globálisan és a magyar gazdaságban is - mondja a jegybank alelnöke. 

Fő az infláció!

A fő üzenetekkel kezdi Virág Barnabás:

  • Fő az infláció! A járvány egyszerre okoz inflációs és dezinflációs hatásokat, nem lehet hátradőlni, kiemelten fontos az árstabilitás elérése és fenntartása. 
  • A járvány második hulláma miatt lassabb lehet a kilábalás, 2022 fordulójára érheti el a gazdaság a 2019-es szintet. 
  • Az inflációs kilátások tartós megváltozása esetén a Tanács kész a megfelelő eszközöket alkalmazni. 
  • A devizalikviditást nyújtó swaptender erősítette a monetáris transzmissziót. Az egyhetes betéti kamat mennyiségéről hetente születik döntés. 
  • Az NKP kerete 750 milliárd forintra emelkedik, a teljes többlet pénzmennyiséget sterilizálja az MNB.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

Óriásit rontott a magyar gazdaság növekedési kilátásain az MNB

Hatalmasat változtatott ma megjelent növekedési előrejelzésén a jegybank. A realitásokkal való szembenézés hatására 6,8 és 5,1% közötti gazdasági visszaesést jelez idénre.

Tovább a cikkhez

360 felett ragadt az euró az MNB döntése mellett

Hétfőn a globális befektetői hangulat romlásával és a dollár erősödésével párhuzamosan jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, amit kedden újabb mélyrepülés követett 364 közelébe az euróval szemben. Ez új öthavi forintmélypont volt, de aztán az MNB döntése előtt visszaerősödött a magyar fizetőeszköz, a jegybank jelzéseire (nem változtak a kamatkondíciók, megemelkedett az NKP keretösszege, jócskán lehúzta növekedési előrejelzését a jegybank) pedig kissé tovább erősödött. De még így is 360 feletti euróról beszélünk.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB indoklása – Kiterjeszti kötvényprogramját a jegybank

Az eddigi 450 milliárd forintról 750 milliárdra emeli a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretösszegét az MNB – derül ki a jegybank keddi közleményéből. A Monetáris Tanács a kamatdöntést követően hangsúlyozta: amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására.

Tovább a cikkhez

Hamarosan megszólal az MNB alelnöke

Virág Barnabás alelnök 15:30-kor tart héttérbeszélgetést "a monetáris politika aktuális kérdéseiről", amelyről élőben tudósítunk.

Itt az MNB kamatdöntése!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa, vagyis az alapkamat marad 0,6%-on. A befektetők elsősorban a hamarosan érkező közleményre és a sajtóbeszélgetésre várnak, ahol új információkra lehet számítani.

Tovább a cikkhez
forint200212
digitális bankolás tablet
mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
mentoszolgalat teszteles201029