koronavírus orvos
Gazdaság

Fontos részleteket árultak el a szakemberek a magyar koronavírus-helyzetről

Portfolio
A tesztelési kapacitásaink nem elégségesek, és nem csak az ehhez szükséges humántényező, de tárgyi eszközök sem állnak kellő mértékben rendelkezésre. Az egészségühyi szakemberek szerint a korlátozások nem elég szigorúak, ezért a következő hetekben ide is begyűrűzik a Florida-effektus, azaz meg fog nőni a halálozások száma.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A koronavírus-fertőzések fele a tünetek megjelenése előtt történik, ezért a tünetmentes fertőzöttek fontos szerepet játszanak a járvány dinamikájában -  mondta dr. Bognár Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) infektológusa a Magyar Zoonózis Társaság (MZT), az NNK és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nemrégiben megrendezett tudományos ülésén, amelyről a medicalonline.hu tudósított. A tünetmentes betegek aránya ma 40%-ra tehető Bognár szerint.

Az enyhe tünetes vagy tünetmentes betegek nyolc nap után nem fertőznek, a súlyos eseteknél a vírus átadásának képessége viszont akár három hétig is elhúzódhat. Az aszimptomatikus és preszimptomatikus betegek vírus kópiaszáma megegyezik, de az utóbbiak fertőzőképessége 75 százaléka a tünetmentesekhez képest – magyarázta az NNK szakembere.

Míg az első hullám során egyes megyékben „nem szólt nagyot” a járvány, ma már mindenütt emelkedik a fertőzöttek száma, akik között a 20-29 évesek aránya a legmagasabb. A 65 év felettiek 18 százaléka, a 15 év alattiak 3,1 százalék érintett. A 20-29 éves korcsoportban egyelőre nem történt haláleset, ám Bognár Zsófia arra figyelmeztetett, az esetszámok növekedését néhány héttel követi a napi halálozásszám emelkedése - írja a lap.

Az intenzív osztályon kezeltek 60%-a meghalt

A kórházi kezelések aránya szeptember első két hetében 24 százalékkal nőtt. Tavasszal a fertőzöttek felét kezelték kórházban, hiszen a járvány első két hetében az eljárásrend minden esetben intézményi ellátást írt elő. A kórházban ápolt betegek betegek 9,1 százaléka igényelt intenzív ellátást.

Az intézményi kezelésre szoruló betegek 25,6, míg az intenzív osztályos ellátásban részesülők 60 százaléka hunyt el.

Az egészségügyi dolgozók 6,2 százaléka volt koronavírus-fertőzött szeptember közepén az NNK adatai szerint. Júliusban ez az arány 16 százalék volt Magyarországon, ami elmarad az Európában májusban detektált számtól, amikor az esetek 23 százaléka került ki az egészségügyiek közül.

Rosszul állunk a tesztekkel

Bár az elvégzett tesztek száma Magyarországon is növekedésnek indult, Bognár Zsófia szerint Európában a százezer lakosra jutó tesztek számát tekintve nem állunk jó helyen, csak Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Bulgáriában végeznek kevesebb tesztet.

Tavasszal sem volt, és most sincs elegendő reagens, kevés a nukleinsav kivonó kit, elfogyott a műanyagárú a PCR automatákhoz, mert a gyártókapacitások egyszerűen nem tudják követni az igényeket

– magyarázta az alacsony tesztszám okait Kis Zoltán, az NNK Covid-teamjének vezetője, megemlítve, hogy tavasszal a mintavevő eszközökből volt szűk a keresztmetszet. Kevés a szakember, így az NNK más főosztályairól vezényeltek át személyzetet, akik besegítettek a labormunkába. Kis Zoltán azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakszemélyzet hiánya okozhat problémákat.

A garathoz viszonyítva az orrban nagyobb kópiaszámban van jelen a Sars-CoV-2 vírus, ezért fontos, hogy mindkét ponton megtörténjen a mintavétel – magyarázta előadásában Kis Zoltán. Káosz uralkodik a szakirodalomban arról, hogy a tünetmentes fertőzöttek meddig ürítik a vírust, amely a különböző kutatások szerint – az aszimptomatikus és a preszimptomatikus eseteket is ide sorolva – tíz-harminc napon át tarthat. Az viszont már egyértelműnek tűnik, hogy az idősekben magasabb kópiaszámban található a vírus – jegyezte meg az NNK Covid-teamjének vezetője.

A László kórházban a lélegeztetőgépre került, kritikus állapotú betegek mintegy 50 százaléka gyógyult meg, ami a nemzetközi összehasonlításban jó arány – osztotta meg tapasztalatait a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa, dr. Lakatos Botond. Az enyhe és középsúlyos betegeknél nem számolnak mortalitással, ám a súlyos állapotú betegek mintegy tíz százalékának kritikussá válik az állapota, innentől pedig megugrik a letalitás – magyarázta a főorvos.

Nem hoztunk időben jó intézkedéseket a szakember szerint

Rettenetesen aggasztóak a számok – fogalmazott előadásában Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora. Míg a járvány első hullámában a kormány megfelelő időben jó intézkedéseket hozott, ez most nem mondható el – szögezte le az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Koronavírus-akciócsoportjának vezetője.

Beszámolt arról is, hogy kifejlesztettek egy algoritmust, amely nemcsak hálózatelemzésre, hanem a szuperterjesztési események feltárására is alkalmas lenne, ám nem jutnak hozzá kellő számban azokhoz a mintákhoz, amelyek alapján elvégezhetnék ezeket a vizsgálatokat, ezért járványügyi előrejelzéseket sem tudnak végezni.

A kapacitáshiány állhat a professzor véleménye szerint annak hátterében is, hogy bár a Sars-CoV-2 inkubációs ideje 1-14 napon belül van, a kontaktkutatást csak 48 óra elteltével kezdődik meg. Pedig a kontaktusok felderítését a lehető leghamarabb kell elkezdeni.

Hangsúlyozta: járványhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a karanténra kötelezett személy egyazon napon kapja meg a felszabadító határozatot, és a házi karanténra figyelmeztető piros plakátot.

Magyarországon is meg fog ugrani a halálozások száma

A reprodukciós számot meghatározó négy tényező befolyásolásával tudunk gátat szabni a járvány terjedésének. Erről már Röst Gergely, az ITM akciócsoportjának járványelemző matematikusa beszélt. A napi kontaktusok számának csökkentése volt a stratégia az első hullámban, azonban a szigorú korlátozások hosszútávon nem fenntarthatók, így a fertőzés átadásának valószínűsége most maszkviseléssel, kézmosással, szociális távolságtartással csökkenthető.

Az ITM akciócsoportja már tavasszal jelezte, hogy a járványkezelés kulcsa, hogy sikerül-e azonosítani azokat a tünetmentes és enyhe tünetes eseteket, akik a járvány második hullámát mozgatják majd. Júniusban – a kontaktusszámok emelkedésének detektálása nyomán – előre jelezték a fertőzöttek számának augusztus végi, robbanásszerű növekedését, a nyár utolsó hónapjának első felében pedig azt, hogy egy fölé emelkedett a reprodukciós szám. Röst Gergely arra is figyelmeztetett, hogy a kontaktmátrixok előrevetítik, hogy Magyarországon is bekövetkezik a Florida-effektus, azaz az esetszámok emelkedését öt héttel később követi majd a halálozások számának növekedése.

Nincs szembenállás a megfelelő járványkezelés és a gazdaság működőképességének megóvása között – szögezte le a szakember. A második negyedéves GDP adatok azt bizonyítják, hogy azok az országok voltak sikeresebbek gazdaságilag, amelyek a járvány elleni védekezésben jól teljesítettek.

A járványhelyzet és a gazdasági teljesítmény között valóban jelentős összefüggést láthatunk, de nem ez az egyedüli tényező - ahol rossz volt a járványhelyzet, ott szigorúbb lezárásokat kell hozni, amelyek hosszabb ideig tartottak, így kétségkívül Röst Gergely Állítása helyes, de emellett olyan tényezők is közrejátszottak (nem kis súllyal), mint a gazdaság szerkezete. Nyitott gazdaságok, ahol magasabb volt a turizmus súlya és prociklikus ágazatok jellemzik az ipari termelést, jelentősebb ütést szenvedtek el, mint a turitmusra kisebb mértékben támaszkodó, vagy poszt/anticiklikus ágazatokban exportáló országok.

A hazai járvány első és második hulláma demográfiailag és más szempontokból is különbözik egymástól – mondta előadásában Bognár Zsófia, aki a társadalmi kommunikáció fontosságát emelte ki. Úgy vélte, elijesztés helyett a fiatalokban azt a szemléletet kell erősíteni, hogy maszkviseléssel, a kézhigiénés és szociális távolságtartási szabályok betartásával tevőlegesen tudnak részt venni a járvány csillapításában, az idősek és kockázati csoportba tartozók védelmében.

(via Medicalonline)

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus