Előfizetői tartalom

MNB: visszaesik idén a magyar gazdaság, jönnek a leépítések a második hullámban

Portfolio
Szinte hihetetlen mértékben rontotta az ideig gazdasági teljesítményre vonatkozó előrejelzését az MNB friss inflációs jelentése. Eddig a jegybank volt az egyetlen intézmény, amely növekedést várt az idei évre, mostanra azonban a többi elemzőházzal összhangban mély recessziót jósol. A jegybank számol azzal, hogy a járvány második hullámában a vállalatok elbocsátásokról és beruházások elhalasztásáról dönthetnek, miközben a háztartások óvatosabbá válhatnak. A következő évek azonban már a kilábalásról szólhatnak. Ami az inflációt illeti, az csak 2022-re stabilizálódik a 3%-os jegybanki célon, addig felette alakul.

"Az év végéig a hazai gazdaság visszaesésének korrekcióját feltételezzük, azonban a magyar GDP összességében várhatóan 5,1 és 6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik. A növekedés 2021-ben 4,4–6,8 százalék, míg 2022-ben 4,5–5,7 százalék lehet. Ezzel a gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet" - írja az MNB inflációs jelentése....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái