Gazdaság

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes lesz

MTI
Minden jel arra utal, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes lesz Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjében - erősítette meg csütörtökön Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakcióvezetője, a parlament (szejm) alelnöke.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Terlecki újságíróknak nyilatkozva azokra a sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint Kaczynski szerda este megegyezett a két kisebb lengyel kormánykoalíciós párt egyikének, a Szolidáris Lengyelországnak az elnökével, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel a koalíció további fennállásának feltételeiről.    

Ryszard Terlecki szerint a megegyezés szinte megszületett, a PiS vezetése csütörtökön vagy pénteken erősíti meg a koalíció végleges formáját, ezt követően pedig "csak egy lépés marad a kormány kialakításához".    

Terlecki és Piotr Müller kormányszóvivő múlt pénteken jelezték: a párt a kormánytáboron belüli feszültségek miatt kisebbségi kormányt alakíthat. Terlecki kifogásolta, hogy a Szolidáris Lengyelország "egyre újabb elvárásokkal" álltak elő az október elejére bejelentett kormányátalakítás kapcsán. Az átalakítással a PiS hatékonyabbá akarja tenni a kormány munkáját azután, hogy jelöltje, Andrzej Duda megnyerte a júliusi elnökválasztást.    

Kiélezte viszont a kormánytáboron belüli feszültségeket, hogy múlt héten a parlamenti alsóházban több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta az állatvédelmi törvény módosításáról szóló tervezetet.    

Kaczynski a koalíciós nézeteltérésekről hétfőn, majd szerdán újból tárgyalt Ziobróval.    

Terlecki csütörtökön újságíróknak válaszolva megerősítette: van olyan terv, hogy a kormányátalakítás után Kaczynski kormányfőhelyettesként felügyeli a szélesebben felfogott biztonság területével foglalkozó három tárcát: a nemzetvédelmit, a belügyit, valamint az igazságügyit. Ziobro tárcája így a PiS elnökének közvetlen irányítása alá kerülne.    

A másik kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés nevében nyilatkozó Kamil Bortniczuk képviselő egy rádióinterjúban a kormány stabilitása számára kedvezőnek nevezte, hogy Kaczynski kormányfőhelyettes lesz. Az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin - aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról - sajtóértesülések szerint a kormányátalakítás nyomán visszatér a Morawiecki-kabinetbe.    

Az Egyetértésnek és a Szolidáris Lengyelországnak az eddig ismertetett tervek szerint a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után csak egy-egy tárca jut majd.

worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
worker dolgozó ipar gyári munkás