koronavirus_rontgen
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: megérkezett a csütörtöki jelentés

Portfolio
750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 krónikus beteg - írja a koronavirus.gov.hu.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 7 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 709 főre emelkedett, 4818-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 673 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 56%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen - foglalja össze a koronavirus.gov.hu.

Érdemes kiemelni, hogy az elmúlt napokban a napi új esetszám már nem a fertőzés terjedését tükrözi vissza, hanem jóval inkább azt mutatja, hogy a tesztkapacitások korlátjához érkeztünk. A tesztekre és azok eredményeire ugyanis sokkal több időt kell várni, mint korábban, ezért lelassult a fertőzöttek detektálása.

Az elmúlt napokban a halálozások száma is megemelkedett, ami nem meglepő annak tükrében, hogy az összes fertőzött száma dinamikusan emelkedik. A friss adatok szerint egy nap alatt 7 fertőzött hunyt el.

Habár a portál azt írja, hogy 7 idős, krónikus beteg hunyt el a koronavírussal összefügésben, az adatok mögé nézve találunk egy 40 éves halálos áldozatot is:

elhunyt0924

Jó hír, hogy a kórházban ápoltak számának emelkedő trendje megtört, ami azt mutatja, hogy kezdenek meggyógyulni azok az esetek, akik már egy ideje ott vannak. A lélegeztetőgépen tartottak számának csökkenése viszont nem ennyire egyértelmű, hiszen tudjuk, hogy sokan sosem térnek vissza a gépről.

Az elmúlt egy napon közel 12 ezer koronavírus-tesztet végzett el az ország, ami beleillik az elmúlt időszak trendjébe. Egyben jelzi, hogy továbbra is nagyon kevés tesztet végzünk az esetszámokhoz képest. Többet azonban nem tudunk tesztelni, mert a kapacitások korlátjához érkezett az ország. Vagyis a napi új esetszámok immár nem a vírus terjedését, hanem a kapacitások korlátját jelzik. Az új mintavételek 7 napos mozgóátlaga 11 ezer körül van.

A majdnem 12 ezer teszt mellett a pozitivitási arány is javult tegnaphoz képest, a tegnapi 7%-hoz képest ez ma 6,3% volt. Az elmúlt két napban tehát javult a detektálási arányunk, de két nap túl kevés ahhoz, hogy ebből következtetést lehessen levonni. Ha a pozitív tesztek aránya tovább javulna a következő napokban, az azt jelentené, hogy a magyar járványügy sikeresebben tárja fel a betegségeket, és egyre valósabb a képünk a járvány lefutásáról - de ismét hozzátesszük, két nap alapján semmi ilyen jellegű kijelentést nem lehet tenni.

A legtöbb beteget ezúttal is Budapesten találták, 223-at, ezt követi Pest megye 112 új fertőzöttel. 74 új beteg van Csongrád-Csanád megyében, 51 Győr-Moson-Sopronban, Békésben pedig 40. A többi megyében 30 alatt volt az új fertőzöttek száma, és egy olyan megye sincs, ahol 10 alatt lett volna a szám.

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép