Portfolio signature

ESG befektetési útikalauz stopposoknak: fókuszban a környezet és a társadalmi felelősség

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak az ESG befektetések, vagyis azok, ahol a részvénykiválasztási folyamat során a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok is a korábbiaknál jóval hangsúlyosabb szerepet kapnak. Sokak számára azonban nem teljesen egyértelmű, hogy ezek pontosan mit is takarnak, pedig egy olyan piacról beszélünk, ahová már ezermilliárd dollár feletti összegű eszköz sorolható, és sok kisbefektető figyelmét is felkeltette már.

Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

Mi az az ESG, és mi köze van a zöld befektetésekhez?

Több divatos kifejezést is kapcsolatba lehet hozni a zöld befektetésekkel, és bár sok a hasonlóság közöttük, de érdemes tisztázni a különbségeket röviden. hogy egyik vagy másik esetben tulajdonképpen mibe is fektetjük be a pénzünket.

  • Az ESG, ami a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szavak angol megfelelőiből alkotott mozaikszó elsősorban olyan befektetési megközelítést takar, ahol a döntés során figyelembe vesszük az adott vállalatnak ezen dimenzióit is. Az ötlet mögött az áll, hogy hosszú távon azok a cégek, amelyek odafigyelnek ezekre a tényezőkre, jobban fognak teljesíteni a versenytársaiknál. Másrészt mégiscsak fontos, hogy lehetőleg ne egy korrupt, környezetszennyező és fogyasztóival nem törődő vállalat részvényeibe fektessünk, de az ESG alapvetően egy a tágabban értelmezett befektetési döntést támogató mankó lenne.  
  • Az SRI befektetések ezzel szemben, amit társadalmilag felelős befektetésnek lehetne fordítani és szintén gyakran előkerülnek némileg mást takarnak. A megközelítés elsősorban egyes befektetések kizárására irányul, mint amilyenek a dohányipari, szerencsejáték, fegyvergyártó vagy alkoholt forgalmazó vállalatok részvényei.
  • Végül beszélhetünk zöld befektetésekről is, amik kifejezetten olyan vállalatok részvényeire fókuszálnak, amik környezetbarát gyakorlatot folytatnak vagy ilyen termékeket gyártanak. Ide sorolhatjuk az elektromosautó-gyártókat, a megújuló energiák felhasználását és technológiáját támogató vállalatokat és így tovább.

Egy sarkalatos példával élve tehát:

az ESG befektető vásárolhat mondjuk dohányipari cégeket és kiválaszthatja ez alapján a legjobbnak ígérkezőt. Ezzel szemben az SRI befektető ezeket kizárná a portfóliójából.

Miről szól még a cikk?

  • Hogyan értékeli a vállalatokat az ESG kritériumrendszere?
  • Mekkora az ESG befektetések piaca?
  • Hogyan teljesítenek az ESG befektetések?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések