menekult budapest migracios terv brusszel 200922
Gazdaság

Kiszivárgott: cselesen rántaná be Magyarországot az új migrációs tervbe Brüsszel

Portfolio
Ha nem akartok átvenni menekülteket a frontországoktól, akkor abban segítsetek nekik, hogy az EU-ban tartózkodásra nem jogosultakat hazaszállítjátok, vagy hazakülditek a saját országukba 8 hónapon belül, különben mégis nektek kell ezeket az embereket átvennetek – ez a lényege annak az új menekültügyi javaslatcsomagnak, amelyet ma mutat be az Európai Bizottság és például a szolidaritásban eddig vonakodó magyar, cseh és lengyel kormányokat akarja így cselesen együttműködésre bírni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Politico betekintést kapott a ma nyilvánosságra kerülő, 10 javaslatból álló csomagba, amelynek lényege az, hogy nem a kötelező kvótákon keresztül akarja elosztani az uniós frontországokba (például Görögország, Olaszország, Málta) beérkezett illegális migránsokat (ez a vonal megbukott), hanem inkább az ő tehermentesítésükre fókuszál úgy, hogy anyagi hozzájárulást kér ahhoz, hogy a tartózkodásra nem jogosult embereket minél hamarabb hazaküldjék.

A frontországok biztosítékot kapnának arra, hogy a hozzájuk beérkezett és tartózkodásra nem jogosult emberek ügyét az uniós tagállamok együttesen kezelik, mégpedig úgy, hogy akár származási ország szerint minden tagállam kiválasztja, hogy milyen származású emberek repülőgépes hazaszállítását intézi (ez lenne az anyagi hozzájárulás, a szolidaritás, vagy „szponzoráció”), illetve diplomáciai csatornáin keresztül meggyőzi az érintett országokat, vegyék vissza az onnan elindult migránsokat.

Erre 8 hónapja van az egyes tagállamoknak (jelenleg az EU-ban átlagosan 4 hónapig tart, mire egy tartózkodásra nem jogosult migránst végül haza tudnak küldeni) és

ha kicsúszik a tagállam a 8 hónapból, akkor át kell vennie azokat a migránsokat, akiknek a hazaküldését addig nem tudta elintézni.

Végülis tehát az új migrációs csomag fókusza nem a beérkezett illegális migránsok szétosztásán van, hanem azon, hogy a tartózkodásra nem jogosultakat haza kell küldeni, ehhez vonják be a többi tagállamot anyagilag is és a 8 hónapos határidővel politikai motivációkat illetően is. Ezzel párhuzamosan természetesen az unió külső határainak megerősítését is tartalmazza a csomag. Teljeskörű határellenőrzés is lenne az EU külső határain és nem lesz elég például csak egy ujjlenyomatot adni.

A brüsszeli lapnak nyilatkozó bizottsági tisztviselők bizakodásuknak adtak hangot, hogy a mai javaslattal remélhetőleg egyetlen tagállam „vörös vonalát” sem lépik át (a fentiek alapján számos korábbi magyar kormányzati követelés nyomai felfedezhetők a csomagon), és az már bizakodásra okot adó lesz a csomag esélyeit illetően, ha az október eleji belügyminiszteri uniós tanácskozáson még egyáltalán a tárgyalóasztalra kerül.

Címlapkép forrása: Jeff J Mitchell/Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus