matolcsy gyorgy 200407
Gazdaság

Matolcsy György: brutálisan indult ez az évtized

Portfolio
A negyvenes és a hetvenes évekkel vont párhuzamot Matolcsy György csütörtök délelőtt a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) online vándorgyűlésén tartott előadásában. Szerinte a jelenlegi évtized a kormányok és a jegybankok stratégiai szövetségét hozhatja, és az adat lehet az új nyersanyag.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Vége az előadásnak

Ezzel le is zárta előadását az MNB elnöke. 

Jön a kormányok és a jegybankok szövetsége

Új pénzügyi forradalom küszöbén állunk, ami sok mindent jelenthet. Az biztos, hogy a Bretton Woods-i rendszer nem jöhet vissza. Talán a 70-es évek liberalizációja és az aranysztenderd sem jön vissza, de valamilyen forradalom jön, mert a mennyiségi lazítási programok egy vadonatúj helyzetet teremtettek. Minden jegybank keresi a digitális pénz lehetőségét, átalakul a jegybankok szerepe. 

A 2020-as évtizedben a jegybankok egyre inkább nem hagyományos, unortodox eszközökkel élnek majd. Az árstabilitás mellett más mandátumok is megjelennek, a fenntarthatóság felé mozdulnak el. Ez a fenntarthatóság a vagyoni és jövedelmi különbségek csökkentését igényli. 

Matolcsy szerint A kormányok és a jegybankok stratégiai szövetségre lépnek, ez a fúzió jellemzi majd a politikájukat.

Európa lemaradt a versenyben

Európa lemaradt a technológiai versenyben, az üzleti életben a jövő fejlett technológiái szempontjából. Megint bipoláris világ alakul ki, csak nem politikailag, hanem gazdaságilag-üzletileg, az USA és Kína a két központ. Az évtized motorja az információ lehet, döbbenetes információáramlás folyik a világban. 

Az adat lesz a legfontosabb erőforrás

Van egy új nyersanyag, az adat. A második világháború után az ember, a munkaerő volt a legnagyobb érték, nyersanyag. Ma a munkaerő az adat, minden, ami az értékteremtés és a fogyasztás során előáll - hangsúlyozza Matolcsy. A következő évtizedben az adat további forradalma várható szerinte. 

Versenyképességi fordulat kell

A gazdaságpolitikában van egy japán út, ami azt jelenti, hogy az állam jelentősen eladósodik, a jegybank pedig vállalja ennek finanszírozását, ez az út az EU-ban nem járható. A másik út a pénzteremtés forradalma, minden jegybank keresi azokat az eszközöket, melyekkel segítheti a járványkezelést, az újjáépítést. 

Ez nem elegendő, versenyképességi fordulatra van szükség.

Az új pénz akkor tud hasznosulni a gazdaságban, ha az versenyképes, nem csak szigetei vannak. 

Komoly kihívások előtt a gazdaságpolitika

2020-ban a gazdaságpolitika jelentős kihívásokkal néz szembe: itt van a válság, amit nem csak járványügyileg, hanem gazdaságilag-pénzügyileg-társadalmilag is kezelni kell. Ezzel párhuzamosan meg kell indítani a nagy évtizedes átmenetet a fenntarthatóság felé a társadalomban és a gazdaságban. Harmadik kihívásként a növekvő eladósodásra is megoldást kell találni, hiába alacsonyak a kamatok és nem látszik infláció, ettől még hatalmasra dagadnak az adósságok, amit kezelni kell - mondja előadásában az MNB elnöke. 

Magyarországon legkésőbb 2022-t követően vissza kell térni az egyensúlyi pályára

 - emeli ki. Ezzel megismételte közelmúltbeli írásának fő üzenetét, miszerint idén és jövőre el lehet engedni a deficitet, de 2022-től újra törekedni kell annak hathatós leszorítására.

Megint jön az infláció?

Közös pont, hogy a 40-es és a 70-es éveket is infláció jellemezte, arról egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy most is várható-e hasonló. Nagy valószínűséggel lesz egy inflációs ugrás, de az évtized egészére nem látszanak egyelőre olyan folyamatok, melyek az infláció évtizedét hoznák - emeli ki Matolcsy György. 

Az állam és a jegybank együttműködése kulcsfontosságú lesz

A 2020-as években kiemelkedő fontosságú lehet az államot képviselő költségvetés és a jegybank együttműködése. A negyvenes évekre erős állami beavatkozás volt jellemző, arra lehet számítani, hogy most is megjelenik majd egy erőteljes állami fejlesztéspolitika, részben új eszközökkel, részben új, eddig nem használt eszközökkel - véli az MNB elnöke. 

Miben lehet hasonló a mostani a 70-es évekhez?

A modern gazdaság és pénz világa nagyon közel áll a részecskefizika és a kvantumfizika törvényeihez - szögezi le Matolcsy. Szerinte a mi évszázadunk az újrakezdések évszázada, igazuk lehet azoknak, akik erőteljes geopolitikai karaktert adnak ennek az évtizednek, ebben hasonló lehet a 40-es vagy a 70-es évekhez is. A jegybank elnöke kiemeli, hogy a 40-es évek háborús évtized volt, a 70-es évekre pedig egy nagyon erőteljes pénzügyi-gazdasági háború volt jellemző. 

A 2020-as évtized talán Ázsia évtizede lehet, amiben a korábbi féktelen globalizáció helyébe sok más lép

véli Matolcsy. Szerinte az évtized biztosan szól majd az új technológiákhoz szükséges nyersanyagokról. 

Ciklusok vannak a történelemben

Érdemes előre nézni és a 2020-2030 közti évtized karakterét, jellemzőit megsejteni. Egyre többen gondoljuk azt, hogy a történelemben ciklusok, szakaszok vannak. Ilyen például a 80 éves vagy 50 éves ciklus, melyek alapján a most kezdődő évtized a 40-es vagy a 70-es évekre hasonlíthat - mondja az MNB elnöke. 

Brutálisan indult az évtized

Egy évtized indult durván a pandémiával, majd a brutális gazdasági visszaeséssel. De ez az évtized már a múlt évben elindult, lezárult a 2013 és 2019 közti hét napsütéses év - mondja Matolcsy. 

Hamarosan megszólal Matolcsy György Magyarország jövőjéről

Tíz órakor kezdődik az MKT éves vándorgyűlése, ami a járványhelyzet miatt ezúttal online zajlik majd. Pleschinger Gyula elnök köszöntője után a program szerint 10:10-től Matolcsy György tart előadást

Milyen évtizedben hajózunk? (2020–2030)

címmel.

Az MNB elnöke korábban több írásában foglalkozott már a válság utáni kilátásokkal és a következő évtized kihívásaival.

Matolcsy György beszédéről élőben tudósítunk.

boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
boris johnson