kína kínai katonák peking
Gazdaság

Enyhül a feszültség Kína és India között

MTI
Az indiai és a kínai hadsereg nem küld további csapatokat a két ország között húzódó határmenti területre - áll a két ország védelmi minisztériuma által jegyzett, helyi idő szerint kedd este kiadott közleményében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A megállapodás értelmében a felek a továbbiakban igyekeznek elkerülni a "félreértéseket", és közösen biztosítják a határmenti övezet békéjét.

A hétfői, mintegy tizennégy órán át tartó egyeztetéseket két héttel a kínai és az indiai külügyminiszter találkozója után tartották. E találkozó során a politikusok megállapodtak a kölcsönös csapatkivonásról is, ám ennek időpontját nem jelölték ki, és a most kiadott közlemény sem említi.

Peking és Újdelhi júniusban vezényelt csapatokat a Kasmírhoz tartozó Ladak térségébe azt követően, hogy a két határőrség között súlyos összetűzés bontakozott ki, amelyben húsz indiai katona meghalt. A felek egymást tették felelőssé a Galván folyó magasan fekvő völgyében kitört harcokért, augusztus végén pedig az indiai hadsereg ismét azzal vádolta meg Kínát, hogy katonái provokatív akciót kezdeményeztek a demarkációs övezetben. Peking ezt azzal utasította vissza, hogy kínai csapatok soha nem lépik át a két ország közötti határvonalat.

A területen a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza.  A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína 90 ezer négyzetkilométeres területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, amelynek ezért Indiához kell tartoznia.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bezárt üzlet - koronavírus