covid_test_getty
Gazdaság

Berobbant a járvány Magyarországon, bajban a cégek: sok teszt fals eredményt ad

A COVID-19 vírus megjelenése óta folyamatosan bővül és fejlődik a tesztpiac, a jelenlegi helyzetben a PCR teszt-vizsgálat adja a legmegbízhatóbb eredményt, ugyanakkor nagyon nem mindegy, kit, mikor és hogyan tesztelnek, ugyanis a nem megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet - mondta Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója, akivel többek között arról is beszélgettünk, hogyan lenne érdemes a cégeknek tesztelni a munkavállalóikat. A szakember tapasztalata szerint a járvány megjelenése óta a vállalatok nagyobb figyelmet fordítanak a foglalkozás-egészségügyre, felértékelődtek bizonyos szolgáltatások, például a krízistelefon és online pszichológia konzultáció a dolgozók számára.
Hogyan reagáltak a járványra a magánegészségügyi szolgáltatók? Hibrid konferenciánkon kiderül:

Augusztus vége óta meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzések száma Magyarországon, nem meglepő, hogy a cégek életére is jelentős hatással van a járvány. Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója szerint nehéz lenne még levonni bármilyen következtetést azzal kapcsolatban, hogyan alakította a pandémia a cégek HR-kultúráját, ugyanis még messze nem vagyunk túl a krízisen, ahogy a szakember mondja, épp a kellős közepén vagyunk.

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltatónál ugyanakkor azt tapasztalják, március óta felértékelődött az egészség szerepe a cégeknél, felismerték, hogy ha a dolgozók a megbetegedés miatt kiesnek a munkából, az a vállalat számára is jelentős kiesést jelent.

"Ami Nyugat-Európában már régóta bevett, hogy nagyon komoly testi és mentális szűrések is jelen vannak a cégek életében, ez most nálunk is hangsúlyosabban megjelent. Ez elsősorban most a munkahelyi szűrések formájában jelentkezik, de nagyon sok óvintézkedéshez kérnek tanácsot, segítséget a megelőzésre, arra, hogy hogyan lehet úgy racionálisan szervezni a munkát, hogy megőrizzék a munkavállalók egészségét, milyen védőeszközök beszerzésére van szükség, és hogy hogyan lehet racionálisan szűrni a dolgozókat.

Az irracionális, folyamatos szűrések ugyanis nem feltétlenül szolgálják a munkáltatók érdekeit, ez könnyen lehet kidobott pénz

– mondta a szakember.

Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója
Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója

Kidolgozott protokollra van szükség

A munkavállalók adott időközönkénti szűrését nem feltétlenül javasolja a szakember, hiszen akkor csak azt az információt tudja meg a vezetőség, hogy az adott pillanatban mennyire terjedt el a koronavírus a szervezeten belül. A biztonságos munkavégzéshez ez kevés.

Dr. Spányik András hangsúlyozza, szükség van egy protokollra. Például, ha a tünetek jelentkezésekor, vagy épp ha az egyik dolgozót a házi orvosa koronavírus-fertőzöttnek minősíti, csoportos szűrés történik, és a pozitív eredményű dolgozókat, valamint a kontaktszemélyeket kiemelik, az segíthet abban, hogy a munkahelyen belül megálljon a fertőzés terjedése. A szakember hangsúlyozta, a tünetek megjelenésekor és azt egy nappal megelőzően nő meg a fertőzés kockázata, ezért fontos a maszkhasználat minél szélesebb körben való elterjesztése, mert igazoltan nagyon jelentős kockázatcsökkentő hatása van, ha zárt térben minden jelenlévő maszkot visel.

Látszik, hogy igazán berobbant a járvány Magyarországon. Sajnos Európa élvonalába kerültünk a napi megbetegedések számát tekintve. Nem szabad, hogy megtévesszen, hogy főleg a fiatalabb korosztályban terjed a betegség, mert idővel megjelennek majd az idősebb betegek is, ahogy ez a tendencia más országokban is megfigyelhető. Erre fel kell készülni

– mondta, hozzátéve, az aktuális eljárásrend értelmében a kontaktok esetében a járványügyi megfigyelés új időtartama 10 nap, és nem helyettesíthető két negatív PCR-teszttel. Ugyanakkor a cégek dönthetnek úgy, hogy az eljárásrendnél szigorúbban lépnek fel és az irodába való visszatérést negatív PCR-teszthez kötik.

Tömeges szűrés a megoldás, de melyik teszt megbízható?

A COVID-19 vírus megjelenése óta folyamatosan bővül és fejlődik a tesztpiac, Dr. Spányik András azt mondta, jelenleg egyik sem ad 100 százalékig megbízható eredményt, de mind közül talán a PCR teszt a legmegbízhatóbb. Ugyanakkor, a mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, vagyis

kellően képzett és gyakorlott személyhez van szükség az elvégzéséhez, és a nem megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet.

Ugyancsak fals eredményre vezethet, ha valaki nem tartja be az előírásokat és a teszt elvégzése előtt eszik, iszik, dohányzik, rágózik vagy fogat mos.

A szerológiai vértesztekkel kapcsolatban elmondta, ezek még nincsenek standardizálva, nem lehet megítélni, mennyire megbízható az eredmény. Ráadásul van egy úgynevezett ablakperiódus, amikor a vírus már PCR-teszttel kimutatható ugyan, de a szerológiai vizsgálat még nem igazolja, mert a szervezet még nem termel antitesteket.

A szerológiai vizsgálatok egyike sem alkalmas önmagában az akut fertőzés bizonyítására

– tette hozzá. Nagy reményeket fűz a nyálmintából kimutatható antitestes vizsgálatra, ezen dolgozik jelenleg a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben.

Dr. Spányik András megjegyezte, a nyálminta begyűjtése és vizsgálata sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne a PCR-tesztnél, amelyhez sem érintkezés, sem szakszemélyzetet nem lenne szükséges, így sokkal optimálisabb lehet széles körű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére, ugyanakkor, míg ez megjelenik a piacon, az időbe telik.

A HIV-vírust már 99,9 százalékos biztonsággal lehet kimutatni gyorstesztekkel, itt is el fog jönni ez az idő, és az sokat fog javítani a diagnosztikai folyamatokon

– jegyezte meg. Kitért arra is, a Doktor24 a saját tapasztalatai alapján is azt látja, hogy berobbant a járvány: folyamatosan jelentős mennyiségű tesztelés zajlik náluk, a szakember szavaival élve, bőven a kapacitást meghaladó mennyiségről van szó. Elmondta azt is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje, miszerint  a háziorvos PCR-teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősítheti azt, aki a fertőzés tüneteit mutatja, azaz köhög, láza, vagy nehézlégzése van, esetleg az ízérzés hiánya vagy zavara jelentkezik, egyelőre nem eredményezte azt, hogy a cégek azonnal leállítanák a teszteléseket.

DR. Spányik András

Berobbantak a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok

Miután tavasszal, a járvány kirobbanása után szüneteltek a járóbeteg-ellátások, a szűrővizsgálatok, valamint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok is, ezek mostanra jelentősen felhalmozódtak.

A foglalkoztatás-egészségügyben 150-200 ezer embert lát el a cégünk, a legtöbb vállalatnál a nyári időszakban a szabadságolások miatt kivártak, és most ősszel jelentkeztek tömegesen. Olyannyira megnőtt a vizsgálatok száma, hogy plusz orvosokat kellett beállítanunk

– mondta Dr. Spányi András, hozzátéve, idén ősszel nőtt a krízisintervenciók iránti igény is a cégek részéről. A teljes anonimitás biztosítását is figyelembe véve kétlépcsős kríziskezelő folyamatot dolgoztak ki. Első lépésként van egy havi átalánydíjas Krízis-vonal szolgáltatás, valamint második lépésként online pszichológiai konzultációt is biztosítanak a munkavállalóknak.

A szakember elmondta, nagyon sokan aggódnak a megélhetésük miatt, hogy vajon megmarad-e az állásuk, sokak számára nagyon stresszes például a home office, és sokan vannak, akik az esetleges megbetegedés miatt szoronganak. Ezekkel a kérdésekkel a vállalatvezetés vagy a HR-es nem biztos, hogy megfelelően tud foglalkozni, márpedig érezhetően nő a munkavállalók feszültsége a bizonytalan helyzetben. Számukra nagy segítséget jelenthet egy tapasztalt szakember, akivel körültekintően átbeszélhetik a problémákat. 

A cikk megjelenését a Doktor24 támogatta.

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép