forint mnb épület sötét magyar jegybank
Gazdaság

MNB: visszaesik idén a magyar gazdaság, jönnek a leépítések a második hullámban

Portfolio
Szinte hihetetlen mértékben rontotta az ideig gazdasági teljesítményre vonatkozó előrejelzését az MNB friss inflációs jelentése. Eddig a jegybank volt az egyetlen intézmény, amely növekedést várt az idei évre, mostanra azonban a többi elemzőházzal összhangban mély recessziót jósol. A jegybank számol azzal, hogy a járvány második hullámában a vállalatok elbocsátásokról és beruházások elhalasztásáról dönthetnek, miközben a háztartások óvatosabbá válhatnak. A következő évek azonban már a kilábalásról szólhatnak. Ami az inflációt illeti, az csak 2022-re stabilizálódik a 3%-os jegybanki célon, addig felette alakul.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

"Az év végéig a hazai gazdaság visszaesésének korrekcióját feltételezzük, azonban a magyar GDP összességében várhatóan 5,1 és 6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik. A növekedés 2021-ben 4,4–6,8 százalék, míg 2022-ben 4,5–5,7 százalék lehet. Ezzel a gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet" - írja az MNB inflációs jelentése. A jegybank eddig GDP-növekedést várt az idei évre vonatkozóan.

Az MNB Monetáris Tanácsa kiemeli, hogy miután nyár végén Európa legtöbb országához hasonlóan Magyarországon is újból növekedésnek indult a megbetegedések száma, így a járvány második hullámának következményeként a gazdasági kilábalás a korábban vártnál jobban elhúzódik. Az elemzés szerint a koronavírus-járvány elhúzódása miatt a gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság érdemben megemelkedett, ami a vállalatokat tervezett beruházásaik elhalasztására, illetve további munkaerőpiaci alkalmazkodásra kényszeríti.

A beérkezett adatok alapján az idei évben az infláció 3,6–3,7 százalék lehet az MNB szerint, 2021-ben 3,5–3,7 százalékon alakul, majd 2022-től a volatilis, költségérzékeny tételek hatásainak kifutásával a 3 százalékos jegybanki célon stabilizálódik. "Magyarországon az elmúlt hónapokban a gazdaság újraindulásához köthető keresleti-kínálati súrlódások az infláció emelkedését okozták. Ugyanakkor a múltbeli válságtapasztalatok alapján előretekintve dezinflációs hatásokra számítunk, amelyek 5–6 negyedév késleltetéssel jelentkeznek az inflációs alapfolyamatokban" - áll a jelentésben. 

mnbprognozisszeptember

Balatoni András, az MNB igazgatója úgy véli, hogy a vállalatok egyre inkább látják, hogy tartós hatásai vannak a koronavírus-járványnak, ezért reagálniuk kell. Eddig részmunkaidőben dolgoztatták inkább az embereket, mostantól azonban elbocsátások várhatóak, valamint egyes beruházásokat halasztanak el, illetne nem hajtják végre azokat. Mindemellett a háztartások is óvatosabbá váltak és inkább megtakarítanak. Az MNB szerint ezért érdemi visszaesés vár még a magyar gazdaságra.

Ahogy a világ nagy országaiban, úgy Magyarországon is elakadt a kilábalás nyáron - mondta Balatoni. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a harmadik negyedév is még egy markáns, 4-7% közötti visszaesést mutathat éves alapon:

Balatoni arra számít, hogy a következő időszakban csökkenhet a foglalkoztatás hazánkban. A korábbi várakozásokhoz képest a hazai gazdasági teljesítmény tartósan visszafogottabban alakulhat, ezért a munkaórákban történő vállalati alkalmazkodás mellett a vállalatok létszámleépítésbe kezdhetnek. A járvány elhúzódása következtében a versenyszférában foglalkoztatottak száma 2021 első negyedévében, illetve közepén érheti el mélypontját, ami több mint 100 ezer fős csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Monetáris Tanács az inflációs jelentés alappályája körül két alternatív forgatókönyvet emelt ki. A globális koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésből való „W” alakú kilábalást feltételező alternatív forgatókönyv az alappályánál enyhén alacsonyabb hazai inflációs és érdemben visszafogottabb növekedési pálya felé mutat.

A kockázati térkép azt mutatja meg, hogy az alternatív forgatókönyvek inflációs és növekedési pályája a monetáris politikai horizont egészében átlagosan mennyiben különbözik az alappályától. A piros színnel jelzett pálya az alappályánál szigorúbb, a zöld színnel jelzett pályák lazább monetáris politikai kondíciókkal konzisztensek. Forrás: MNB

A feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés növekedése alternatív pálya esetében pedig az infláció magasabb az alappálya előrejelzésénél. "Amennyiben a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödik, megnövekedhet a volatilitás a pénz- és tőkepiacokon. Ennek megfelelően a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő gazdaságok deviza- és kötvénypiacai eladási nyomás alá kerülhetnek, ami a sérülékenyebb régiókban a hosszú hozamok emelkedését és a hazai eszközárak csökkenését vonja maga után, ami az importált termékek áremelkedésén keresztül magasabb inflációs pályát vetít előre" - írja az MNB. Ha ez a pálya valósul meg, arra az MNB szigorúbb monetáris kondíciókkal reagál.

Nem véletlen, hogy az MNB ezt a két kockázati pályát említette, hiszen (az első kockázati pályára) a koronavírus-válság mélyülésére jó esély van a vírus jelenlegi, európai terjedése alapján. Mindemellett a feltörekvőkkel szembeni kockázatkerülés (második kockázati pálya) is benne van a pakliban, amelynek a jeleit már láthattuk is az elmúlt időszakban, elég, ha csak a forint árfolyamára nézünk, amely történelmi mélypontja közelébe került. Így könnyen lehet, hogy a két kockázat egyszerre valósul meg: mélyebb gazdasági visszaesés és kockázatkerülés a feltörekvő piacokon. A mélyebb gazdasági visszaesés monetáris lazítást indokolna, a kockázatkerülés - és a forint leértékelődése - viszont szigorítást.

Címlapkép: Getty Images

japan parlament
GettyImages-1206945181
koronavírus teszt covid járvány
forint200212
mol
london nagy britannia city
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
japan parlament