mayfair_london_getty_stock
Gazdaság

Brutális pénzeket tol a gazdaságba Nagy-Britannia

MTI
Londoni makrogazdasági elemzők számításai szerint a jelenlegi pénzügyi évben több mint 300 milliárd font hitelből fedezendő költségvetési többletkiadással jár a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági kárainak elhárítása.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely csütörtökön ismertetett tanulmányában kimutatja, hogy ha a brit hazai össztermék (GDP) a 2020-2021-es pénzügyi évben a konszenzusos előrejelzési átlagnak megfelelően 13,3 százalékkal zuhan, a GDP-érték a jövő áprilisig tartó pénzügyi év végén 336 milliárd fonttal (134 ezer milliárd forinttal) lesz alacsonyabb a nagy-britanniai járvány márciusi elhatalmasodása előtt várt szintnél.

Az IfG szerint ilyen mértékű zuhanásra több mint három évszázada nem volt példa Nagy-Britanniában. Legutóbb 1709 kivételesen zord tele okozott ezzel összemérhető veszteséget: abban az évben 13,4 százalékkal esett vissza az akkoriban jórészt mezőgazdasági jellegű brit gazdaság teljesítménye - áll a cég csütörtöki tanulmányában.

A március végén elrendelt - azóta jórészt feloldott vagy jelentősen enyhített - széles körű országos korlátozások nyomán már az idei második negyedévben is példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék negyedéves összevetésben, és áprilisban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások érvénybe léptetése utáni első teljes hónapban is rekordmértékben, 20 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

Csütörtöki elemzésében az IfG közölte: számításai szerint a brit kormány által a gazdaság és a munkahelyek védelmére hozott intézkedések a 2020-2021-es pénzügyi évben 317,4 milliárd fonttal (127 ezer milliárd forinttal) emelik a brit államháztartás hiteligényét a költségvetésben előrejelzett szinthez képest, vagyis a közfinanszírozásnak ekkora többletköltséget okoz egy év alatt a járvány. Ennek az összegnek a legnagyobb egyedi tétele - 192,3 milliárd font - azokból a szakpolitikai intézkedésekből ered, amelyek célja a háztartások és az üzleti vállalkozások megvédése a koronavírus-járvány legsúlyosabb hatásaitól.

A gazdaság zuhanó teljesítménye okozta adóbevételi kiesések és jóléti többletkiadások várhatóan további 125 milliárd fonttal növelik a tervezetthez képest az államháztartás hitelfinanszírozási igényét - áll az IfG csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A cég előrejelzése sokkal borúlátóbb a brit statisztikai hivatal (ONS) prognózisánál. Az ONS legutóbbi becslésében azt valószínűsítette, hogy a 2020-2021-es pénzügyi évben a brit államháztartás teljes hiteligénye 298,4 milliárd font lesz. Ez is hozzávetőleg az ötszöröse lenne a márciusban zárult előző, 2019-2020-as teljes pénzügyi év hiteligényének, és jóval 10 százalék feletti GDP-arányos brit államháztartási hiánynak felelne meg. Az ONS számításai szerint a nettó brit államadósság-ráta már valamivel meghaladta a GDP-érték száz százalékát; erre 1963 óta nem volt példa.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy