turki al fejszál
Gazdaság

Nem rajong a szaúdi herceg az Izraellel való kiegyezésért

Portfolio
Turki Al-Fejszál szaúdi herceg, aki egykor az ország hírszerzését is vezette, nem rajong az Izraellel való kiegyezésért; úgy látja, hogy édesapja, a néhai Fejszál-király csalódott lenne Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek lépése miatt– írja a CNBC.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A múlt héten ismerte el az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein Izrael létezését és felvették az országgal a diplomáciai kapcsolatot. A kiegyezéshez vezető tárgyalásokat Donald Trump amerikai elnök és veje, Jared Kushner koordinálta. Sokan azt várják, hogy Szaúd-Arábia hamarosan követheti két szomszédját az Izraellel való kiegyezésben, de Al-Fejszál herceg nincs ezen az állásponton.

„Azért szankcionálta [Fejszál-király] az Egyesült Államokat, miután Izraelt segítették a ramadáni háború során, hogy arra kényszerítse őket, hogy elfogulatlan békebrókerek Izrael és az arab világ közt. Azt kell mondanom, hogy Trump elnök nem volt ez az elfogulatlan bróker. Szóval összességében úgy gondolom, a néhai király elég csalódott lenne" - mondta a herceg.

Turki Al-Fejszál herceg apja, Fejszál-király az 1960-as, 1970-es években uralkodott Szaúd-Arábia felett, 1973-ban olajszankciók bocsátott ki az Egyesült Államokra, amiért Izraelt támogatták a jom kippuri / ramadáni háborúban. Fejszál-király egyébként fegyverekkel és 3000 katonával is támogatta az Izraelre törő szír haderőt, így némileg többről van itt szó, mint a herceg által említett gazdasági szankciókról.

Az elmúlt években enyhült Szaúd-Arábia Izraelhez való hozzáállása: 2018-ban Mohamed bin Szalmán koronaherceg úgy nyilatkozott, hogy az izraelieknek „megvan minden joguk egy saját országhoz.”

Turki Al-Fejszál viszont most tisztázta, hogy a királyság „még mindig elkötelezett egy palesztin állam felé, melynek fővárosa Jeruzsálem.”

A Bahreinnel és az Emírségekkel való kiegyezésnek nem része a palesztin kérdés rendezése, Izrael mindössze annyit ígért meg, hogy négy évig nem annektálnak majd területeken Ciszjordániában.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy