koronavírus járvány sejt
Gazdaság

Müller Cecília: fiatal, egyébként egészséges emberek is vannak lélegeztetőgépen Magyarországon

Portfolio
Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem jellemző a második hullámban a nagyszámú atipikus eset, de most is vannak fiatal, korábban egészséges emberek lélegeztetőgépen és súlyos állapotban. A tisztifőorvos emellett elmondta, hogyan zajlik majd az influenzaoltás beadása, és a helyes maszkhasználatról is beszélt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mit tehet a járművezető a maszkhasználat betartatásáért?

Kiss Róbert felszólítja a lakosságot, hogy a védelmi intézkedéseket tartsa be. A járművezető jogszabályi kötelezettségének köszönhetően felszólítja a maszkot nem használó illetőt, és ha ennek ellenáll, akkor a szabályszegőt kizárhatja az utazásból, rendőrhöz fordulhat, vagy felfüggesztheti a járat közlekedését. Ha az utas bántalmazza a sofőrt, az közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősül, ami súlyosan büntetendő.

Hogyan adják be az influenzaoltást, ha közben telefonon megy a háziorvosi szolgálat?

Számos panasz intézhető telefonon keresztül is, de ezt mindig az orvos dönti el az adott helyzetben. De nyilvánvalóan most is felkeresik a páciensek a háziorvost. Az influenza elleni védőoltás beadatása céljából is fel kell majd keresni a háziorvost. Az influenza elleni vakcina október második felében áll majd rendelkezésre, és tájékoztatásra kerül, hogy igénybe vehető. Mindenképp időpontra érdemes majd érkezni, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, elkerülve, hogy beteggel találkoznak.

A gyanús eset kontaktjaira milyen szabályok vonatkoznak?

A gyanús eset az valamiért gyanús - mondta Müller, azaz valamilyen járványügyi kritériumnak megfelel. A gyanús eset megerősítése mindenkor kívánatos, azaz laboratóriumi lelet szükséges ennek megerősítésére, mert számos más kórokozó is hasonló megbetegedést okoz, megyünk bele az őszi influenzaszezonba is. Ha igazolásra kerül a gyanús eset, akkor indul a kontaktutatás, majd elrendelik a szükséges intézkedést, a 10 napos karantént.

Müller elmesélte, hogyan történik az adatbejelentés

A pozitív megbetegedéseket és a teszteket az intézmények feltöltik egy adatbázisba, így regisztrálják a központban a betegség számát. Van egy fertőző betegségek bejelentésére is alkalmas rendszer, ezt a megfigyelési rendszert az NNK működteti. Nagy a jelentősége ennek, mert ebből látszik, hogy gócok alakulnak ki, de az az összes többi fertőző betegségre igaz.

Mennyire jellemző az atipikus eset a második hullámban?

Szerencsére nem jellemző, de azért jelen van - mondta Müller. Most is vannak fiatal emberek lélegeztetőgépen, aki jó egészségi állapotnak örvendett korábban. A vírust viszont fokozatosan kiismerjük, így már ezek jobb eséllyel gyógyíthatók.

Sajnos jelen van, hogy fiatalok is nagyon súlyosan betegednek meg

- mondta.

Az egészségügyi dolgozónak átirányíthatónak kell lennie, ez jogszabályi kötelezettség

- mondta Müller Cecília. Ez bármikor megtörténhet, és kötelezettségünk ennek folyamatos figyelemmel kísérése. Jogszabályban meghatározott, hogy kik rendelhetők ki és kik nem. A kisgyermekes édesanyák vagy a betegségük miatt nem költöztethetőek nem költöztethetők át. Ez a tervszerű védekezés egyik eleme.

A szórakozóhelyek ellenőrzéséről is szó esett

Kiss Róbert elmondta, hogy a szórakozóhelyen, vendéglátóegységben 23 óra utáni tartózkodás esetén a rendőr megkéri a vendéglátót, hogy indokolja meg a helyzetet, és ha nem felel meg a jogszabályoknak, a rendőr intézkedést kezdeményez. Az ellenőrzés történhet rendőri észlelés vagy állampolgári bejelentés után is - mondta Kiss Tibor. Elmondása szerint minden esetben az arányosságot alkalmazzák a szankcionáláskor.

A maszkokat speciális módon kell kidobni

A maszkokat egy dupla falú zsákban 48 órára össze kell kötni, és ezt követően már nem életképes a vírus, ezután már ki lehet dobni.

Ha megnőtt már a szennyvízben az örökítőanyag, akkor már nem lehet tenni semmit

A szennyvízből előzetesen ki lehet mutatni a fertőzöttek számának növekedését - válaszolta egy kérdésre Müller Cecília. Ha több tízszeres növekedést látunk a szennyvízben, akkor egy hét-10 nap múlva a fertőzöttek száma meg fog emelkedni. Ezt használják egész Európában - mondta Müller.

Amikor mi a szennyvízben megmérjük az örökítőanyag jelenlétét, az már az emberi szervezetből történő ürítés mérése, így tehát az nem változtatható meg. Ha nagy az értéke, akkor felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy készülni kell, és felhívja a lakosság figyelmét, hogy az intézkedéseket még szigorúbban tartsák be.

Kiss Róbert ismertette az elmúlt 24 óra fejleményeit

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa ismertette az elmúlt 24 óra adatait:

  • 12719 helyszíni ellenőrzés történt a házi karanténok kapcsán, eddig összesen több mint 1 millió 71 ezer ellenőrzést hajtottak végre.
  • 3280 elrendelt házi karantén volt, ebből 644 miatt történt határátlépés miatt, az érvényben levő karanténok száma 27 ezer felett van.
  • A mobilapplikációt 1815-en töltötték le ma.

Elmúlt 24 órában 32 esetben folytattak rendőri intézkedést a védelmi intézkedések megszegése miatt, ebből 5 volt a tömegközlekedésen a maszkviselés megszegése miatti intézkedés - zárta a tájékoztatót Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Ki vannak jelölve a betegutak

Müller szerint a védekezés kicsit nehezebb a második hullám idején, mert már közösségi terjedésről beszélünk, azaz bárhol megjelenhetnek a betegek. Az egészségügyi ellátórendszert felkészítették - mondta. A kórházak ágykihasználtsága 53%, így tehát 47% üres. Tervszerű védekezés zajlik, azaza  betegutak pontosan kijelöltek. Az első három kórház van Budapesten: a Dél-pesti Centrumkórház, a Korányi, és a Szent János kórházak vannak kijelölve a súlyos betegek ellátására. Budapesten kívül is vannak kijelölve kórházak, és egy második-harmadik ütemben lépnek be az ellátásba, amennyire szükséges.

A cél, hogy a koronavírusos betegeket megfelelő időben, megfelelő helyen lássák el és hogy a beteg a lehető legjobb ellátást kapja. A cél, hogy a betegeket egy helyre koncentrálják, hogy ne fertőzzék össze a korházat, és maradjanak tiszta kórházak.

Ezért ne lepődjenek meg, ha nem a megszokott kórházba kerül valaki, mert a koronavírus-betegek ellátása a kijelölt intézményekben zajlik.

Müller Cecília ezzel befejezte a sajtótájékoztatót.

Ezért változott a karantén időtartama

Ha valaki pozitívvá válik, de tüneteket nem mutat, csak 10 napig kell távolmaradnia, és ez igaz a nem fertőzött karanténban levőkre is.

Azért volt szükség a 10 napra, mert már tudjuk, hogy 5-6 nap a lappangási idő. A 10 nap általános szabállyá vált, nem csak a külföldről hazatérőkre vonatkozik, hanem a kontatkszemélyekre is.

Ha a 10 nap karantén idején tüneteket mutat a személy, akkor mindez változhat - ekkor a háziorvost kell hívni, aki kéri a vizsgálat elvégzését.

Ilyen a helyes maszkhasználat

A maszk felvétetele előtt mossunk kezet, vagy fertőtlenítsük. A maszk felületét ne érintsük, főleg a külső felületet. Ne érjünk hozzá, ne "huzigáljuk",  és amikor levesszük, akkor is a fül környékén érintsük meg, mert akkor már fertőzöttnek tekinthető a maszk.

Ha köhögünk vagy tüsszentünk, mindenképp cserélnünk kell a maszkot.

Müller Cecília ismerteti az adatokat

Az elhunytak közül a legfiatalabbak közül 48 éves a legfiatalabb, ő is krónikus beteg volt. Az elhunytaknak főleg szív- és érrendszeri betegségük volt, daganatos betegek voltak, vagy anyagcsere betegségben szenvedtek. Az elmúlt 24 órában 84 fő meggyógyult, aktív fertőzöttként 15401 főt tartunk nyilván.

Az elvégzett teszteknek csaknem a teljes száma térítésmentesen zajlott le - mondta. Aki ugyanis gyanús esetnek, kontaktszemélynek számít, számukra az állam állja a teszt árát.

"Ahogy a fertőzések száma is figyelmeztet minket, most már közel egy hete az ezret közelíti a napi új fertőzöttek száma, azaz a járvány második hullámát érjük: sajnos egy felszálló szakaszban vagyunk" - mondta Müller. Emiatt felhívja a figyelmet a könnyen betartható higiénés szabályokra:

  • a legfontosabb, hogy bárki, aki valamilyen légúti tünetet észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe. Érvényes ez a gyerekekre is, azaz a szülők fokozott figyelmét kérik.
  • az összes szabály közül a legfontosabb a maszk használata - tudjuk, hogy kibővült azon terek köre, ahol kötelező maszkot használni. Müller Cecília felhívja a figyelmet arra, hogy olyan élethelyzetek is vannak, amelyet a jogszabály nem tud taglalni: külön nem szól a jogszabály a liftről, taxiról, látogatás során mások otthonában is tegyük fel a maszkot, mert nem tudjuk, hogy hordozzuk-e. Esküvőn a menyasszonytáncot nem javasolja a tisztifőorvos, de ott is javasolt a maszk mellett a kesztyű viselése is (például egy szép fehér pamutkesztyű). Ha a helyes maszkhasználatot alkalmazzuk, akkor nagy eséllyel elkerüljük a fertőződés továbbadását.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Müller Cecília kezdi a sajtótájékoztatót.

Koronavírus Magyarországon: majdnem 1000 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában

951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írják a tájékoztató portálon. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Nem állunk jól eddig a második hullámmal szemben

A második hullámban hamar naponta 1000 környékére futott fel a új esetek száma, de a tesztelési kapacitásaink miatt valójában nem tudjuk, pontosan milyen is a járványhelyzet Magyarországon. Az elvégzett teszteken belül az elmúlt napokban folyamatosan nőtt a pozitív tesztek aránya, tegnap ez már 10,5% volt, azaz egyre gyengébb a detektálási arány. A második hullámban egyelőre kevesebben a napi új elhunytak száma, de sajnos csak idő kérdése, hogy ez mikor fog megnőni, a magas fertőzésszámból ugyanis ez következik.

A mai esetszámok a következő egy órában bármikor megérkezhetnek, az operatív törzs ma 11:15-kor áll kamerák elé, az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép: Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Koronavírus