munkahely dolgozó ipar munka
Gazdaság

Vegyesen alakul a gazdasági kilábalás az Egyesült Államokban

Portfolio
Miközben a feldolgozóipari teljesítmény javult, de a szolgáltatószektor a vártnál nagyobb mértékben gyengült, összességében szeptemberben romlott kissé az előző havi másfél éves csúcshoz képest az Egyesült Államok gazdaságának teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése alapján.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az adatok szűkebb körére alapuló előzetes szeptemberi értéke 53,5 pontra, 20 havi csúcsra emelkedett az augusztusi 53,1 pontról. A piac az augusztusival megegyező 53,1 pontot várt szeptemberre is.

A szolgáltatóipari BMI szeptemberi előzetes értéke viszont 64,6 pontra, kéthavi mélypontra csökkent a várt 54,7 pont helyett az augusztusi 55,0 pontról, ami 17 havi csúcs volt.  A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI szeptemberi előzetes értéke 54,4 pont lett, alacsonyabb az augusztusi 54,6 pontnál, ami másfél éves csúcs volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági aktivitás teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi, korábbi cikkünkben azonban kifejtettük, hogy érdemes a mutatót fenntartásokkal kezelni.

A feldolgozóipari aktivitást az új megrendelések növekedése segítette fel a legutóbb 2019 januárjában tapasztalt magas szintre. Az exportmegrendelések azonban csak szerény mértékben nőttek. Az új megrendelések a szolgáltatóiparban is 18 hónapja a legnagyobb mértékben bővültek. Itt viszont a külföldi megrendelések növekedtek a leggyorsabb ütemben.

"Az amerikai gazdaság jól teljesített a harmadik negyedév utolsó hónapjában, a megrendelések lendületes növekedéséből pedig a termelési teljesítmény és a foglalkoztatás közelgő helyreállására lehet következtetni"- kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "A felmérés tehát ennyiben a gazdaság harmadik negyedévi talpraállásának egy újabb tanúsítványaként szolgál a második negyedévi visszaesésből" - tette hozzá.

Megjegyezte azonban: kérdésessé vált, hogy a járványvédelmi aggályokra való tekintettel a negyedik negyedévben a javulás üteme lépést fog-e tudni tartani a harmadik negyedévivel. Az elnökválasztással kapcsolatban erősödő bizonytalansági tényezők is lehűtötték az üzleti várakozásokat az elkövetkező évre vonatkozóan, összességében tehát a teljesítményt negatívan befolyásoló kockázati tényezők gyarapodása figyelhető meg.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orvos kórház egészségügy