london vihar
Gazdaság

Már a britek is hatalmas adósságtömegen ülnek, 60 éve nem álltak ilyen rosszul

Portfolio
A legfrissebb adatok szerint csaknem hat évtizede nem mért magasságba emelkedett a brit államadósság-ráta, mindenekelőtt a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági hatásai elleni költségvetési lépések hatalmas összegű hitelpiaci finanszírozása miatt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett havi összegzésében kimutatta, hogy augusztus végén a nettó államadósság-állomány 2023,9 milliárd font (810 ezer milliárd forint) volt, 249,5 milliárd fonttal több, mint egy évvel korábban.

A jelenlegi nettó államadósság a brit hazai össztermék (GDP) 101,9 százalékának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a közszféra GDP-arányos adósságrátája legutóbb az 1960-1961-es pénzügyi év végén volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos államadósság-rátát mértek.

A statisztikai hivatal közölte: előzetes számításai szerint az idei év első öt hónapjában, vagyis április és augusztus között 173,7 milliárd font (csaknem 70 ezer milliárd forint) volt a közfinanszírozás hiteligénye, több mint a háromszorosa a márciusban véget ért előző teljes pénzügyi év állami hitelfelvételének.

Az ONS adatai szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt a brit költségvetés adó- és társadalombiztosítási bevételei a 2020-2021-es pénzügyi év első öt hónapjában 13,4 százalékkal maradtak el a tavalyi azonos időszak bevételeitől, miközben a háztartásoknak és az üzleti szektornak nyújtott költségvetési támogatások 34,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

Londoni makrogazdasági elemzők számításai szerint a jelenlegi pénzügyi évben 300 milliárd fontot messze meghaladó, hitelből fedezendő költségvetési többletkiadással jár a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági kárainak elhárítása.

Andrew Wishart, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a statisztikai hivatal pénteken ismertetett államadósság-adatait kommentálva közölte: a további kormányzati gazdaság- és munkahelyvédelmi lépések azt jelenthetik, hogy az idei teljes pénzügyi évben elérheti a 370 milliárd fontot a közfinanszírozás hiteligénye. Az elemző számításai szerint ez 18,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg.

Az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely már a friss államadósság-adatok pénteki ismertetése előtt, e héten összeállított tanulmányában kimutatta, hogy ha a brit hazai össztermék a 2020-2021-es pénzügyi évben a konszenzusos előrejelzési átlagnak megfelelően 13,3 százalékkal zuhan, a GDP-érték a jövő áprilisig tartó pénzügyi év végén 336 milliárd fonttal lesz alacsonyabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány márciusi elhatalmasodása előtt várt szintnél.

Az IfG közölte: számításai szerint ebben a környezetben a brit kormány által a gazdaság és a munkahelyek védelmére hozott intézkedések 317,4 milliárd fonttal emelik a brit államháztartás hiteligényét a 2020-2021-es pénzügyi év költségvetésében előrejelzett szinthez képest, vagyis a közfinanszírozásnak ekkora többletköltséget okoz egy év alatt a járvány.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy