koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés
Gazdaság

A lengyelek azt állítják, hogy kifejlesztették a koronavírus hatásos gyógyszerét

Portfolio
A lengyel Lublin biotechnológiai vállalat sikeresen kifejlesztett egy szert, amely alkalmasnak tűnik a koronavírus kezelésére. A vállalat közleménye szerint az előzetes tesztek igazolták a hatásosságot, a klinikai tesztek következő fázisa azonban még hátra van. Ha a lengyelek sikerrel járnak, állításuk szerint ez lehet az első készítmény, amely hatátásosan semlegesítheti a SARS-CoV-2 vírust.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Biomed Lublin S.A. közleményében tájékoztat, hogy befejezte az előzetes teszteket a koronavírus ellenes készítményén, amelyet a fertőzésen átesettek vérplazmájának felhasználásával készítettek el. A szer így koronavírus-antitesteket tartalmaz. A fejlesztést egy lublini kórházban végezték, amelyhez támogatást kaptak a lengyel egészségügyi kutatásért felelős ügynökségtől.

A következő fázisban a szert klinikai teszteknek szeretnék alávetni, a vizsgálatokat Krzysztof Tomasiewicz vezeti Lublinban. Ha a terápia hatékonysága igazolást nyer a következő tesztelési fázisban, és sikerül meghatározni a terápiás dózist, a készítmény a regisztrációs szakaszba lép – ezen feltétlenül át kell esnie, mielőtt forgalomba kerül. A közlemény szerint innentől már nem a gyártón múlik a dolog, a forgalomba hozatal pedig több hónapig is eltarthat. A vállalat a közleményében jelzi, hogy mivel a koronavírus-járvány egyre nagyobb méreteket ölt, a hatóságoknak érdemes lenne az adminisztratív protokoll lezárása előtt engedélyeznie a készítmény használatát nem csak a klinikai vizsgálaton átesőknek, de azoknak is, akiknek szüksége van rá.

Van egy készítményünk a koronavírus ellen, ami működik.

- mondta Grzegorz Czelej lengyel szenátor, aki köszönetet mondott a vérplazmát adó fertőzésen átesetteknek. A szenátor elmondása szerint a készítményt először a lengyelek fogják megkapni. Elmondása szerint a plazmaterápia hatásosságát a koronavírus ellen már a WHO, az FDA és a lengyel egészségügyi minisztérium is igazolta, magának a plazmaterápiás eljárásnak a veszélytelenségére pedig több évtizedes tapasztalat áll rendelkezésre. A szenátor ezért arra kéri a hatóságokat, hogy az engedélyeztetést “epidémia módban” folytassák le, megemlítve, hogy hasonló feltételes jóváhagyásra már volt példa egyéb koronavírus ellen használatos szerek engedélyezésénél is, hogy életeket mentsenek velük.

A projekt 2020 március 18-án indult, és május 21-én írták alá a szerződést az orvosi kutatásokért felelős ügynökséggel, amely 5 millió zlotyval járult hozzá a fejlesztéshez. A projekthez csatlakozott a Hematológiai és Transzfúziológiai Intézet is, a kormány pedig június 18-án adott zöld utat a plazmagyűjtéshez. A kutatáshoz 150 liter vérplazmát gyűjtöttek össze 7 régiós véradó központból. A klinikai tesztekre váró készítmény gyártása augusztus 18-án indult meg. A gyártási szakasz ma fejeződött be, és közel 3000 ampullát gyártottak belőle. Ezt 4 klinikai központban fogják vizsgálni, és nem kereskedelmi célú klinikai vizsgálatokhoz történő kiadását 2020 negyedik negyedévére tervezik.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus