FONTOS Koronavírus: itt a csütörtöki magyar adat, még több teszt jön
müller cecília mti
Gazdaság

Koronavírus: fontos ajánlást mondott Müller Cecília a maszkhasználatról

Portfolio
Müller Cecília országos tisztifőorvos ajánlást fogalmazott meg a maszkok típusaira vonatkozóan, valamint kifejtette a vendéglátóhelyek 23 óra után történő bezárásának indokoltságát az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Maszkhasználat betartása

Kevesebb esetben tapasztalnak szabálytalanságot a maszkhasználatban az új, szigorúbb lépések bevezetése óta - válaszolta egy kérdésre Lakatos Tibor.

Vendéglátóhelyek 23 óra utáni bezárása

A cél az, hogy minél kevesebb időt töltsünk el zsúfolt helyeken, ahol a vírus átadásának lehetősége adott. Számos ország alkamazza ezt az intézkedést. Magyarország is követi ezt a módszert. Ami arról szól, hogy ismeretlen egészségi állapotú betegek kevéssé érintkezzenek.

Természetesen a vírus a nap 24 órájában fertőz, azonban ha a fertőzés átadásának időtartamát csökkentjük, vagyis a kitettség időtartamát csökkentjük, az hatásos eszköz

- vélekedett.

Maszkhasználati ajánlás

Nem tervezzük, hogy megtiltjuk a mosható textil maszkok használatát

- fejtette ki egy másik kérdésre Müller Cecília. Az eldobható maszkokat 1 nap után dobjuk el - tette hozzá.

A textil maszkot jó, ha pamut anyagból készítjük - ismertette.

Fiatalok aránya a fertőzöttek körében

A második hullámban eltér a korcsoportok aránya a fertőzöttek körében az elsőhöz képest - válaszolta egy kérdésre Müller Cecília.

25%-nyi a 20-29 éves korosztályban az előfordulási arány - emelte ki.

14% az előfordulás részaránya a 10-19 éves korosztályban. A 30-39 évesek részaránya szintén 14%, a 40-49 éves korosztály 16% - sorolta.

Tesztek

Sokféle szakmai irány van a PCR-tesztek alkalmazhatóságára vonatkozóan. De ezt használja a WHO, ez a legjobb megközelítés, hogy valakinek az aktuális állapotát meg tudjuk ítélni - magyarázta Müller Cecília, aki emlékeztetett arra, hogy mindenki számára ingyenes a járványügyi védekezés keretében a PCR-tesztelés, akinek erre szüksége van és az eljárásrend keretében bonyolítják le.

654.737 PCR-teszt elvégzéséről tudok beszámolni. Ennek elenyésző kisebbsége a térítés ellenében elvégzett tesztek száma - ismertette.

Bevezetésre került a hatósági ár. Az volt a cél, hogy reális árat határozzunk meg, ha valaki önszántából szeretné vizsgáltatni magát.

Önköltség-számítás alapján történt a 19.500 forintos ár megállapítása - árulta el.

Van anyagköltsége (mintákat vizsgáló kit), vizsgálati költsége a tesztek elvégzésének - emlékeztetett.

Szűkre szabottan állapítottuk meg a hatósági árat, hogy ne legyen rajta nyerészkedés - mondta.

Rendelkezésre áll a szükséges tesztkapacitás, amely minden gyanús eset, vagy járványügyi vizsgálatból kifolyó ok esetén kell - hangsúlyozta.

Élő videón az operatív törzs tájékoztatója

Müler Cecília tájékoztat

Sajnos 7 honfitársunkat elveszítettük az elmúlt 24 órában és van köztük egy meglehetősen fiatal honfitársunk is, ő 40 éves - kezdte az országos tisztifőorvos. Nem gyakran, de előfordul az, hogy jellemzően súlyos alapbetegséggel küzdő fiatal honfitársat elveszítünk. Olyan is van, akinél nem találunk alapbetegséget, de súlyos formában zajlik le a betegség - ismertette.

Egy hete stagnál az új napi beazonosított fertőzöttek száma - emelte ki Müller Cecília, aki szerint a szigorú szabályok átgondoltak.

Szuperkupa

Lakatos Tibor rendőr ezredes a Szuperkupa biztosításáról, az ezzel kapcsolatos intézkedésekről beszélt a tájékoztató elején. 1500 fő alatti létszámban érkeznek német szurkolók, kis létszámban spanyolok, főként magyarok lesznek a lelátón - mondta.

A csapatokat tesztelték, nemcsak a játékosokat, hanem a további személyzetet is. Őket egy buborékban tartja a labdarúgó szövetség, nem érintkezhetnek Magyarországon senki mással.

Mindkét csapathoz egy-egy összekötő tiszt került kivezénylésre. Ők azok a rendőr kollégák, akik kapcsolatot tartanak a csapatok és a rendőri állomány között.

Családok, barátok egy helyre közelben ülhetnek, egyébként mások nem ülhetnek egymás mellé és a sorokat sem töltik fel a nézők - foglalta össze az irányelveket Lakatos Tibor, aki arra kért mindenkit, hogy már a beléptetésnél mindenki viseljen maszkot. Megfelelő számú egészségügyi személyzet lesz jelen a ma esti eseményen. Készülnek külön sátrakkal is, ha gyanús esetet észlelnek. Szükség esetén akár koronavírus-gyanús betegek elszállítását is meg tudják oldani a mentők.

Számítani kell emellett közlekedésügyi intézkedésekre is a helyszínen a mérkőzés miatt.

A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok megtartása mellett fog lezajlani ez a mérkőzés. A partnerségét kérjük a szurkolóknak

- hangsúlyozta a rendőr ezredes. A Spanyolországból charterjárattal érkező spanyol szurkolók rendőri biztosítással érkeznek külön buszokkal a stadionhoz - ismertette.

Koronavírus: 549 beteg van kórházban, jön az operatív törzs tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos 11:15 órakor tart sajtótájékoztatót, az eseményt természetesen élőben közvetítjük oldalunkon. Érdekes lesz, hogy az operatív törzs mit kommunikál a kórházi kapacitások meglétéről, valamint a tesztkapacitások méretéről.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

GettyImages-1206945181
scheer sándor
koronavirus_labor_vakcina
kína usa
samsung
spanyol koronavírus getty editorial
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar