svédország svédek svéd modell
Gazdaság

Megmagyarázták a svédek, miért haltak meg ilyen sokan koronavírusban

Portfolio
Svédország vezető járványügyi szakértője úgy látja, hogy Svédországban részben azért haltak meg ilyen sokan az új típusú koronavírus-járvány alatt, mert az elmúlt években kevesebben haltak meg náluk az influenzaszezon során – írja a CNBC.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

„Amikor sok ember hal meg influenzában télen, kevesebben halnak meg a nyáron hőhullámok miatt. Ebben az esetben a Covid-19 miatt haltak meg sokan” – mondta Anders Tegnell, Svédország járványügyi szakértője a Dagens Nyheter svéd újságnak.

„Azok az országok, ahol viszonylag enyhe volt az influenza az elmúlt években, mint Svédországban, nagyon magas a Covid-19 miatt keletkezett többlethalálozás” – mondta a szakértő.

„Azokban az országokban, ahol magas volt az influenza miatti halálozás az  elmúlt két tél során, mint például Norvégiában, viszonylag alacsony a Covid-miatti halálozás. Hasonló a trend sok más országban is. Nem ez a teljes magyarázat, de része ennek” – fogalmazott Tegnel.

Tegnell Svédország egyik legbefolyásosabb járványügyi koordinátora, többek közt az ő hivatala felelős azért is, hogy az ország nem zárkózott teljesen be a járvány kezdetén, mint a világ többi része. Inkább önkéntes távolságtartást, kézmosást és otthoni munkát javasolt a svédeknek és csak a tömegrendezvényeket tiltották be.

Svédországban a Covid-19 lényegesen több embert fertőzött és ölt meg, mint a régió országaiban. A járvány kezdete óta 90 ezer koronavírusos esetet regisztráltak és 5870 ember halt meg a járvány miatt, ami lényegesen magasabb nominálisan és a lakosság arányában is, mint a környező országokban. Svédországban 1 millió lakosra 581 halott jut, Dániában ez a szám 111, Finnországban 62, Norvégiában pedig 49.

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orvos kórház egészségügy