donaldtrump
Gazdaság

Trump nem erősítette meg, hogy veresége esetén békésen átadná a hatalmat

Portfolio
Donald Trump amerikai elnöktől megkérdezte egy újságíró a Fehér Házban, hogy veresége esetén békésen átadná-e a hatalmat. Az elnök azt válaszolta, hogy "meglátjuk, mi történik".
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Donald Trump már korábban is azzal vádolta a demokratákat, hogy el akarják csalni a 2020-as választást, míg a demokraták már hónapokkal a választások előtt attól tartottak, hogy Trump elutasítja majd a békés hatalomátadást. A koronavírus mindkét félnek adott muníciót: Trump szerint a demokraták a levélszavazást az eredmény manipulálására használják majd fel, a demokraták pedig attól tartottak, hogy Trump a közegészségügyi vészhelyzetet okán megpróbálkozik a választás elhalasztásával.

Utóbbit részben megerősítette, hogy Trump pár héttel ezelőtt arra utalt egy tweetjében, a levélszavazás helyett meg kéne fontolni a választás elhalasztását. Erre azonban csak a Kongresszusnak van lehetősége, amelynek alsó házában demokrata többség van - és egyébként több republikánus sem támogatta a felvetést, amelyről nem tudjuk, mennyire volt komoly, és még sosem fordult elő az amerikai történelemben.

Trump a levélszavazatokkal kapcsolatban gyakran elmondja, hogy azok csalásra adnak lehetőséget, holott erre semmilyen történelmi bizonyíték nincs. Az elnök még azt is kérte a híveitől, hogy szavazzanak kétszer: egyszer levélben, egyszer személyesen. Ha sikerül személyesen is szavazniuk, azt az bizonyítja, hogy a rendszer nem működik megfelelően, és a levélszavazat egyszerűen nem érkezett meg a rendszerbe, így a kétszeri voksolással biztosítanák magukat a republikánus szavazók a voksuk "elvesztése" ellen. A demokraták azzal vádolták Trumpot, hogy választási csalásra buzdítja híveit, de Trump azzal válaszolt, hogy amennyiben jól működik a levélszavazási rendszer, akkor a szavazók személyesen már nem tudnak majd szavazni, ugyanis a rendszer érzékeli a már egyszer leadott szavazatot.

Trump azonban nem csak verbálisan, de konkrét intézkedések terén is megpróbálta ellehetetleníteni a levélszavazást. Ilyen volt a posta élére kinevezett, Trumphoz hű új igazgató reformterve is, amelynek eredményeképp a hivatal alulfinanszírozottá vált volna, és nehézkesebb lett volna lebonyolítani a levélszavazást. A közfelháborodás miatt végül a reformtervet a választás utáni időszakra halasztották.

A demokraták (manapság nem csak ők, de egyre többen) attól tartanak, hogy a levélszavazás eredményét Trump veresége esetén nem fogadja el, és nem adja át a hatalmat. A Politico beszámolója szerint szerdán a Fehér Házban egy újságíró megkérdezte tőle, hogy hajlandó lenne-e az a békés hatalomátadásra,

amelyre Trump annyit felelt, hogy "meglátjuk, mi történik majd".

Az elnök emellett hozzátette, hogy ha a szavazólapokban látja a legnagyobb problémát, és ha ezektől sikerülne megszabadulni, akkor nem is kerülne sor semmilyen hatalomátadásra, mert ő maradna kormányon.

Az egyértelműen látszik, hogy Trump a retorika szintjén kitart amellett, hogy a levélszavazás csalásra ad terepet, és az is könnyen elképzelhető, hogy az elnök nem fogadja majd el az eredményt. Az viszont szinte elképzelhetetlen, hogy a hatalom átadására ne kerüljön sor. Az alkotmányos értelemben mélységesen konzervatív amerikai elit ugyanis nem osztja Trump nézeteit, és a hadsereg vezérkara, a rendészeti szervek vezetői, de még a republikánus prominensek határozott álláspontja is már azelőtt megakadályozná Trump kísérletét a hatalomátadás meggátolására, mielőtt az komolyan megfordulhatna az elnök fejében. Az viszont borítékolható, hogy a hatalomátadás menete nem lesz annyira gördülékeny és baráti hangulatú, mint azt az eddigi választások után láttuk.

Mindezek azért lényegesek, mert a közvélemény-kutatások szerint Trump vesztésre áll Joe Bidennel szemben. Ha Trump nagy előnnyel vezetne a közvélemény-kutatások szerint, akkor vélhetően egészen más lenne a hozzáállása a levélszavazáshoz. Az elnök viselkedése példátlan az amerikai történelemben, a mindenkori legfőbb közjogi méltóság sosem kérdőjelezte meg önérdekből a demokratikus mechanizmusok (mint a választási rendszer) működőképességét.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
parlament sötét
unhappy_2
aig
amerikai elnökválasztás trump biden usa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat