mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Szép csendben kamatot emelt az MNB!

Portfolio
A korábbinál 15 bázisponttal magasabb, 075%-os kamaton fogad el csütörtökön egyhetes betéteket az MNB – derül ki a jegybank honlapjáról. Ez effektív kamatemelést jelent, amivel az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhat a jegybank. Később az MNB elárulta, hogy miért emelt kamatot.
A magyar monetáris politika kilátásairól is szó lesz október 8-án a Budapest Economic Forum konferencián

Délután háromkor jelenik meg az MNB egyhetes betéti tenderének eredménye, azonban a jegybank honlapjára már felkerült a mai tender meghirdetése. Ennek újdonsága, hogy az eddigi 0,6% helyett 0,75%-os kamat mellett fogad be ajánlatokat a jegybank, vagyis

gyakorlatilag kamatot emelt.

Mindez azért számít szigorításnak, mert az utóbbi hónapokban az egyhetes betét az effektív irányadó eszköz, vagyis annak kamata a meghatározó. Ez eddig mindig megegyezett az alapkamattal, most először van eltérés. Azt egyelőre nem tudni, mennyi betétet fogadnak be, korábban azt ígérte a jegybank, hogy az összes benyújtott ajánlatot elfogadja.  Délután 3-kor derül majd ki az elfogadott mennyiség.

Mi ez az egyhetes betét? A köztudatban talán még úgy él, hogy a jegybank legfontosabb, a piaci kamatokat meghatározó eszköze az alapkamat. Valójában azonban ez már régóta nincs így, mert a jegybank aktív likviditásszabályozó eszközökkel befolyásolta a bankközi kamatszintet. Ebben a számunkra most fontos változás, a koronavírus-járvány első hullámának tőkepiaci turbulenciájában a jegybank bevezette az egyhetes betét eszközét.

Bár az MNB nem ígérte örökre, de a gyakorlatban eddig ezzel az eszközzel korlátlanul a piac rendelkezésére állt, és a bankrendszer felesleges likviditásának korlátlan kiszívását érte el. A vészhelyzeti eszköz ezzel a monetáris politika legfontosabb kamatbefolyásoló eszközévé vált. A kamatot nem a monetáris tanács ülésen határozzák meg, hanem az igazgatóság dönt róla hetente a betét meghirdetésének napján.  

Mindenddig soha nem tért el a jegybank az alapkamat szintjétől, így sosem okozott meglepetést. Most viszont igen.

Az MNB Monetáris Tanácsa egyébként két nappal ezelőtt döntött a 0,6%-os alapkamat szinten tartásáról, de már akkor hangsúlyozták, hogy az egyhetes betétről hetente születik döntés továbbra is.

A mostani döntés tehát példátlan, és a pikantériáját az adja, hogy két napja a jegybank az alapkamatot (és körülötte a kamatfolyosót) változatlanul hagyta. Teljesen meglepőnek mégsem mondható a lépés, hiszen a folyamatos forintgyengülés, a forint longok lezárása, illetve a short állomány gyarapodása, valamint az FRA-kból kirajzolódó kamatemelési várakozások egyre nagyobb nyomás alá helyezték a jegybankot. Megjegyzendő, hogy a mai kamatemelés de facto semmissé teszi a nyári hónapokban végrehajtott kamatcsökkentés felét.

A mai döntéssel az MNB az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhatott, a magyar deviza történelmi mélypontja közelébe gyengült az euróval szemben ma délelőtt. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Shutterstock

sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
kocsis máté