budapest parlament híd getty stock
Gazdaság

Javított Magyarország kilátásán a Moody’s!

Portfolio
Változatlan Baa3 besorolás mellett stabilról pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátását a Moody’s péntek este. A lépés elsőre talán meglepő a jelenlegi válsághelyzetben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Moody’s értékelése szerint a kilátás javításának elsődleges oka a múltbeli és a lehetséges jövőbeli gazdasági teljesítmény, ami meghaladja a hasonló országok átlagát. Elismerik, hogy az erős gazdasági növekedést és az adósságcsökkenést a járvány megakasztotta, ugyanakkor

szerintük a válság hatása a magyar besorolásra kisebb lesz, mint máshol.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a kedvező költségvetési és adósságcsökkenési folyamatok 2021-től visszatérnek, így folytatódik a külső sérülékenységünk csökkenése.

A kedvező értékelés mellett a kihívásokat is kiemelik: a gazdaság nagyban függ a feldolgozóipartól, Németországtól és az autóipartól. Emellett negatívumként hangsúlyozzák az átlag feletti adósságrátát, az intézményrendszer gyengeségeit, illetve az EU-val folyó vitákat.

A magyar állam kilátásának javításával párhuzamosan az MNB besorolásának kilátását is stabilról pozitívra javította a cég.

A válság következtében a Moody’s szerint 5,5%-kal eshet vissza idén a magyar gazdaság, ezt 2021-ben 4% körüli visszapattanás követheti. A GDP-arányos adósságrátánk 76%-ig emelkedhet idén a tavalyi 69%-ról.

A látszólag meglepő döntést egyébként a cég azzal indokolta elsősorban, hogy a legutóbbi, 2018 novemberében végrehajtott felülvizsgálat óta további erőteljes gazdasági növekedést produkált Magyarország 2018-19-ben, ezt pedig csak átmenetileg akasztja meg az idei válság.

A cég szakemberei azzal számolnak, hogy 2022-től térhet vissza potenciális szintjére a magyar növekedés, 2022-24 között átlagosan 3,5% lehet a bővülés évente. Ezt az utóbbi évek beruházásai és a további működő tőke beáramlás alapozhatja meg. 

A költségvetési hiány 2020-ban a válság miatt a GDP 7,3%-ára ugorhat, viszont legkésőbb 2024-re újra elérhető lesz a 3%-os kritikus deficit, azt követően pedig Magyarország ismét a Baa2-Baa3 besorolású országokon belül a legnagyobb ütemű adósságcsökkentést hajthatja végre. 

További pozitív irányú döntést, felminősítést az okozhatna a Moody's szerint, ha a magyar gazdaság a vártnál is gyorsabban térne vissza a növekedési pályára a válságot követően. Emellett a gyorsabb adósságcsökkentést, illetve a versenyképességet javító strukturális reformokat emelték ki lehetséges pozitívumok között. A kilátást akkor ronthatják vissza, vagy minősíthetnek le, ha a válságot követően romlik a költségvetési fegyelem, és ezzel az adósság csökkenő pályája sem áll vissza. 

Bár a Moody’s mai döntésével az államadósság besorolását nem változtatta, de a kilátást meglepetésre stabilról pozitívra változtatta. Ez arra utal, hogy 1-2 éven belül felminősítés következhet - kommentálta a döntést Regős Gábor, a Századvég Gaqzdaságkutató Zrt. elemzője. 

A pozitív kilátás megadása a koronavírus okozta gazdasági helyzetben mindenképpen váratlan meglepetés

 - tette hozzá. 

Regős szerint a pozitív kilátás mindenképpen biztatást jelent a gazdaságpolitika számára  a jelen helyzetben és jelzi, hogy a hitelminősítő képe Magyarországról az elmúlt évek eredményei nyomán javult, ami azt eredményezi, hogy a vírusválság ellenére sem leminősítésben gondolkodik.

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus