mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Elárulta az MNB, miért emelt ma kamatot

Portfolio
Azért emelt ma kamatot az MNB, hogy megelőzze az inflációs kockázatok fokozódását – jelezte a Reuters kérdésére a jegybank.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az MNB a válaszában azt is kiemelte, hogy továbbra is elkötelezett az árstabilitás elérése mellett és figyeli a rövid futamidejű pénzpiaci kamatok alakulását is.

Amint külön anyagunkban rámutattunk: bár kedden kamatdöntő Monetáris Tanács ülésre került sor, amelyen a friss inflációs jelentés ismeretében döntöttek a változatlanul 0,6%-on hagyott irányadó rátáról, két nappal később mégis effektív kamatemelés történt, hiszen az egyhetes betéti tenderre felkínált kamat 0,6%-ról 0,75%-ra emelkedett. Erről hivatalosan nem a Monetáris Tanács, hanem az MNB Igazgatósága dönt és ahogy azt kedden is jelezte a jegybanki alelnök: az egyhetes betéti tendereken minden héten egyedileg döntenek a felkínált kamatról. Ezek szerint kedden a friss inflációs jelentés birtokában még nem látta indokoltnak a Monetáris Tanács az irányadó ráta emelését, de ma az Igazgatóság már igen és ezért jelentette be az egyébként jelképesnek mondható kamatemelést. Ez a jegybanki hitelességet nem feltétlenül támogató stratégia, ami mögött feltehetően az húzódik meg, hogy kedd óta a forint tovább gyengült az euróval szemben és ma délelőtt már megközelítette az eddigi történelmi mélypontját.

A két tűz közé kerülő MNB (cél feletti infláció, de támogatásra szoruló gazdaság) tehát a jelek szerint úgy igyekszik kezelni a helyzetet, hogy hivatalosan nem a Monetáris Tanács emel kamatot, hanem az Igazgatóság és a következő hetekben is majd a heti tendereken dönt az Igazgatóság, hogy mikor milyen kamatszint mellett hirdeti meg a betéti tendereket. A tendereken felkínált kamatszinttel (és a befogadott betétállománnyal) érdemben képes befolyásolni a jegybank a bankközi likviditást és azon keresztül a forint árfolyamát, és így áttételesen az inflációs kockázatokra is képes hatni.

hufmnbindoklas200924

Címlapkép forrása: Shutterstock

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Koronavírus