koronavírus maszk brit
Gazdaság

Koronavírus: Ausztria szigorít, kemény üzenetet küldött a szlovák miniszterelnök

Portfolio
Már 31 779 533 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 975 100, a gyógyultaké pedig 21 890 409 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint. Közben Európában gyorsan terjednek a célzott lezárások és korlátozó intézkedések annak érdekében, hogy a vírus felfutását megakadályozzák, és közben elkerüljék a hétköznapi élet megbénítását. Finnországban - ahol lakosságarányosan a legjobb volt a helyzet az elmúlt hetekben - érzékelhetően romlik a járványhelyzet, de a világ negyedik legsúlyosabb gócában, Orországban is új erőre kapott a járvány.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nagyon gyorsan terjed a járvány Nagy-Britanniában

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzöttségi számot regisztrálták csütörtökön Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 6634 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány áprilisi tetőzése idején mértek ennél magasabb, 6500 feletti napi fertőződési számot is, de a minisztérium szakértői hangsúlyozzák, hogy az akkori tesztelési kapacitás a jelenleginek hozzávetőleg az 5-8 százaléka volt. Akkoriban 15-20 ezer napi koronavírusteszt elvégzésére volt lehetőség; az egészségügyi tárca csütörtöki adatai szerint a jelenlegi napi szűrési kapacitás megközelíti a 300 ezret.

A minisztérium szakértőinek becslése szerint az áprilisi tetőzés idején az új koronavírus-fertőzöttek száma valójában napi 100 ezer felett járt Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) széles körű felmérésekre alapozott számításai szerint a jelenlegi, sokkal nagyobb szűrési kapacitás a naponta előforduló új fertőződések felét mutatja ki, de az új koronavírus-fertőzöttek napi száma így sem sokkal több az áprilisi tetőzési időszakra valószínűsített szám 10-12 százalékánál.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az előző egy napban 40-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez július 14. óta a legmagasabb napi halálozási szám - aznap 44-en haltak meg -, áprilisban azonban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a betegségnek Nagy-Britanniában.

Csütörtök estére átlépte a 19 milliót a brit egészségügy által eddig elvégzett koronavírustesztek száma; ezek közül 416 363-nak az eredménye lett pozitív. A halálos áldozatok száma 41 902.

A brit közlekedési minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról Szlovákiát, Dániát is Izlandot, mivel a brit kormány megítélése szerint nőtt a koronavírus-fertőzés behurcolásának kockázata ezekből az országokból. A brit kormány sorra veszi le erről a listájától a közép- és kelet-európai országokat a koronavírus-járvány terjedésére hivatkozva.

A Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak szeptember 12. óta szintén karanténba kell vonulniuk, nem sokkal korábban pedig Csehország, Szerbia és Szlovénia is kikerült azoknak az országoknak a csoportjából, amelyekből elkülönítési kötelem nélkül be lehet utazni Nagy-Britanniába. A brit kormány által júliusban összeállított mentességi listán eredetileg 59 ilyen ország szerepelt, köztük Magyarország. London azonban már az eredeti lista közzétételével egy időben jelezte, hogy az országcsoport összetételét folyamatos felülvizsgálat alatt tartja.

Az általános meghatározás szerint egy ország akkor kerül le erről a listáról, ha a százezer lakosra jutó, újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek napi száma huzamosabban meghaladja a húszat. (MTI)

Franciaországban városvezetők tiltakoznak az újabb korlátozások ellen

Heves tiltakozást váltott ki csütörtökön Franciaországban ellenzéki politikusok és városvezetők részéről, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány előző este újabb korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a nagyvárosokban.

A délkeleti Marseille-ben - ahol minden vendéglátóhelyet bezáratnak legalább a hónap végéig - a politikusok és a lakók részéről is általános az elégedetlenség, miután a második legnagyobb francia város a vidék megbüntetésként éli meg a kormány központi döntését.

"Dühös vagyok, mert nem volt semmilyen egyeztetés, és ez egyszerűen elfogadhatatlan. Miért ez a korlátozás, amikor a számok már elindultak pozitív irányba néhány nappal ezelőtt?" - tette fel a kérdést Michele Rubirola, az ellenzéki Zöldekhez tartozó polgármester a France Info hírrádióban. Hozzátette, hogy tíznapos felkészülési időt kér a kormánytól minden új korlátozást megelőzően.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda esti párizsi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy minden mutató (napi esetszám, kórházi betegek és elhunytak száma) napok óta fokozatosan emelkedik országszerte. Marseille-en kívül a tengerentúli Guadeloupe szigetét is maximális riasztási övezetbe sorolta a kormány, tizenegy nagyvárosban, köztük a fővárosban pedig úgynevezett megerősített riasztási szintet léptetett életbe, amelynek értelmében a bároknak és kávéházaknak este 10 órakor be kell zárniuk, a sportklubok és az egyesületi tevékenységekre fenntartott helyiségek hétfőtől nem nyithatnak ki.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere csütörtökön "nehezen érthetőnek" nevezte a korlátozásokat, amelyekről vele nem egyeztetett a kormány. Elmondta, hogy ezért tiltakozott a miniszterelnöknél és a prefektúránál is.

A Párizst is magában foglaló Ile-de-France régió elnöke, a jobbközép Valérie Pécresse a Twitteren fejezte ki elégedetlenségét. "A Covid-19-fertőzéssel szemben hatalmas önfegyelemre kérem az Ile-de-France-on élőket. De a kormányt is megkérem, tartsa tiszteletben a tényleges egyeztetést az önkormányzatokkal a már nagyon törékeny helyzetben lévő bárokat és éttermeket érintő döntéseket illetően" - írta a régióelnök.

A francia polgármesterek szövetségének jobboldali elnöke, Francois Baroin volt miniszter szerint a kormány az egyeztetés hiányával növeli a bizalmatlanságot, és ezért Jean Castex miniszterelnöktől azt kérte, hogy fogadja a szövetség delegációját a regionális válságkezelés részleteinek tisztázására.

Jordan Bardella, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés alelnöke "elképesztőnek" nevezte a France Info hírrádióban, hogy a kormány "ennyire durva" intézkedést foganatosított a vendéglátóipar ellen. Az ellenzéki politikus szerint "ha az emberek nem mehetnek étterembe, akkor otthon fognak bulizni, és nem valószínű, hogy így megfékezhető a járvány".

A radikális baloldal vezetője, Jean-Luc Mélenchon szerint "Emmanuel Macron (államfő) újrakezdi: figyelmeztetés nélkül hoz ellentmondó és össze nem hangolt intézkedéseket".

Az egészségügyi tárca eközben arra figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire nem volt példa június 8. óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában. A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen.

Miközben Marseille-ben már beteltek a koronavírusos betegeknek fenntartott intenzív ágyak, a párizsi közkórházak igazgatósága bejelentette, hogy a tervezett sebészeti beavatkozások húsz százalékát a jövő hét kezdetétől elhalasztják, miután egyre több Covid-19-beteg kerül lélegeztetőgépre a fővárosi intézményekben. A hónap eleji ötvenről szerda este 132-re nőtt az intenzív osztályon ápoltak száma Párizsban, ami becslések szerint a hónap végére 200-ra emelkedhet. (MTI)

Iránban meghaladta a 25 ezret a járványban elhunytak száma

Meghaladta a 25 ezret Iránban a koronavírus-járványban elhunytak száma - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt 30 napban 5000, koronavírussal fertőzött ember vesztette életét, és további 80 ezer újabb, igazolt koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, így 25 015-re nőtt a járványban elhunytak száma, és 436 319-re a regisztrált fertőzötteké - mondta az állami televíziónak Szíma Lari egészségügyi szóvivő.

Az egészségügyi tárca szerint "csak idő kérdése", hogy a járvány harmadik hulláma mikor éri el Iránt, ami egészségügyi szakértők szerint az előző kettőnél is súlyosabb lehet.

A jelentések szerint a helyzet a nagyobb városokban súlyos, különösen a 13 millió lakosú fővárosban, Teheránban.

Haszan Róháni iráni elnök korábban hosszú távú problémaként utalt a járványra, ám úgy vélekedett, hogy a vesztegzárak nem ideális megoldások rá, az esetek számában bekövetkező újbóli növekedést követően azonban változtatott álláspontján. "Egy újabb hullám esetén kénytelenek leszünk ismételten bevezetni bizonyos korlátozásokat" - írta hivatalos honlapján. (MTI)

Ausztria betiltotta a bulizást a sípályáknál

Az osztrák kormány csütörtökön betiltotta a bulizást a sípályáknál a következő téli szezonban, Tirol tartomány vezetője pedig sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az egyik síterepen korábban sokan elkapták a koronavírust.

A kormány azután hozta meg ezt a döntést, hogy egyre több európai ország adott ki utazási figyelmeztetést nem csak Bécs városára, hanem az osztrák alpesi régióra is a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedést, hozzátéve azonban, hogy a turisták mehetnek síelni, étkezhetnek étteremben, és részt vehetnek kulturális eseményeken. "De a síelés az eddig ismert formában nem lesz lehetséges" - jelentette ki Kurz, utalva a számos síterepen az esti zárás után kezdődő bulikra.

A kül- és beltéri bárok csakis az ülő vendégeknek szolgálhatnak fel ételt és italt, mindezt annak érdekében, hogy megelőzzék az alkoholgőzös mulatságokat. Este 10 órakor pedig zárniuk kell Ausztria hegyvidéki régióiban.

A sajtótájékoztatót mindössze egy nappal azután tartották, hogy különböző országokból több mint ezer ember csoportos pert indított az osztrák kormány ellen a koronavírus-járvány kezelésének szerintük rossz módja miatt a népszerű ausztriai Ischgl-síterepen. A felperesek állításuk szerint a tiroli városban vagy annak környékén fertőződtek meg.

Günther Platter, Tirol tartomány vezetője csütörtökön részben bocsánatot kért. "Nagyon sajnálom, hogy ilyen sokan fertőződtek meg Ischglben" - jelentette ki a kormány bécsi sajtótájékoztatóján. Platter mindazonáltal hangsúlyozta, hogy senki sem tehető személy szerint felelőssé a fertőzésekért egy világjárvány során. A hegyvidéki tartományban a gazdaság harmada és a munkahelyek negyede függ a turisztikai ágazattól.

Az osztrák kormány nemrég kiterjesztette a maszkviselési intézkedést, és 10 főre korlátozta a magánrendezvények résztvevőinek létszámát a koronavírus-fertőzés terjedése elleni fellépés részeként. A napi újabb esetszámok 800 fölé nőttek az elmúlt napokban az egy hónappal ezelőtti körülbelül 300-hoz képest. (MTI)

Szlovák miniszterelnök: a járványtagadók egyszerűen őrültek, meg kell védenünk tőlük az embereket

A szakértői tanács az egészségügyi minisztériummal tárgyal az járványügyi intézkedésekről és az új típusú koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozásáról. Fokozatosan vezetnének be újabb intézkedéseket – tájékoztatott Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök a csütörtöki parlamenti ülés előtti sajtótájékoztatón az Új Szó szerint. Kijelentette, mindannyian felelősek vagyunk a helyzet alakulásáért.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megszólalt az Emmi a magyar kórházak helyzetéről

A kijelölt kórházakba koncentráljuk a covidos betegeket, a megnövekedett járványügyi feladatok ellátásához szükség van további szakemberek vezénylésére az adott intézményekbe, írja az Emmi.

Tovább a cikkhez

Putyin: nem akarok visszatérni a tavaszi korlátozásokhoz

A koronavírus miatti járványhelyzetet kordában kell tartani Oroszországban, mert nem lenne jó visszatérni a tavasszal bevezetett korlátozó intézkedésekhez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az újonnan megválasztott kormányzókkal csütörtökön megtartott videokonferencián, amely után több nagyvállalat moszkvai központjánál megkezdődött az irodai dolgozók visszatérése a távmunkához.

Tovább a cikkhez

Újabb csúcsot ért el az újonnan fertőzöttek száma Hollandiában

Újabb napi csúcsot ért el, 2500 fölé emelkedett csütörtökön az egy nap alatt igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Hollandiában. Belgiumban a napi átlagos esetszám 62 százalékkal haladja meg az előző hét azonos időszakának adatait. A hollandi közegészségügyi intézet csütörtöki tájékoztatása szerint a járvány mintegy két hete újból rohamosan terjed az országban, szeptember közepe óta szinte minden nap újabb rekordot dönt a napi feljegyzett esetek száma.

Csütörtökön 2544 új fertőzöttet azonosítottak az országban, ez 45 százalékkal több az egy hete közétett adatoknál, illetve hét százalékkal magasabb a szerdán közölt számoknál. A héten idáig 9363 esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye. Az adat 56 százalékkal magasabb a múlt heti számoknál. Az elmúlt hét napban több mint 15 ezer új fertőzöttet azonosítottak Hollandiában. A legtöbb új fertőzöttet az amszterdami és a rotterdami régióban, valamint Hágában rögzítették.

A világjárvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma 107 848. A hatóságok egy nap alatt 16 halálesetet jelentettek, ezzel a koronavírushoz köthető halálos áldozatok száma 6360-ra emelkedett.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet az új fertőzöttek számának további emelkedéséről számolt be csütörtökön. A napi átlagos esetszám 62 százalékkal emelkedett az előző hét adataihoz képest. Csütörtökön 1425 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma 106 887.

Jelenleg 550 kórházi ágyat foglalnak el koronavírusos betegek Belgiumban. Naponta átlagosan 57 embert szállítanak kórházba. Intenzív osztályon az előző napi 74 után csütörtökön már 95 beteget ápoltak. A héten naponta átlagosan négy ember halt meg a fertőzésben. A vírus már 9959 ember haláláért felelős Belgiumban. (MTI)

Koronavírus: egészségügyi intézmények infrastruktúráit támadják kiberbűnözők

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos teendőkre hivatkozó levelekkel támadják kiberbűnözők egészségügyi intézmények infrastruktúráit - hívta fel a figyelmet csütörtökön Facebook-oldalán a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nagy a gond Magyarországon is, kiadta a figyelmeztetést az európai járványügy

Fokozott aggodalmat vált ki a koronavírus-járvány alakulása és a megnőtt halálozási ráta hét európai uniós tagállamban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Máltán, Spanyolországban és Romániában - írta csütörtökön Stockholmban kiadott jelentésében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Tovább a cikkhez

Új járványstratégiára készül Németország

Tovább erősödött a koronavírus-járvány második hulláma Németországban a csütörtökön megjelent hivatalos adatok szerint.

Tovább a cikkhez

Bankvezérek a koronavírus-válságról: ez most teljesen más, mint 2008 volt

Nagyságrendekkel alacsonyabb kockázattal működik most a bankrendszer, mint a 2008-as válság idején, de a koronavírus váratlan meglepetéseket okozhat még a hitelpiacon és a banki jövedelmezőségben is. A lakáshitelek és a babaváró hitelek gyorsan magukhoz tértek, a vállalati hitelezésben viszont szükség volna a garanciaprogramok átszabására, megerősítésére – értettek egyet a résztvevők a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) ma kezdődő Közgazdász-vándorgyűlésének bankvezéri panelbeszélgetésében.

Tovább a cikkhez

Ikerjárványtól tartanak Európában

Az Európai Bizottság egészségügyért felelős uniós biztosa miközben felhívta a nemzeti kormányok figyelmét a szigorú és célzott intézkedések szükségességére, a közelgő influenza-szezon veszélyeire is figyelmeztetett.

Tovább a cikkhez

Kivonulhat az Aegon Magyarországról

Az Aegon NV fontolgatja a közép- és kelet-európai üzletágának eladását, ez a lengyel és a magyar operációt érinti – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Nyár óta nem látott rekordot döntött a fertőzések száma Oroszországban

Oroszországban csaknem 6600, Moszkvában pedig ezret meghaladó új Covid-19 esetszámot jelentettek csütörtökön, ami mindkét esetben a nyár óta mért új rekordot jelent.

Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 6595-rel 1.128.838-ra emelkedett a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legnagyobb szám július 13. óta, a napi növekmény immár hatodik napja haladja meg ismét a hatezret. Az országban szeptember 4-én lépte át ismét az ötezret a napi új esetszám.    

A terjedés üteme ötödik napja 0,6 százalékos, a korábbi 0,5 százalékos szint után.    

Moszkvában az igazolt esetek száma csütörtökre 1050-nel - ez a legnagyobb szám június óta - 280 408-ra, a halálos áldozatoké 15-tel 5115-re, a gyógyultaké pedig 1304-gyel 241 565-re emelkedett. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont csak egyhatoda a járvány tetőzésekor mért értéknek.    

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 934 204), India (5 732 518) és Brazília (4 591 364) után.

Az aktív esetek száma 316-tal 179 059-ra nőtt. A halálos áldozatoké 149-cel 19 948-ra, a felépülteké pedig 6130-cal 929 829-re emelkedett.    

A Covid-19 betegségbe szerdán belehalt Vaha Agajev, az orosz szövetségi parlament képviselője. Vjacsezslav Vologyin, az alsóház elnöke korábban azt mondta, hogy a fertőzéssel 13 honatya került kórházba és több mint félszázan vagy betegek vagy már átestek rajta.    

Az országban a járvány kezdete óta több mint 43,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 357 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 222 014 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Will Oliver

Romániában ismét meghaladta az 500-at a súlyos esetek száma

Romániában - három hét után először - csütörtökön ismét meghaladta az 500-at a koronavírusos súlyos betegek száma: a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) legfrissebb jelentése szerint jelenleg 506 fertőzött szorul intenzív terápiára.

A több mint másfél hónapos stagnálás után a járvány terjedésének gyorsulását jelzi az is, hogy napról napra emelkedik, és most már az 1300-at közelíti a napi fertőzésszám kéthetes átlaga. Az elmúlt 24 órában újabb 1639 embernél mutatták ki a koronavírust, ez több mint 25 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.    

A GCS csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában további 41 koronavírusos beteg vesztette életét, így megközelítette a 4600-at a járvány áldozatainak száma.    

Romániában eddig 118 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, közülük csaknem 95 ezren gyógyultak meg. Az ismert aktív esetek száma meghaladja a 18 500-at, a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma pedig 7100 fölé emelkedett. (MTI)

Brüsszeli figyelmeztetés érkezett a koronavírus miatt: Ez lehet az utolsó esélyünk

Az Európai Bizottság szerdán felszólította az uniós tagállamokat, azonnal vezessenek be szigorúbb korlátozó intézkedéseket, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány második hullámát.

Tovább a cikkhez

Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki Prágára és több francia régióra

Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a cseh fővárosra, Prágára, illetve Ile-de-France és Provence-Alpes-Côte d'Azur francia régiókra a koronavírus-járvány terjedése miatt - tájékoztatott csütörtöki közleményében a bécsi külügyminisztérium.

Andorra, Izrael, Argentína, Bahrein, Kuvait, Costa Rica és a Maldív-szigetek is korlátozás alá kerültek. Ezzel 37-re nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyre vonatkozóan Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki.    

Az intézkedések hétfő 0 óra 0 perckor lépnek hatályba.    

Egyidejűleg utazási könnyítésekre is sor került: a Svédországra vonatkozó, hónapok óta érvényben lévő figyelmeztetést eltörölték, és hétfőtől Portugáliában is csak Lisszabon és Norte térségére vonatkozik a korlátozás, nem pedig az egész országra.

(MTI)

Koronavírus: ismét szigorításokra készülnek a szomszédban

Szlovénia újabb szigorításokat tervez a koronavírus-járvány miatt - írta a helyi sajtó csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ismét szigorításokra készülnek a szomszédban

Szlovénia újabb szigorításokat tervez a koronavírus-járvány miatt - írta a helyi sajtó csütörtökön.

Tovább a cikkhez

A koronavírus ellenére megugrott a kkv-hitelezés a CIB-nél

A járvány okozta gazdasági visszaesés közepette is másfélszeresére tudta növelni kkv-ügyfelei új hitelezését az év eddigi időszakában a CIB – közölte a bank. A társaság vezérigazgatója, Simák Pál is beszélni fog a Portfolio október 8-ai Budapest Economic Forum hibrid konferenciáján, érdemes regisztrálni.

Tovább a cikkhez

Ez Magyarország koronavírus-hőtérképe, ami alapján a járványhelyzetünk hasonlít a szomorú jelenségre

A hazai járványmatematikai kutatócsoport látványos ábrával támasztja alá, hogy a sok esetben Florida-jelenségnek nevezett járványlefutás Magyarországon is megjelent a koronavírus mostani második hullámában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: fontos ajánlást mondott Müller Cecília a maszkhasználatról

Müller Cecília országos tisztifőorvos ajánlást fogalmazott meg a maszkok típusaira vonatkozóan, valamint kifejtette a vendéglátóhelyek 23 óra után történő bezárásának indokoltságát az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az új esetek száma Finnországban

Ismét növekedésnek indult a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma Finnországban - figyelmeztetett az ország szociális és egészségügyi minisztériuma csütörtökön.

A hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt két hétben a duplájára nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma, vasárnapig 387-ről 798-ra ugrott.    

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdai adatai szerint e két hétben még mindig csupán 15,5 fertőzött jutott 100 ezer lakosra az országban, és ez az adat továbbra is az egyik legalacsonyabb Európában.    

Finnországban 9288 fertőzöttet regisztráltak, 343-an meghaltak, 7850-en pedig felgyógyultak a kórból a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint.(MTI)

Már ingyen jegyekkel csábítja az utasokat a Ryanair

Ingyen jegyeket kínálgató akcióval várja a téli időszakot a Ryanair, a kérdés, hogy ki tudja majd ezt kihasználni az egyre súlyosbodó európai járványhelyzetben.

Tovább a cikkhez

Berobbant a járvány Magyarországon, bajban a cégek: sok teszt fals eredményt ad

A COVID-19 vírus megjelenése óta folyamatosan bővül és fejlődik a tesztpiac, a jelenlegi helyzetben a PCR teszt-vizsgálat adja a legmegbízhatóbb eredményt, ugyanakkor nagyon nem mindegy, kit, mikor és hogyan tesztelnek, ugyanis nem a megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet - mondta Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója, akivel többek között arról is beszélgettünk, hogyan lenne érdemes a cégeknek tesztelni a munkavállalóikat. A szakember tapasztalata szerint a járvány megjelenése óta a vállalatok nagyobb figyelmet fordítanak a foglalkozás-egészségügyre, felértékelődtek bizonyos szolgáltatások, például a krízistelefon és online pszichológia konzultáció a dolgozók számára.

Tovább a cikkhez

Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését

A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.

Az északkelet-olaszországi Liguria tartomány elnöke, Giovanni Toti és Genova polgármestere, Marco Bucci közösen rendelte el a korlátozó intézkedést a koronavírus-járvány miatt.    

Május 18. óta először ismét kötelezővé tették a szájmaszk használatát nemcsak zárt térben, hanem az utcán is, még akkor is, ha be lehet tartani az emberek közötti legalább egyméteres biztonsági távolságot.    

Az intézkedés egyelőre a majdnem hatszázezer lakosú Genova sikátoros történelmi városközpontjára, valamint az úgynevezett régi kikötő térségére vonatkozik. A védőeszköz használata a vendéglátóipari helyiségekben is kötelező, kivéve a rendelt étel vagy ital fogyasztása közben - olvasható a rendelkezésben. A szabályokat megszegő üzleteket öt naptól harminc napig terjedő bezárással büntethetik.    

A maszk használatának ismételt bevezetésére azután került sor, hogy szerdán a Liguriában kiszűrt 108 új betegből 63-at Genova belvárosában diagnosztizáltak. Negyven esetben a fertőzés "véletlenszerűen" történt, a kontaktkeresés során nem sikerült családtagokkal, munkatársakkal, ismerősökkel való kapcsolatot kimutatni. A polgármester szerint a szigorítás az esetleges gócpont erősödésének megfékezését célozza.    

Ezzel egy időben vasárnapig meghosszabbították a kötelező szabadtéri maszkviselést a nem messzi La Spezia városában is, ahol szeptember 11-én vezették be, miután egy hét alatt majdnem ezer új beteget szűrtek ki.    

Egész Liguria tartományban kiemelt a figyelem, miután a szomszédos Franciaországban most tetőzik ismét a koronavírus-járvány. Az egészségügyi tárca karanténkötelezettséget vezetett be a Párizsból és a franciaországi gócpontokból érkezők számára. Az olasz-francia határon található Ventimiglia polgármestere, Gaetano Scullino azonban úgy nyilatkozott, semmilyen ellenőrzést nem vezettek be a határátkelőnél.    

Több határ menti település polgármestere maga állt be vírustesztet végezni az érkezőkön a betegség behurcolása ellen tiltakozva. A másfél milliós Ligurában a járvány kezdete óta közel tizenháromezer fertőzöttet szűrtek ki, és több mint ezerötszáz beteg halt meg.    

Giuseppe Conte miniszterelnök a La Stampa című napilapban megjelent interjúban kizárta az ország ismételt lezárását.    

"Szükség esetén, legfeljebb néhány zónát zárhatunk le" - jelentette ki. Hangoztatta, hogy Olaszországban jelenleg jobb a helyzet, mint számos más európai államban, és az egészségügyi hatóságok készen állnak egy esetleges újabb fertőzési hullámra. Conte a fiatalok együttműködését kérte a járvány újabb tetőzésének elkerülésére.    

Vitát váltott ki Paolo Sileri egészségügyi államtitkár javaslata a római Olimpiai stadion újranyitásáról az ülőhelyek egyharmados elfoglalásával, vagyis legfeljebb huszonötezer nézővel. Több olaszországi stadion már megnyitotta kapuit maximum ezer néző előtt.    

A szerda esti adatok szerint a február óta diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a háromszázezret, közülük több mint 220 ezren gyógyultak meg és majdnem 36 ezren haltak meg. Jelenleg több mint 46 ezer az aktív beteg, több mint 2600-an vannak kórházban, 244-en intenzíven. Szerdán 1640 új beteget szűrtek ki, és húsz beteg halt meg Olaszországban. (MTI)

Új tájékoztató videókat jelentet meg a kormány a koronavírus miatt

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információs kampány részeként a kormány új tájékoztató filmeket jelentet meg - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Elképesztően hasonlít a mostani Nasdaq a dotcom-lufi előtti önmagához

Idén nagyot ralizott a technológia szektor és ezzel együtt az ilyen cégeket túlsúlyban tartalmazó Nasdaq is, amelynek mozgása nagyon hasonló ívet ír le az 1999-es dotcom-lufi előtti emelkedéséhez és kipukkanásához. Vajon a mostani is hasonlóan rossz ómen lehet?

Tovább a cikkhez

A német gazdasági miniszter is karanténba vonult

A német külügyminiszter után a szövetségi kormány gazdasági minisztere is karanténba vonult, mert igazolt koronavírus-fertőzött volt a közvetlen környezetében.

Peter Altmaiert szerda késő este megjelent Twitter-bejegyzése szerint tájékoztatták, hogy pozitív lett a koronavírustesztje egy EU-s miniszter kolléga egy munkatársának, aki jelen volt az uniós tagországok kereskedelmi ügyekért felelős tárcavezetőinek múlt pénteken tartott berlini tanácsülésén.    

Peter Altmaier ezért elővigyázatosságból házi karanténba vonult. Mint írta, nagyon jól érzi magát, és legutóbbi, pénteken készített koronavírustesztje negatív volt.    

A gazdasági miniszter előtt néhány órával Heiko Maas külügyminiszter vonult házi karanténba, mert kiderült, hogy személyi védelmének egyik tagja megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2).    

Heiko Maas és Peter Altmaier a második és a harmadik német kormánytag, akinek karanténba kellett vonulnia a környezetében történt fertőzés miatt. Az első Angela Merkel volt, aki márciusban két hetet töltött házi karantéban, miután kimutatták a SARS-Cov-2 jelenlétét egy orvos szervezetében, aki beadott neki egy oltást. A kancellárnál három koronavírustesztet végeztek el, valamennyi negatív volt. Kormányfői feladatait otthonából is ellátta. (MTI)

Hatékonynak tartja az elektronikus betegkövetést Szerbia, eddig 23 ezren regisztráltak és 36 fertőzésgyanús személyt szűrt ki a rendszer.

A külföldről érkező szerb állampolgároknak az interneten kell regisztrálniuk és kitölteniük egy egészségi állapotukra vonatkozó kérdőívet. Ennek alapján a rendszer figyelmeztetést küld, ha fertőzésre utaló jelek mutatkoznak, és az utazónak jelentkeznie kell valamely kórházban.    

Amennyiben nincs semmilyen tünet, tíz napon belül ismét ki kell tölteni a kérdőívet, és ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy nincs fertőzésveszély, az egészségügyi megfigyelés véget ér. Járványügyi szakértők szerint a rendszer hatékony lehet a nyaralásból hazatérők állapotának felmérésére és a lehetséges átfertőződések megakadályozására.    

A Nyugat-Balkánon szerdáról csütörtökre 960-nal nőtt az igazolt fertőzöttek és 24-gyel a halálos áldozatok száma.    

Csütörtökre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 81-gyel 33 080-ra, Koszovóban 62-vel 15 262-re, Észak-Macedóniában 183-mal 17 051-re, Montenegróban 290-nel 8940-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 344-gyel 26 077-re emelkedett.    

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 744-re, Koszovóban eggyel 619-re, Észak-Macedóniában öttel 710-re, Montenegróban öttel 151-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tizenkettővel 794-re emelkedett a halálos áldozatok száma. (MTI)

Koronavírus: megmutatjuk, mekkora lehet valójában a járvány Magyarországon

Számos elemzés készül arról, hogy valójában miként terjed a koronavírus Magyarországon, de ennek a többsége nem nyilvános. Azt is tudjuk, hogy a napi tájékoztatókból – amelyek a napi új regisztrált esetszámokat is tartalmazzák – az nem derül ki, hogy valójában hányan fertőződhetnek meg. Amíg a járvány első hullámában viszonylag stabilra becsülték az aluldetektálási arányokat és a nagy országos felmérés is azt mutatta, hogy 15-tel kellett szorozni a napi esetszámokat a járvány kiterjedtségének bemutatásához, a második hullámban sok tényező hozott változást, és ez a mutató azon túl, hogy nőtt, bizonytalanabbá is vált. Az utolsó nagy bizonytalansági faktort a tesztkapacitások maximumának elérése jelentette.

Tovább a cikkhez

Izrael szigorítja az országos zárlatot

Az izraeli kormány csütörtökön bejelentette, hogy szigorítja az országos zárlatot a koronavírusos fertőzések számának ugrásszerű növekedése miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Úgy döntöttünk, behúzzuk a kéziféket

- mondta Joáv Kis egészségügyi miniszter-helyettes az Izrael Rádióban, az újabb korlátozásokat azonban nem részletezte. Mindazonáltal több izraeli médium szerint a rendelkezések szűkítik a nyitva tartó boltok számát, a lakhelyelhagyási korlátozás pedig érvényes lesz az utcai tüntetésekre is.    

Az új rendelkezések - amennyiben a törvényhozás jóváhagyja - pénteken lépnek életbe.    

Izraelben szeptember 18-án vezettek be egy hónapos országos zárlatot a járvány második hullámának megfékezésére. Az iskolák bezártak és kijárási korlátozásokat vezettek be. Az ország vezetése a három hétre tervezett zárlattal elsősorban az egészségügyi rendszer túlterhelését akarja megakadályozni. A drasztikus intézkedés bevezetése előtt több kórházvezető jelezte, hogy az egészségügyi intézmények kezdik elérni kapacitásaik határát.    

A 9 milliós országban a múlt héten az új igazolt esetek száma naponta megközelítette a hétezret.    

Izraelben 204 690 fertőzéses esetet regisztráltak, 1325-en meghaltak, 144 963-an pedig felgyógyultak a kórból a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint. (MTI)

MÁV: az utasok 99 százaléka együttműködő és jól viseli a maszkot

Az utasok 99 százaléka jól viseli a szájmaszkot a vonatokon, illetve ha felszólítják erre, akkor együttműködő - mondta Biber Anett, a MÁV szóvivője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben összesen 172 perces vonatkésést okozott - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden a www.mavcsoport.hu oldalon.    

Biber Anett elmondta: szeptember 17-én egy balatoni járaton egy utas megütötte a jegyvizsgálót, aki a maszk használatára szólított fel őt. Ebből rendőrségi ügy lett, és a vonat csak jelentős késéssel tudott továbbhaladni.    

Hangsúlyozta, a vasúttársaság mindent megtesz a biztonságos utazásért a járvány idején, de ehhez az emberek együttműködésére is szükség van.    

Hangsúlyozta, szabad téren, a nyílt peronon továbbra sem kötelező maszkot hordani, viszont minden zárt helyen kötelező 6 éves kor felett. (MTI)

Megújul a Google Maps: már a koronavírust is követheted rajta

Új funkciót jelentett be a Google a térképszolgáltatására, aminek segítségével a felhasználók nyomon követhetik, hogy milyen régiókban mennyire súlyos a koronavírus-járvány. Az új funkció 220 országot fed majd le és iPhone-ra, valamint Androidos készülékekre is elérhető lesz néhány nap múlva, egy frissítést követően.

Tovább a cikkhez

Aggasztó a helyzet még mindig a cseheknél

Csehországban szerdán 2309 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami hasonló a keddi adathoz és a járvány kezdete óta a legmagasabb napi számok közé sorolható - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt statisztikából.

Az igazolt fertőzések napi száma a múlt csütörtökön volt a legmagasabb, amikor túllépte a 3100-at.    

Az aktív esetek száma jelenleg rekordmagas, már meghaladta a 28 ezret. Bár a betegség lefolyása a többségnél enyhe, az orvosok nagyon aggasztónak tartják, hogy gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek és a súlyos esetek száma.    

Roman Prymula, az új egészségügyi miniszter ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben ilyen tempóban folytatódik a kórházi kezelésre szorulók, valamint a súlyos esetek számának emelkedése, rövidesen gondok lehetnek a kórházak sürgősségi osztályainak kapacitásaival. Megjegyezte, hogy ez egyaránt érinti a műszaki felszereléseket és a személyzetet is. A miniszter azzal számol, hogy szükség esetén a védekezésbe bevonják a hadsereg egészségügyi személyzetét és az orvostanhallgatókat is.    

A csütörtök reggeli statisztika szerint már 628 személyt kezelnek kórházban és közülük 120 állapota súlyosnak minősíthető. A halottak száma 555-re emelkedett, közülük 130-an szeptemberben haltak meg. Míg korábban naponta 1-2 ember halt meg, addig az utóbbi időben már ennek többszöröse. Az e heti számok kétjegyűek: hétfőn 14, kedden 10, szerdán 11 ember halt meg. Míg tavasszal szinte kizárólag az idősek haltak meg, most az áldozatok között fiatalabbak is vannak.    

Március elsejétől, amikor az első fertőzést kimutatták, mostanáig 55 464 személy betegedett meg, közülük 26 861 már meggyógyult.    

A járványhelyzet romlása miatt hétfőn felújították az országos válságstáb tevékenységét és csütörtöktől kezdve az eddigi éjfélről este tíz órára hozták előre a vendéglők, bárok záróráját. Tovább korlátozták a kültéri és a fedett csarnokokban megrendezésre kerülő sportrendezvényeken résztvevő nézők számát is.    

Az intézkedések egyelőre két hétre szólnak, és amennyiben meghozzák a várt eredményt, megszüntetik őket. A maszkviselés továbbra is kötelező a zárt középületekben és a tömegközlekedési eszközökön. A kórházakban tilos a látogatás. (MTI)

Címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás

Koronavírus: több országban is aggasztó a második hullám

Egy nappal korábban 31 483 011 esetet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 968 726, a gyógyultaké 21 624 431 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. (MTI)

Olaszországban helyi lezárásokkal tervezik megállítani a vírust

Olaszország célzott lazárásokról dönthet azokon a helyeken, ahol az szükséges, hogy megállítsák a koronavírus terjedését, és egyben elkerüljék az egész ország lezárását - mondta Giuseppe Conte miniszterelnök a Stampának adott interjújában.

Közben a nagyobb európai országokban látványos felfutásban van a járvány, mint az alábbi ábránkról leolvasható:

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkezett a csütörtöki jelentés

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 krónikus beteg - írja a koronavirus.gov.hu.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: hetek óta áll az egyik fontos vakcina tesztelése, a biztonságosság a kérdés

Hetek óta áll az AstraZeneca ígéretes koronavírus-vakcinájának tesztelése az Egyesült Államokban, a hatóságok ugyanis a készítmény biztonságosságát vizsgálják, miután egy tesztalanynál súlyos mellékhatások jelentkeztek. Szeptember elején állították le az egyébként előrehaladott fázisban járó teszteket, ami nem túl jó hír a koronavírus elleni harcban, mivel az AstraZeneca fejlesztése az egyik élen járó készítmény a vakcináért folytatott globális versenyben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Kanada sokkal rosszabb őszre számít, mint amilyen a tavasz volt

Kanadát elérte a koronavírus-járvány második hulláma, és az ősz sokkal rosszabb lesz a tavasznál - figyelmeztetett helyi idő szerint szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, megígérve egyúttal, hogy kormánya mindent megtesz, ami szükséges, hogy átsegítse a kanadaiakat ezen a nehéz időszakon.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Magyarországon 1000 környékén az új esetek száma, a régiónkban is romlik a helyet

Továbbra is nagyon nyugtalanító a magyar járványhelyzet, a második hullámban hamar elértük az ezer közeli fertőzésszámot, és a trendből további növekedésre következtethetünk, miközben a tesztelési kapacitásaink szélén járunk, így pedig nehéz pontos képet alkotni a járványról. Világszinten sem jó a helyzet, tegnap 350 ezer feletti új fertőzésszámot láttunk, ez elmarad a korábbi csúcstól, viszont továbbra is magas. Ami külön aggasztó számunkra, hogy ezúttal Európában emelkednek meredeken a járványgörbék. Ukrajnában és Csehországban ismét lélektani határ fölött az új esetek száma.

Tovább a cikkhez
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus