bezárás csőd étterem
Gazdaság

Megállt az európai fellendülés, mert beijedtek a cégek a járvány második hullámától

Portfolio
A koronavírus-járvány második hullámának megugró fertőzési esetszáma és ez emiatt újból szaporodó kormányzati korlátozások miatt sok szolgáltató szektorbeli cég vezetőjének hangulata hirtelen jelentősen romlott és ez lehúzta mind a német, mind a francia, mind pedig az egész eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexét. Ezt a hatást az sem tudta kompenzálni, hogy közben a növekvő járványveszély mellett a feldolgozóipari cégek rendületlenül termelnek, és az üzleti aktivitásukat jelző index bő kétéves csúcsra ért.
A koronavírus második hulláma mellett a gazdasági kilátásokról részletesen szó lesz a Portfolio október 8-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

A szolgáltatószektor gyengülése miatta kompozit mutató is esett és az IHS Markit felmérésének fő üzenete így az, hogy

szeptemberben összességében megállt az eurózónában a gazdasági fellendülés,

mert a szolgáltató szektornak sokkal nagyobb a súlya a feldolgozóiparinál, és a komolyabb aggodalmak megint a szolgáltató cégeknél látszanak.

Németország

A német előzetes szeptemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) az előző havi 52,2-ről nem 52 pontra ereszkedett, hanem 56,6 pontra, bő 2,5 éves csúcsra ugrott. Közben viszont a második hullám következményeitől tartó szolgáltatószektorbeli cégvezetők hangulata romlott: 52,5-ről nem a várt 53 pontra emelkedett, hanem visszaesett 49,1 pontra ami június óta a legalacsonyabb és egyúttal a kritikus 50 pontos határvonal alatti érték, ami a bővülést elválasztja a zsugorodástól. Ezek nyomán a kompozit bmi (ami a gazdaság mintegy kétharmadának aktivitását jelzi), 54,4-ről 53,7 pontra visszasüllyedt.

Az IHS Markit szakértője a Reutersnek úgy fogalmazott, hogy a jelek szerint a feldolgozóipari ágazat le tudja „rázni” magáról a járvány újbóli erősödése miatti aggodalmakat, illetve a kereslet a termékek iránt növekszik, miközben az újbóli korlátozások terjedésével kapcsolatos félelmek lehúzták a szolgáltató ágazat szereplőinek hangulatát. A járvány felerősödése miatt jelenleg már az egész Egyesült Királyságban újból korlátozások sora él, ez igaz Dél-Franciaországra és Spanyolország több régiójára is, de a növekvő német esetszámok miatt előfordulhatnak német tartományokban is.

Franciaország

A fentiek miatt a francia szolgáltatói bmi 51,5-ről 47,5 pontra esett a várt stagnálás helyett. Ez is már bőven a zsugorodás 50 pontos határvonala alatti érték. Közben a feldolgozóipari bmi 49,8-ról a vártnál kissé magasabbra, 50,9 pontra emelkedett, így a kompozit bmi 51,6-ról 48,5 pontra esett, ami négyhavi mélypontot jelent.

Eurózóna

Az eurózóna összességét jelző szolgáltatói bmi 50,5-ről 47,6 pontra esett, míg a feldolgozóipari bmi 51,7-ről 53,7 pontra emelkedett, de mivel a szolgáltató szektor súlya jóval nagyobb, így a fizetési övezet egészének aktivitását jelző kompozit mutató 51,9-ről nem a várt 51,7 pontra, hanem 50,1 pontra esett, azaz lényegében megállt a gazdasági fellendülés.

Emögött azonban nagy kettősség áll, ahogy azt fent is érzékeltettük és az alindexek is jelzik. A szolgáltató cégek sorozatban már hetedik egymást követő hónapban csökkentik az alkalmazottaik számát, erre utal a foglalkoztatási alindex süllyedése, most éppen 47,8 pontról 47,6 pontra, miközben a feldolgozóipari szereplők egyre bizakodóbbak, illetve kedvezőbbek a kilátásaik. A kibocsátási alindex 55,6-ról 56,8 pontra emelkedett, ami bő kétéves csúcs, a megrendelésekre vonatkozó alindex 55,4-ről 57,1 pontra ugrott, ami 2,5 éves csúcs.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus